Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2017

Nieuw IKC wordt geen thermoskan

[Leimuiden] Het nieuw te bouwen IKC (integraal kindcentrum) wordt een energieneutraal gebouw, maar geen 'thermoskan'. Deze verzekering kregen de ruim honderd inwoners te horen van de architect van DP6 Architecten. Voor het eerst werd een foto getoond van hoe het school- en kinderopvanggebouw er uit moet komen te zien. Ook zal de manier waarop ouders hun kinderen met de auto wegbrengen en ophalen waarschijnlijk veranderen.

Er gebeurt nogal wat in het dorp. Wethouder Floris Schoonderwoerd stelde, dat er drie grote ontwikkelingen aan de gang zijn in Leimuiden: de aanpak van de Willem van der Veldeweg, de N207 en de IKC-ontwikkeling. ,,Drie jaar geleden werd in Leimuiden gezegd: alles gebeurt in de Veen. Maar nu krijg ik te horen; gebeurt er nu al weer wat in ons dorp? Wanneer houdt het op!'' Maar liefst tweeduizend uitnodigingen waren verzonden naar de inwoners om deze bijeenkomst bij te wonen. Ruim honderd mensen namen dinsdag 12 december de moeite om naar De Ontmoeting te komen.

In het IKC komen niet alleen een protestantse, katholieke en openbare school samen. Maar ook vinden in het gebouw onder meer de kinderopvang en peuterspeelzaal hun onderdak. Sopora, Wijde Venen, De Kleine Wereld, de Torenvalk en Morgenwijzer zijn enkele van de samenwerkende organisaties. Dat een katholieke, protestantse en openbare school samen komen in één gebouw, hoeft geen probleem te zijn, zo is de gedachtegang; het is de bedoeling dat het een 'samenwerkingsschool' wordt, waarin alle kinderen met en zonder geloof welkom zijn.

[Verkeersafwikkeling]

Het IKC komt op de locatie van De Kleine Wereld. Op de plek waar nu nog De Torenvalk staat komen waarschijnlijk woningen. Een deel van het terrein van De Schakel wordt mogelijk gebruikt voor een betere verkeersafwikkeling. Maar het kan ook zijn, dat dit terrein (deels) groen blijft. De aanwezigen kregen te horen, dat de verkeersafwikkeling voor het IKC op een andere manier moet gaan, dan nu het geval is. Met drie scholen in één gebouw, zal ook het haal- en brengverkeer verdrievoudigen. Vaak gaan kinderen zelf lopend of op de fiets naar school, maar steeds meer ouders brengen hun kind naar school onderweg naar het werk. Op regen- en sneeuwachtige dagen al helemaal. En er zijn maar weinigen, die hun auto op het parkeerterrein bij 't Spant zetten. Ze zetten hun kind liever vlak bij school af, om daarna door te rijden.

Daarom wordt nu overwogen om een eenrichtingsroute in te stellen voor het autoverkeer. Dan moet een stukje extra weg worden aangelegd en wordt de oude locatie van de Torenvalk gebruikt voor een parkeerterrein. Een andere optie is om de ingang van het IKC-gebouw zo te draaien, dat de schoolingang vanaf de Kastanjelaan niet meer zichtbaar is. Dat kan er toe leiden, dat meer ouders hun auto parkeren bij 't Spant. Hierdoor moet dat parkeerterrein wel uitgebreid worden, ten koste van het naastgelegen voetbalveld. Dat voetbalveld zou in deze variante weer op het terrein van De Torenvalk aangelegd kunnen worden. Het kan allemaal veel simpeler, zo vond een man uit het publiek: ,,Maak eenrichtingsverkeer van de Ieplaan en Acacialaan.'' Een toehoorster was niet blij te horen, dat het plan voor een extra weg er voor zou zorgen, dat auto's binnen drie meter van haar voordeur komen te rijden.

Het schoolgebouw van de IKC moet een leerpareltje worden, waar kinderen zich helemaal op hun gemak voelen. Met veel glas om het zonlicht door te laten en aparte buitenspeelruimtes voor de jongste kinderen en de oudere leerlingen. In het gebouw komen verschillende plekjes om te leren en te spelen. Daarnaast kunnen kinderen her en der gaan zitten; zoals op een tribunetrap of in vensterbanken. Het gebouw moet duurzaam worden en krijgt dus een goede luchtkwaliteit. Door de aanleg van zonnepanelen en een warmteterugwinsysteem zou het pand energieneutraal moeten worden. De architect kondigde aan, dat de ramen in het gebouw open en dicht kunnen om af en toe de lokalen te ontluchten: ,,Het is niet fijn om in een thermoskan te zitten.'' Voor meer informatie: www.ikcl.nl.