Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2013

Houd het gespuis buiten uw huis

KAAG EN BRAASSEM – Het aantal inbraken bij huizen daalt in deze gemeente en daarmee is Kaag en Braassem een positieve uitzondering op de rest van de regio. Maar dat wil niet zeggen dat we met ons allen de deuren weer wagenwijd open kunnen zetten. Met name de dorpen Roelofarendsveen, Oude Wetering en Leimuiden hebben last van het ‘mobiel banditisme’. Inbrekers, dieven en ander gespuis rijden ’s nachts vanaf de snelweg door dit soort dorpjes om snel toe te slaan bij slecht beveiligde huizen en daarna als dieven in de nacht de kuierlakken te nemen over de A4 of de A44.
Anouk Veenstra, teamchef Nieuwkoop en Kaag en Braassem, verstrekte donderdag 10 oktober meer informatie. ‘Alle inbraken vonden plaats in hoekhuizen en vrijstaande huizen. Overdag rijden de inbrekers al rond om te kijken wat ’s avonds een mogelijke ’”hit” is. Ze kijken ’s avonds naar waar geen licht brandt. De inbraken vinden meestal plaats in de periode van de middag tot in de late avond.’
Er zijn ook inbrekers die gaan folderen. Later komen ze terug om te kijken of de folder nog in de bus zit. Ook maken ze vaak gebruik van spullen die in openstaande schuren staan, zoals een ladder. Met zo’n ladder kunnen ze gemakkelijk bij andere huizen inbreken. Veenstra: ‘Als inwoner van een dorp als Roelofarendsveen weet je wie wel en niet bij je in de buurt thuis hoort. En als je er een onbestemd gevoel bij hebt, bel dan 112.’ Burgemeester Marina van der Velde vulde aan: ‘En zet de inbrekers in het licht. Het ophangen van een lamp kost je 20 euro en dan voorkom je ook al een hele boel. Ook helpt het als je met behulp van tijdschakelaar doet alsof je thuis bent.
Dit jaar is er in de gemeente 46 keer ingebroken, terwijl dit aantal vorig jaar in de periode tot september nog op 62 lag. Het aantal bedrijfsinbraken ligt op 12. Maar de donkere dagen zijn aangebroken en ieder jaar laat dit ook weer een piek in het aantal inbraken zien. Wees dus gewaarschuwd en houd het gespuis buiten uw huis!