Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2010

Wooneilandjes of woonparadijs

Nog veel vragen over omgekeerde integratieformule Noordwijkerduin

NOORDWIJK – Het nieuwbouwproject Noordwijkerduin, op het terrein van ’s Heeren Loo, heeft de interesse gewekt van circa 1.500 potentiële kopers. Zij zijn benieuwd naar hun mogelijkheden om een van de 320 huizen en appartementen op de kop te kunnen tikken. Zaterdag 24 april bezochten honderden geïnteresseerden het informatiecentrum van Noordwijkerduin, waar de verkoop van de eerste 117 woningen gestart werd. “Zijn die nieuwe buren wel goed genoeg voor ons?”

Door Joep Derksen

Dick Laheij, directeur van Heijmans Vastgoed B.V., was tevreden over het verloop van het project. Het zijn erg veel voorinschrijvingen en dat is een prima zaak. De bouw van het project (met laanvilla’s, een parktoren, parkclusters, vrijstaande en geschakelde villa’s – JD) moet in delen in verband met andere bouwontwikkelingen die op ’s Heeren Loo plaatsvinden. Op de Brink komen sociale huurwoningen en ook een aantal sociale koopwoningen van rond de 190.000 euro.”

Een Voorhoutse aspirant-koper wil absoluut niet met zijn naam in de krant: “Het zou lullig zijn als mijn buren in de krant lazen dat ik weg wil.” Hij laat weten waarom hij interesse heeft in een nieuwe woning: “Hier is een mooie omgeving, je bent vlak bij zee in bos en duin en tussen de grote steden. Mijn vrouw en ik zoeken iets om wat kleiner te wonen. In een appartement woon je iets veiliger dan in een vrijstaand huis. We schrijven ons in voor een torenappartement en de parktoren. Of het wat wordt, zien we wel.” Ondertussen komt een cliënt van ’s Heeren Loo, Martijn, nieuwsgierig kijken wat al die drukte is bij het informatiecentrum. “Ik wil even kijken of die nieuwe buren goed genoeg voor ons zijn.” Hij kijkt rond: “Komt het treintje er zo al aan?”

Ingeloot

Ria en Bas van Katwijk zijn enthousiast over wat ze zien: “We zijn ons aan het oriënteren en hebben nog niet directe plannen om te verhuizen. We zoeken een appartement; als we ingeloot worden is het goed en zo niet, is het ook prima.” Enige zorgen over de nabijheid van de mensen met een verstandelijke beperking heeft het echtpaar wel. “De omgekeerde integratiegedachte speelt hier nadrukkelijk mee. We vragen ons af of het wel zo aantrekkelijk is. Er gaan geruchten dat als bewoners aanbellen, je hen ook altijd binnen moet laten. Ik weet niet of dat wel zo werkt in de praktijk. Ik heb vraagtekens bij die hele omgekeerde integratie. De idee is goed, maar dit worden wellicht wooneilandjes.”
Patrick Damen van Damen Makelaars drukte de geruchten de kop in: “We bouwen hier eigenlijk een nieuw dorp. Het is onzin dat de bewoners altijd de cliënten van ’s Heeren Loo binnen moeten laten. Mensen met een verstandelijke beperking mogen hier op het terrein komen. Het zijn kinderen in een volwassen lichaam. Als je hen vertelt dat iets niet mag, luisteren ze goed en doen wat je zegt.” Andere gegadigden als de heer en mevrouw Van der Meij zijn enthousiast: “Het is een prachtig park en de huizen zien er heel leuk uit. Zeker als je het vergelijkt met wat ze bij de Digros neerzetten: dat is een drama. We zijn hier omdat we gelijkvloers willen wonen. Dat mensen van ’s Heeren Loo hier rondlopen is geen probleem. Ze zijn vriendelijk en worden goed begeleid.”