Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2016

Plannen voor extra toeristen

Nieuwkoop > Een groep inwoners heeft plannen bedacht om de kern Nieuwkoop te verlevendigen en aantrekkelijker te maken voor toeristen. De vraag is alleen, wie deze plannen ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.

In het boekje 'DNA Nieuwkoop' staat een hele serie aan plannen, bijvoorbeeld waar het gaat om het Reghthuysplein: dat moet autovrij en rolstoeltoegankelijk worden, waar mensen kunnen jeu de boulen. Bezoekers die van daaruit naar het Kennedyplein lopen, moeten verrast worden met permanente kunstroutes, stoelen en bankjes. Door de hele dorpskern moeten teksten (met humor) opgeplakt worden, zodat mensen geïnspireerd raken en op iedere rotonde moet riet geplant worden; als icoon voor de plassen.

Ook moet er een centrale plek komen in Nieuwkoop, waar mensen kunnen netwerken en koffie drinken. Om daar te komen, zou je langs 'groene wanden, plantenbakken en andere natuurlijke elementen' moeten lopen. Maar een tijdelijke 'pop-up camping', tijdens bijzondere evenementen, zien de DNA-onderzoekers ook wel zitten. Meer goedkope huurwoningen voor de jongeren en een app om 'de geheimen van Nieuwkoop te delen' zijn nog enkele voorstellen. Er moeten 'hottubs' komen op de plassen, maar de toenemende recreatie mag de rust niet verstoren. Het liefst zien de plannenbedenkers ook nog, dat de dertien torens in Nieuwkoop opengesteld worden voor het publiek.


De gemeenteraad besprak dit boekwerkje op donderdag 15 december. Meerdere partijen vonden het jammer, dat er helemaal niet gesproken wordt over het Natura 2000 gebied. Gemeenteraadslid Van Wijk (CDA) vroeg zich af, waar de auto's naar toe moeten, als op het Reghthuysplein niet meer geparkeerd mag worden. Raadslid Van Dobben (VVD) wilde wel eens weten, wie al die ideeën gaat uitvoeren. Dat zullen de inwoners zelf moeten zijn, zo hoopt politicus Tersteeg (MPN/PN): 'Er ligt hier een gigantische kans om mensen verantwoordelijk te maken voor hun eigen leefomgeving.'