Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 mei 2018

Column


Boek

Deze week ben ik helemaal blij, waarde columnlezer. Na tweeënhalf jaar werken, was het donderdag 3 mei eindelijk zo ver: het boek 'Veteranen uit de gemeente Nieuwkoop; Acht decennia aan oorlogen en vredesmissies' werd gepubliceerd.

Nu kunt u natuurlijk denken: wat moet ik als inwoner van Kaag en Braassem nu met een boek over Nieuwkoopse veteranen? U moet natuurlijk niets, maar in dit boek komen 23 veteranen (22 mannen en één vrouw) aan het woord, waarbij zij vertellen over hun belevenissen. Waar miljoenen Nederlanders thuis bleven, vertrokken zij naar landen als Nederlands-Indië, Libanon, Afghanistan, Irak of Mali. Om te proberen de wereld een stukje veiliger te maken.

Het boek staat vol met foto's van de veteranen zelf en hun omgeving, in de tijd van hun uitzendingen. Waar de ene veteraan geen schot heeft hoeven lossen, zette de andere strijder voor de vrijheid zijn leven elke dag weer in de waagschaal. Één van de geïnterviewden heeft nog verteld over zijn bevrijdingsactiviteiten van het gemaal Leeghwater in Lisse in de tweede wereldoorlog. Deze verhalen zijn opgeschreven, zodat ze onderdeel worden van de lokale geschiedenis en nooit meer zullen verdwijnen. Nu al is duidelijk, dat dit boek historisch is, want één van de geïnterviewden, Louis van Zwieten (hij mocht 92 worden), heeft de publicatie van dit boek niet meer mogen meemaken. Maar zijn verhaal blijft voortbestaan.

In deze tijd van stilstaan bij het verleden en het naarstig zoeken van een origineel moederdagcadeau, is het misschien een goed idee om het boek 'Veteranen uit de gemeente Nieuwkoop' (ISBN: 978-90-828414-0-4) van de Stichting Zinsnede aan te schaffen. Deze 23 verhalen in het 104-pagina's dikke boek (slechts 12,50 euro) verdienen het namelijk om gelezen te worden. Een paar quotes: 'Ergens lijkt het natuurlijk nergens op, maar dat is wat oorlog met je doet. Je gaat boobytraps maken.' 'Plots besef je, dat het om het echie gaat'. 'Wij verdedigden de laatste stuiptrekkingen van het koloniale verleden'. Lees dus dit boek en ervaar wat het is om naar verre landen uitgezonden te worden, terwijl je probeert de veiligheid van de inwoners daar te verbeteren.

Daarmee vergeleken, hebben we het hier in de Kaag en Braassemse politiek maar rustig. Verkenner Floris Schoonderwoerd heeft zijn werk er op zitten en het advies is, dat PRO en SVKB samen in ieder geval een wethouder gaan leveren. Maar ook de overige partijen maken nog kans om in het college te kunnen zitten en zo een eigen (part-time) wethouder kunnen krijgen. En dat is weer potentieel goed nieuws voor de huidige collegeleden Yvonne Peters (VVD) en Henk Hoek (CDA), die nu nog aan de zijlijn staan te wachten en te hopen, dat zij hun bestuurdersfunctie nog eens vier jaar mogen gaan uitvoeren.