Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 augustus 2020

Column

Beginnen

Nog even doorbijten en dan is het eindelijk weer zo ver, waarde columnlezer. Het politieke seizoen begint dan weer. Gemeenteraadsleden gaan dan met elkaar praten over bezuinigingen, windmolens, bezuinigingen, regionaal overleg, bezuinigingen en had ik ook al bezuinigingen genoemd?

Het is nu nog onduidelijk, of de raadsleden voor de vergaderingen fysiek weer bij elkaar komen. Voorafgaand aan de zomervakantie wilde een aantal van hen dat zeker nog niet. Terwijl een deel van die tegenstanders daarna wel vrolijk op vakantie gingen, zo fluisterde een bestuurder me toe.

De hamvraag is natuurlijk; is het coronaveilig genoeg om raadsleden en collegeleden bij elkaar in één ruimte te zetten? Dat hangt natuurlijk helemaal af van het ventilatiesysteem, dat in de raadszalen hangt. Systemen, die de binnenlucht vrolijk rondblazen, compleet met alle coronavirusdeeltjes, zijn natuurlijk uit den boze. Het zal een goede zaak zijn, wanneer de gemeentebesturen hier duidelijkheid over geven. Ter bescherming van de gekozen volksvertegenwoordigers, hun familie en dorpsgenoten.

Als journalist, die verslag legt van de politiek, is het natuurlijk ook fijn, dat de vergaderingen weer beginnen. Een nieuw jaar van luisteren naar doordachte speeches, minder doordachte opmerkingen, speldenprikken en stemmingen over een breed scala aan besluiten. Vaak is het vermakelijk, soms zit je met open mond te luisteren naar de gedachtenspinsels van de ene of andere politicus.

Ik mag alleen hopen, dat de lokale raadsleden de afgelopen maanden gebruikt hebben, om hun kwaliteit van debatteren sterk te verbeteren. Laten we bij deze afspreken, dat geen enkel raadslid of wethouder nog een van tevoren voorbereide tekst voorleest. Dat soort amateurisme kan natuurlijk niet meer; de ware politicus spreekt met haar/zijn hart, luistert met interesse naar de meningen van de collega-politici en bepaalt vervolgens pas het eigen standpunt.

Het is een tikkeltje naïef, dat geef ik toe. Maar af en toe mag je toch een beetje droomwensen?!