Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 augustus 2009

Pardonregeling zorgt voor druk op woningmarkt

LISSE – De gemeente heeft bij lange na niet voldaan aan de taakstelling voor het huisvesten van vergunninghouders en statushouders. Voor de eerste helft van 2009 had het ministerie van justitie de gemeente een taakstelling opgelegd voor het huisvesten van zeven vergunninghouders en 21 statushouders (de zogeheten pardonners; de mensen die onder de Generaal Pardon-regeling vielen). Slechts één vergunninghouder is gehuisvest. De 21 statushouders moeten voor 1 januari 2010 gehuisvest worden.

Wethouder Jan Kippers (CDA) liet dinsdag 3 augustus weten: ‘Het is lastig om de taakstelling te realiseren omdat er weinig geschikte woningen zijn in Lisse. Ook komen er weinig woningen vrij. Probleem is dat vooral alleenstaande vergunninghouders en statushouders op huisvesting wachten. De woningen die vrijkomen zijn eengezinswoningen en het huisvestingsbeleid laat niet toe dat één persoon in een eengezinswoning wordt gehuisvest.’
De gemeente heeft afspraken gemaakt met woningbouwcorporatie Stek over het aanbieden van woningen en er zijn afspraken gemaakt met Vluchtelingenwerk om woningen aan te bieden aan mogelijke geïnteresseerde kandidaten. Mocht de gemeente aan het eind van dit jaar niet aan haar taakstelling kunnen voldoen, dan kan in het uiterste geval de Provincie maatregelen treffen om aan de taakstelling te voldoen. De kosten hiervoor worden dan bij de gemeente neergelegd. Het is nog niet bekend hoeveel vergunninghouders en statushouders de gemeente in het tweede halfjaar van 2009 nog moet onderbrengen.