Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2021

Raad beslist over lot wethouder Van der Wereld

KAAG EN BRAASSEM – De raadsleden zijn boos op wethouder Petra van der Wereld ligt in handen van de gemeenteraad. Dat bleek maandagavond tijdens een politieke vergadering.

Van der Wereld kwam vorige week onder vuur te liggen, vanwege het uitlekken van een vertrouwelijk rapport. In dat communicatieplan over de komst van twee skaeve huse (asowoningen), werd de pers door het gemeentebestuur beschuldigd ‘uit te zijn op sensatie’ en ‘partijen uit elkaar te spelen’. Bovendien waren de raadsleden verrast, dat het college vorige week dinsdag besloot om te stoppen met het traject om de skaeve huse in Rijnsaterwoude te plaatsen. De avond ervoor was Van der Wereld nog met alle partijen overeengekomen om door te gaan met de komst van die skaeve huse.

Al meer dan drie jaar zijn ambtenaren, bestuurders en politici in het geheim bezig met het zoeken naar een plek voor de skaeve huse, waar mensen komen te wonen die alleen gedijen in een ‘prikkelarme omgeving’. Alle neuzen stonden dezelfde kant op om twee van die containerwoningen te plaatsen op de oude waterzuiveringinstallatie aan de Kalmoeslaan in Rijnsaterwoude. Tot het moment, dat het communicatieplan naar buiten kwam, waarvan de inhoud doordrenkt was met een sfeer van achterdocht en argwaan richting de buitenwereld.

Van der Wereld bood meerdere keren haar excuses aan. Dat is overigens niet de eerste keer, dat de wethouder door het stof moest. Ook in 2019 moest ze met een ‘sorry’ de boze omwonenden van een geplande tulpensteiger kalmeren. In januari overleefde ze nog een motie van wantrouwen. Dit keer steekt het de politici vooral, dat de wethouder gemaakte afspraken niet nakomt. D66-fractievoorzitter Nick van Egmond: ,,Maandag leken we nog door te gaan (met de skaeve huse in Rijnsaterwoude, red.) en dinsdagavond zag het er nog heel anders uit. We hield als D66 vol dat die skaeve huse echt op deze locatie moeten zijn. Nu worden inwoners opgeroepen om met andere locaties te komen.’’

Anja de Rijk (CDA) wilde excuses horen van de wethouder. ,,Wethouder Van der Wereld heeft aangegeven dat ze steun had van de raad. Hoe komt ze tot deze conclusie?’’ PRO-fractievoorzitter Ruud van der Star was ook duidelijk: ,,Het vertrouwen is beschadigd.’’ Hij wilde weten, wat de wethouder geleerd heeft van de afgelopen twee weken. En ook vroeg Van der Star zich af, of de skaeve huse nu zeker niet meer in Rijnsaterwoude zullen komen.

De wethouder gaf aan, dat de skaeve huse na een nieuw besluitvormingsproces alsnog aan de Kalmoeslaan in Rijnsaterwoude kunnen verschijnen. Het besluit om nu te stoppen met het aanwijzen van een locatie werd genomen door het college, vanwege het imago dat ontstaan was. ,,De inwoners van Rijnsaterwoude hebben het beeld, dat achterkamertjesgesprekken hebben plaatsgevonden. We besloten drie stappen terug te doen en opnieuw te beginnen.’’

Van der Werelds eigen partij steunt de wethouder onvoorwaardelijk en ook VVD-er Peter van Dijk was mild. De wethouder gaat er van uit, dat ook de andere partijen haar in het zadel laten. ,,Het hele proces is niet fraai en fijn verlopen, maar we gaan er niet iemand voor laten vallen: dat gevoel heb ik ervaren vorige week (in een gesprek tussen haar en de fractievoorzitters, red).’’ De Rijk bleek een ander gevoel te hebben. ,,We hebben heel veel excuses gehoord. We zijn drie jaar terug in de tijd geworpen. We moeten er over denken of de wethouder ons overtuigd heeft of ze het vertrouwen kan terugwinnen. Winnaars hebben een plan en verliezers hebben een excuus.’’ Of er een motie van wantrouwen ingediend wordt in de aankomende raadsvergadering is nog onduidelijk.