Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2021

Bezuinigingen ondanks goed financieel nieuws

KAAG EN BRAASSEM – Nog maar enkele maanden geleden zag het er slecht uit voor de gemeente Kaag en Braassem, waar het ging om de financiën. Maar woensdagavond kregen de raadsleden te horen, dat de gemeente 550.000 euro overhoudt. De reden hiervoor is, dat de rijksoverheid extra geld overmaakt.

Het komt neer op een bedrag van 89 euro per inwoner en dat biedt weer mogelijkheden voor de politici om daar leuke of goede dingen mee te doen. De raadsleden lieten zich daar dan ook direct over uit. Alle partijen zijn er voorstander van, dat de IKC in Woubrugge er moet komen. Ook het masterplan voor het Sportpad in Roelofarendsveen maakt nu extra kans om uitgevoerd te worden. Net als het verbeteren van de verkeersveiligheid op het Zuideinde in Hoogmade.

Voor goed financieel beleid is het verstandig om ook te kijken, waarop beknibbeld kan worden. Een wethouder minder is op dit moment geen onderwerp van discussie; alle partijen vonden, dat dit na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 besproken moet worden. PRO-raadslid Sandra de Wagenaar vond, dat de ‘hanging baskets’ wel weggehaald kunnen worden. VVD-er Peter van Dijk rekende uit, dat die bloemenmandjes aan de lantaarnpalen 280 euro per jaar kosten. Hij ziet liever, dat inwoners of bedrijven deze hanging baskets gaan sponsoren. CDA, SVKB en D66 vinden de 28.000 euro wél goed besteed.

Er lijkt een meerderheid te zijn voor de invoering van toeristenbelasting. PRO, SVKB en D66 zien dat wel zitten. Ook een belasting op arbeidsmigranten, die voor langere tijd in Kaag en Braassem wonen, krijgt steun van veel politici. Ook willen de raadsleden, dat bootbezitters moeten betalen voor het gebruik van ligplaatsen bij gemeentegrond.

Vanaf 2022 krijgt de gemeente geen 2,5 miljoen euro meer aan belastingen op kabels en leidingen (de precariorechten). Het is nog niet zeker, dat deze verdwenen inkomsten voortaan betaald moeten worden door de woningeigenaren via een hogere OZB.