Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 november 2015

'We zagen de man paniekerig aan z'n versnelling rommelen'

Fataal ongeluk op spoorwegovergang

Joep Derksen

VOORHOUT – Op de spoorwegovergang in het centrum van de dorp is een auto gegrepen door een trein. Tientallen mensen waren hier getuige van. De twee inzittenden kwamen hierbij om het leven. De politie, brandweer en overige hulpdiensten zijn uren bezig geweest om de zaak te onderzoeken en het spoor weer vrij te maken. In die tijd werd het treinverkeer tussen Leiden en Hillegom stilgelegd.

De zilvergrijze auto kwam net achter de spoorbomen stil te staan, zo melden getuigen. Het komt regelmatig voor dat het verkeer richting en vanuit het centrum moet filerijden. Soms staan automobilisten stil op het spoor, waarna plotseling de spoorbomen dicht gaan. Dat lijkt ook hier het geval te zijn geweest, want voordat de sneltrein uit de richting van Hillegom aan kwam razen, stond de auto net na de spoorbomen stil.

Monique Boere zag het van een afstandje gebeuren: 'Het leek wel of hij het met opzet deed. Als hij gewoon was blijven staan aan die kant van het spoor, was er niets aan de hand geweest. Maar hij gaf gas op het moment dat de trein aan kwam rijden.' Ze voelt het kippenvel op haar lichaam: 'Ik ben helemaal shaky.' Ondertussen wordt een tienermeisje, dat volledig overstuur is, weggeleid door een agent richting het bestuurscentrum, waar medewerkers van slachtofferhulp aanwezig zijn voor de hoognodige ondersteuning. Ook een aantal andere mensen maakten gebruik van deze dienstverlening.

Martine van der Wel werkt bij de kapsalon op de hoek bij het spoor. Zij, haar collega en een klant hebben alles zien gebeuren, zo laat ze weten. 'Dit is echt niet de eerste keer dat een auto op het spoor komt vast te staan. We zagen dat de man achter het stuur paniekerig rommelde aan zijn koppeling en het leek of de auto afsloeg. Op het laatste moment reed hij snel naar voren, maar de trein pakte de auto bij de achterkant.' De auto werd zo'n 75 meter meegesleurd. 

Terwijl een auto van ProRail Incidentenbestrijding aan komt rijden, laat een politiemedewerker ter plaatse weten: 'We hebben inmiddels heel veel getuigenverklaringen opgenomen. Onder meer aan de hand van die getuigenverklaringen laten we het onderzoek verder verlopen. We sturen mensen naar het bestuurscentrum, als ze behoefte hebben aan slachtofferhulp.'