Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 september 2009

“Ze moeten die wethouders in zo’n ding de straat opsturen”

Scootmobieldag enthousiast ontvangen

SASSENHEIM – Enkele tientallen senioren bezochten de Bernardus om de fijne kneepjes te leren van het besturen van een scootmobiel. De deelnemers moesten slalommen, gingen over een brug en een wip en moesten achteruit inparkeren. Enthousiasme over de noodzaak was er bij alle aanwezigen: “Dit is een ontzettend goed idee.”

Door Joep Derksen

Deze zogeheten scootmobieldag, die gehouden werd op woensdag 10 september, was georganiseerd door onder meer Veilig Verkeer Nederland (VVN), Welzijn Teylingen, Welzorg, Stichting Gehandicaptenbeleid en de gemeente Teylingen. In Sassenheim bezitten 78 mensen een scootmobiel, zodat het voor hen mogelijk is om weer de straat op te gaan. Wethouder Gerrit van der Meer (PvdA) opende het evenement en hij richtte zich tot de senioren: “Een van u vroeg aan me: ‘Als ik een klungel ben met de scootmobiel, dan moet u het zeggen, want dan ga ik weer achter de geraniums zitten’. Het doel van de scootmobieldag is juist om de mensen van achter de geraniums weg te krijgen. Zowel de scootmobiel als de scootmobieldag vind ik een ontzettend goed idee, want u kunt op een verstandige en veilige manier van uw scootmobiel gebruik maken. Bovenal voelt u zich veilig.”

De deelnemers kregen theorie- en praktijklessen. Zo leerden ze dat een scootmobiel op het voetpad maximaal 6 kilometer per uur mag en op het fietspad maximaal 15 kilometer per uur. In noodgeval mogen de scootmobielers op de openbare weg tussen het autoverkeer, maar dat wordt wel afgeraden: “Als het mogelijk is om op het fietspad te rijden, moet je op het fietspad rijden”, zo liet Dorris van Kampen, voorzitter VVN afdeling Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen, weten.

Proefritje

De deelnemers mochten, nadat Van der Meer een proefritje had gemaakt op een politiescootmobiel, aan het praktijkonderdeel beginnen en al gauw was het een drukte van belang in de eetzaal, waar de scootmobielen van links tot rechts heen en weer reden. Deelneemster mevrouw Van Staalen was enthousiast over deze lessen: “Het is noodzakelijk dat alle scootmobielers hierheen gaan, want er zijn er echt wel die zitten te krukken.” Ook de heer Fioole is blij dat hij is gekomen: “Al zou ik vandaag maar één ding leren, dan heeft het al zin gehad.”
De heer Van Rossum greep de gelegenheid te baat om meer aandacht te vragen voor de problematieken waar scootmobielers mee geconfronteerd werden: “Ze moesten die wethouders eens een keer met zo’n ding door het dorp sturen. Dan komen ze erachter waar wij allemaal mee te maken hebben. Die opgangen van de stoepen zijn bijvoorbeeld veel te smal. Bovendien ligt er vaak een goot voor, waardoor je er met de wielen van je scootmobiel in zakt. Vervolgens moet je veel te stijl omhoog rijden: je houdt geen achterwerk over.” In 2010 worden er ook scootmobieldagen gehouden in Voorhout en Warmond.

1 Comments:

At 10:18 a.m., Anonymous Roy said...

Geweldig geschreven!

 

Een reactie posten

<< Home