Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 februari 2020

Bezuinigingen


Binnenkort moet de gemeenteraad keuzes maken waarop bezuinigd moet worden en hoe de gemeente Kaag en Braassem meer inkomsten kan krijgen. U raadt het al; ambtelijke adviezen wijzen vooral naar de wandelende portemonnees; u en ik.

De échte bezuinigingen kunnen op het ambtenarenapparaat gemaakt worden. Bij de 54 voorstellen, die opgesteld waren door de ambtenaren was er geen één alternatief, waarbij de ambtenaren zelf het haasje zouden zijn. Maar wat volgens de ambtenaren wel heel goed kan, is het verhogen van de OZB-belasting; dit leidt tot 1,6 miljoen euro aan inkomsten, die de inwoners moeten ophoesten. En het aantal keren, dat het restafval wordt ingezameld kan ook wel omlaag. Met als gevolg dat de inwoners hun huizen, zijstraatjes en tuinen in de toekomst vol hebben staan met stinkende vuilniszakken. Waarbij het gevaar op ‘garbage dumping’ toeneemt; dit leidt weer tot extra kosten voor de gemeente Kaag en Braassem.

Het is zo jammer en weer een gemiste kans dat de adviezen zo fantasieloos zijn. Daarom hierbij – gratis – advies hoe de gemeente Kaag en Braassem geld kan besparen, zonder dat de inwoners de dupe ervan worden.

Stop met het aannemen van extra ambtenaren. Dus ook geen extra inhuur meer. De mensen, die er nu werken, kunnen gemakkelijk meer doen in dezelfde tijd. Wanneer er ‘expertise’ (kennis) ontbreekt over een bepaald onderwerp, dan moet dat gratis beschikbaar gesteld worden door ambtenaren van andere gemeenten. Hiervoor kan Kaag en Braassem overeenkomsten sluiten met die andere gemeenten.

Maximaliseer het aantal vergaderuren tot één uur per week. Maak tijdens zo’n vergadering ook geen gebruik van stoelen; als iedereen staat, willen alle deelnemers dat de vergadering zo efficiënt en snel mogelijk verloopt. De rest van de tijd kunnen de ambtenaren gebruiken om voorstellen uit te werken, vragen beantwoorden en problemen oplossen van de inwoners. Kortom; dat werk doen, waar ze voor aangesteld zijn en door de inwoners voor betaald worden.

Stop met het gratis beschikbaar stellen van laptops, iPads, mobiele telefoons en computers aan de ambtenaren, raadsleden en collegeleden. Ik ben er van overtuigd, dat iedereen die ‘witteboordenwerk’ doet voor het gemeentehuis zelf al die apparaten heeft. En zo niet; dan schaf je dat zelf maar aan; de benodigde software kan er gemakkelijk op geïnstalleerd worden. Want, waarde columnlezer, die laptops, mobieltjes en iPads worden echt niet alleen maar gebruikt voor het werk. Geheid dat er ook spelletjes op gespeeld worden en privézaken mee worden afgehandeld. Hopelijk wel allemaal buiten de ambtelijke uren.

Beste raadsleden. Goede raad is duur en deze betere raad is gratis. Doe er uw voordeel mee en neem voor de verandering eens een keer maatregelen, die niet de inwoners raakt, maar snijd alleen in uw eigen vlees.