Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2014

Flesmob voor duurzame scholen

 
JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Het was dinsdag 3 juni groot feest bij de basisscholen VSO Het Duin en De Duinpieper. Niemand minder dan wethouder Marie-José Fles startte de energievoorziening van de tachtig zonnepanelen die op de daken van de schoolgebouwen liggen. Hiermee zijn deze scholen de eerste gebouwen in Noordwijk, die stroomneutraal gebruikt worden. Ter ere van deze mooie mijlpaal tracteerden de kinderen de wethouder op een echte flashmob, die vanwege de komst van de wethouder Duurzaamheid ook Flesmob genoemd werd.
Als het aan de wethouder ligt, zo liet ze weten, komen er de komende vier jaren nog veel meer van dit soort mooie voorbeelden op het gebied van duurzaamheid. ‘We willen zorgen dat alles in 2030 energieneutraal is. Dit zijn de eerste twee scholen en we willen ervoor zorgen dat velen hen volgen.’ De aanschaf van zonnepanelen kost nogal wat en de gemeente heeft hierbij een handje geholpen. Dan gaat het om een garantstelling voor de zonnepanelendistributeur Slim Opgewekt en ook kan de school tegen een gunstig rentetarief geld lenen bij de gemeente, waarna dit bedrag binnen zo’n vijftien jaar moet worden terugbetaald.
Fles kijkt naar de panelen en zegt blij: ‘Ik ben heel trots hier te mogen staan. Jullie zijn een fantastisch voorbeeld voor heel Noordwijk. Alle scholen, organisaties en instellingen zouden zonnepanelen op hun dak moeten hebben.’ Nadat de zonnepanelen symbolisch waren aangezet, tracteerden de schoolkinderen de wethouder op een echte flashmob op de muziek ‘Happy’. En de wethouder? Die deed gewoon mee en swingde minutenlang met de jeugd.