Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2021

Tijdelijke zelfbewoningsplicht

Nieuwkoop – Huisjesmelkers die woningen kopen en dan met die huizen vette huurinkomsten incasseren: het is de politiek van Nieuwkoop een doorn in het oog.

Maandagavond namen de politieke partijen Samen Beter Nieuwkoop (SBN), VVD, Natuurlijk Nieuwkoop en CDA een voorstel aan om dit tegen te gaan. In de toekomst moeten huizenkopers ook zelf in de door hun gekochte woning gaan wonen.

 

Volgens Lizet Keyzers (SBN) zijn veel jongeren en starters afhankelijk van betaalbare woningen of sociale huurwoningen. Speculeren met woningen leidt tot het opdrijven van prijzen. Daarom moet het college van burgemeester en wethouders een plan opstellen om een ‘tijdelijke zelfbewoningsplicht’ in te stellen voor ieder huis, dat meer dan 200.000 euro kost. Die zelfbewoningsplicht hoeft niet van toepassing te zijn, als de nieuwe bewoners een bloedband hebben met de oorspronkelijke koper, zoals een kind die door de ouders geholpen wordt met de aankoop van de nieuwe woning.

Het college moet vóór oktober dit jaar met voorstellen komen, om deze tijdelijke zelfbewoningsplicht in te voeren in Nieuwkoop. Hiermee, zo hoopt de politiek, wordt ongewenste speculatie en prijsopdrijving van de huizen zoveel mogelijk voorkomen.