Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 augustus 2015

Weer wateroverlast in Van der Veldstraat

JOEP DERKSEN

LISSE – Sinds mensenheugenis hebben de bewoners van de Van der Veldstraat regelmatig wateroverlast. Maar tot nu toe was dat niet twee keer binnen een periode van 13 maanden. Daar kwam zaterdag 15 augustus verandering in, toen het water weer over de vloeren van verschillende huizen gutste.

Al in oktober 2006 kondigde het toenmalige college maatregelen aan om de wateroverlast tegen te gaan. Indertijd werd een kleine 600.000 euro uitgegeven om de afvoercapaciteit van het rioolstelsel in de Van der Veldstraat en de Wagendwarstraat te verbeteren. Deze wegen liggen op het laagste punt van Lisse en krijgen hierdoor veel water te verduren, dat vanuit andere straten stroomt. Ook in 2013 kondigde het toenmalige college aan, dat 240.000 euro geïnvesteerd zou worden in onder meer rioleringsmaatregelen.

Maar die forse investering bleek vorig jaar al niet te werken. In juli 2014 ging voor vele tienduizenden zo niet honderdduizenden euro's verloren aan meubilair dat door het regen- en rioolwater was aangetast. Een maand later kondigde de gemeente aan, dat nog in 2014 of 'uiterlijk begin 2015' het straatprofiel aangepast zou worden, om het afstromen van water richting de woningen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zou de gemeente kijken naar de mogelijkheden om een extra waterberging in de directe omgeving aan te leggen.

Maar opnieuw lopen de bewoners van de Van der Veldstraat dus opnieuw waterschade op. Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: 'Helaas zijn er in de Van der Veldstraat weer bewoners die last hebben van ernstige wateroverlast. Zaterdagochtend is wethouder Cees Ruigrok (in verband met afwezigheid van wethouder Evert Jan Nieuwenhuis) gaan kijken en heeft hij gesproken met bewoners.' De woordvoerder vindt het 'erg naar' dat in juli vorig jaar ook huizen zijn ondergelopen.

Ze laat weten: 'De gemeente heeft onderzocht wat mogelijke oplossingen zijn om de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Dit onderzoek is onlangs afgerond en in september bespreekt het college de mogelijke maatregelen. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis overlegt vervolgens de mogelijke aanpassingen met de bewoners. Dan zal de gemeenteraad een besluit nemen over de aanpassingen.

Van zijn kant stelt Nieuwenhuis: ‘Het is een heel vervelende situatie. Als je huis vol met water staat is dat heel erg. Binnenkort spreek ik met de inwoners over maatregelen die de kans op dit soort gebeurtenissen moet verminderen. Maar zoals ik eerder met de bewoners heb besproken, is het niet eenvoudig om maatregelen te treffen, die bij extreme regenval overlast helemaal zullen voorkomen.’