Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 december 2021

‘Geen wappieverhaal’ krijgt geen steun

OEGSTGEEST – Een voorstel van raadslid Marcus Rolloos (Lijst Rolloos) om gemeentelijke coronaregels voor toegangsbewijzen aan te passen, redde het donderdagavond niet.

Rolloos liet weten, dat zogeheten ‘serologische testen’ kunnen aantonen dat mensen zijn genezen van corona. Met zo’n serologisch testbewijs in de hand zouden mensen in Oegstgeest overal naar binnen moeten kunnen, waar nu de QR-code toonplicht geldt. Rolloos, die onlangs uit de VVD stapte en vervolgens als eenmansfractie in de gemeenteraad bleef zitten, liet weten dat zijn voorstel ‘geen wappieverhaal’ is.

Hij wees er op, dat zijn serologisch testvoorstel gebaseerd is op een unaniem door de Tweede Kamer aangenomen motie, die echter niet door de regering is uitgevoerd. Het gemeentebestuur van Oegstgeest zou die serologische testresultaten, samen met de GGD wél als volwaardig toegangsbewijs kunnen beschouwen, aldus Rolloos. En mensen met zo’n serologisch testresultaat, waaruit zou blijken dat deze persoon al corona heeft gehad en ervan genezen is, zouden dan geen last moeten hebben van handhavende ambtenaren.

Het voorstel kreeg geen enkele steun van de overige partijen. Vrijwel alle partijen gaven aan dat de landelijke regels gevolgd moeten worden. Burgemeester Emile Jaensch ontraadde het voorstel ook: “Het gaat om de bestrijding van een A-ziekte en de beslissingen hierover vallen bij het Rijk. De meerwaarde van deze stof-test is nog niet volledig duidelijk. Dat is nog in onderzoek.”

Een ander voorstel van Rolloos, om inwoners aan te moedigen die serologische testen af te laten nemen, kreeg evenmin steun. Ook dit voorstel werd verworpen met één stem voor en zestien stemmen tegen.