Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Beetje minder gas


Nieuwkoop – Alle nieuwbouw moet in de toekomst van het gas af. Maar dat geldt niet voor de panden die op de plek komen te staan, waar voorheen het Ashram College stond. De dertig geplande woningen moeten namelijk gebruik maken van een DEVA-systeem, dat draait op gas.

Raadslid Leon Zoet (CDA) hekelde: ,,We roepen tegen iedereen om van het gas af te gaan. Maar nu gaan we toch gas ondersteunen. Dat DEVA systeem gebruikt 40.000 m3 aan gas, of 1.300 m3 per woning.'' Een gemiddeld huis verstookt 1.500 m3 per jaar. Zoet: ,,Hoewel DEVA een duurzaam systeem is, ligt het ver af van het gasloze ideaal. Andere technieken zijn beter.'' Raadslid Martin Hoekstra (D66) nam het voor zijn wethouder op: ,,Het is geen energievretend en slecht systeem, maar 8% zuiniger dan standaard. En je krijgt hiermee de kans om later op een heel goedkope manier aan een warmtenet te koppelen.'' Wethouder Annette Pietersen (D66) was het hier mee eens. ,,Voor de langere termijn moeten we als gemeente gaan zoeken, om alle woningen in onze gemeente af te koppelen op gas. Staar je niet blind op het gasverbruik, want er wordt ook elektriciteit opgewekt.'' Het voorstel voor het DEVA-systeem werd door alle partijen aangenomen, met uitzondering van het CDA.