Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 april 2021

Toch arbeidsmigranten in Woubrugge

Dorpsraad boos, Flexwonen blij

Woubrugge – De inwoners van Woubrugge zien de komst van 144 arbeidsmigranten naar de Kruisweg 18 helemaal niet zitten. Voorzitter Ben Beukenholdt van de Dorpsraad Woubrugge vreest, dat dit een eerste stap is naar nóg meer arbeidsmigranten die daar worden gehuisvest. ,,Initiatiefnemer Nico Geerlings pakt nu één manegestal. Maar er staat nog een stal naast. Wie zegt dat hij daar later niet nog eens 150 mensen in stopt?!” 

Het gemeentebestuur van de gemeente Kaag en Braassem staat positief tegenover het verbouwen van een voormalige paardenstal in onderkomens voor maximaal 144 arbeidsmigranten, zo schreef het AD vorige week. Volgens Geerlings gaat het om 72 ‘appartementjes’, die door maximaal twee personen bewoond worden. In het gebouw komen ‘overwegend’ mensen te wonen, die in Kaag en Braassem werken. Volgens Geerlings hoeven de Woubruggenaren zich geen zorgen te maken: ,,Ik denk dat iedere Nederlandser begrijpt, dat ook deze mensen ergens een plekkie moeten hebben. Dit is het minst bezwarende plekje. Er komen leuke mensen, die huis en haard verlaten om een stukkie inkomen te verdienen om hun toekomst zeker te stellen. Die zijn hard aan het werk om centjes mee te nemen terug naar het thuisland.’’

Eerder waren er nog plannen voor het onderbrengen van 400 arbeidsmigranten op deze plek, maar daar was ook de Provincie tegen. Hier is nu geen sprake meer van. Doordat de onderkomens in bestaande gebouwen worden ingericht, speelt de Provincie geen rol meer in de ‘ruimtelijke toetsing’, aldus Provincie-woordvoerder Michiel Groeneveld. De komst van de arbeidsmigranten zal tot meer drukte op de Kruisweg leiden. Misschien moet hierdoor een extra afslagrijbaan worden aangelegd. Groeneveld weet niet, wie de mogelijke kosten hiervoor gaat betalen.

Beukenholdt is namens de dorpsraad fel tegen de plannen. ,,Je kunt niet een dorp overvallen met zo’n aantal arbeidsmigranten. Geerlings pakt nu één manegestal. Maar er staat nog een stal naast. Wie zegt dat hij daar later niet nog eens 150 mensen in stopt?!’’ Geerlings ontkent dit: ,,Met het andere pand krijgen we nooit voor elkaar, dat daar ook 72 appartementen worden gecreëerd omdat het binnen de geurcirkel valt.’’ De paarden, die nu in die manegestal staan, mogen daar vooralsnog blijven, aldus Geerlings.

Beukenholdt is niet overtuigd. ,,Er wordt weinig rekening gehouden met de inwoners van Woubrugge. In Roelofarendsveen wilde men 60 arbeidsmigranten onderbrengen en dat ging niet door. Waarom moeten alle arbeidsmigranten ondergebracht worden in Woubrugge? Ik kan me voorstellen dat die mensen een goed onderkomen nodig hebben. maar waarom allemaal naar Woubrugge? Ze zullen best eens rotzooi trappen, het zijn allemaal kerels onder elkaar.’’ Hij stelt, dat veel inwoners van Woubrugge al jaren wachten op een woning: ,,Voor hen wordt te weinig gebouwd. Maar er wordt heel veel gedaan voor buitenlandse mensen. Alleen om er veel geld aan te verdienen.’’ Beukenholdt vindt, dat het gemeentebestuur een maximum van 100 personen moet stellen aan het aantal arbeidsmigranten dat aan de Kruisweg mag komen wonen.

Maar Geerlings stelt: ,,We zijn er enorm trots op dat we ergens naar toe kunnen werken. Onbekend is onbemind en het is aan ons om aan te tonen dat het goed en netjes gaat. Het moet niet onderschat worden dat één op de elf werkenden al een arbeidsmigrant is. Als je wilt, dat jouw moeder in het bejaardentehuis elke dag gewassen wordt en dat groenten tegen een normale prijs in de supermarkt liggen, dan heb je arbeidsmigranten nodig. En die mensen hebben een normaal onderkomen en een fatsoenlijk bed nodig.’’