Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 februari 2020

Deur op kier voor kleine windmolens


Nieuwkoop – Vier jaren lang mocht het W-woord niet uitgesproken worden in het Nieuwkoopse bestuurdersland. Maar donderdagavond ging de deur voor de komst van ‘kleine windmolens’ toch op een kier. De gemeenteraad nam een motie aan, om de inwoners te vragen, wat zij vinden van de mogelijkheid om windmolens tot 25 meter hoog te plaatsen. Deze windmolens komen dan niet binnen de bebouwde kernen, maar op boerenpercelen en/of industrieterreinen.

Groot voorstander van zo’n rondvraag bij de inwoners zijn CDA, SGP-ChristenUnie en D66. Raadslid Leon Zoet (CDA) riep het college van B&W op: ,,Haal bij de inwoners op, of en onder welke voorwaarden het plaatsen van kleine windmolens acceptabel zou zijn.’’ Elias van Belzen (SGP-ChristenUnie): ,,Hiermee kunnen we een klein stapje in de energietransitie doen. Stof het online burgerpanel af of gebruik Nieuwkoop Nieuws om de inwoners wat te vragen. Maar dat kan ook gebeuren op de inwonersavond, die later dit jaar over de Regionale Energie Strategie (RES) wordt georganiseerd.’’ Ook de grootste politieke partij, SBN, steunde het voorstel. Lizet Keijzers: ,,We moeten onze agrarische ondernemers zo goed mogelijk faciliteren bij duurzaamheid. We zijn een welstandsvrije gemeente, maar we willen geen HiHaHut effect meer. Kleine windmolens op particuliere woongedeelten zijn een stap te ver, gezien de kortere terugverdientijd van zonnepanelen.’’

Wethouder Guus Elkhuizen zag dat ophalen van informatie bij de inwoners niet zitten. Hij liet weten, dat Holland Rijnland later dit jaar met een overzicht komt, wat iedere gemeente in deze regio moet doen om in 2050 energieneutraal te worden. Wat er in dat voorstel staat, wordt nu nog niet bekend gemaakt, al hintte Elkhuizen wel op de aanleg van veel zonnepanelen: ,,De toekomst wordt zonnig tegemoet gezien.’’ Of in de eisenlijst van Holland Rijnland ook staat, dat er in het Nieuwkoopse landschap windmolens van 200 meter hoog moeten komen, is nu nog niet duidelijk. Wel riep Elkhuizen de raadsleden op, om te wachten met initiatieven als die kleinere windmolens voor particulieren, totdat duidelijk is welke verplichtingen voor de RES door Holland Rijnland worden opgelegd.

De wethouder gaf aan, dat hij geen ambtelijke uren in kon zetten om zo’n windmolenonderzoek te doen onder de inwoners. Maar een meerderheid van de raad nam toch een motie aan, om de inwoners te vragen naar hun mening over de komst van ‘kleine’ windmolens met een lengte tot 25 meter. Alleen de VVD was tegen.