Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juni 2006

Dode iep moet wijken

Aan de Baanbrekersweg, tegenover speeltuin Bijdorp, staat een boom die morsdood is. Een duif kwam aanvliegen, ging op een van de takken zitten en prompt brak de tak af. Nu kan het een duif met overgewicht zijn, maar de kans is groter dat het probleem bij de boom zelf ligt. Wat betreft de oorzaak van de staat van de boom, zijn er in de buurt vragen gerezen. Ten aanzien van de kosten voor het omhakken wijst de buurt naar de gemeente en de gemeente accepteert geen verantwoordelijkheid. PvdA-raadslid Albert Vink bemoeit zich met deze zaak.

door: Joep Derksen

De bewuste Iep is zo’n 45 jaar oud en staat op gemeentegrond. De familie Rozenbroek huurt de tuin van de gemeente en is daardoor ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de gehele tuin. De heer Rozenbroek: “We hebben een kapvergunning gekregen, maar we moeten die boom volgens het huurcontract zelf omkappen. Ik zie geen mogelijkheid hoe ik zelf in die grote boom moet klimmen en als ik het laat doen, dan kost me dat minimaal € 1.000,-.” Hij vervolgt: “De boom is vanzelf doodgegaan. Ik heb er verder niets aan gedaan.”

Een van de buurtbewoners vindt het maar vreemd dat zo’n grote boom na zoveel jaar opeens kapot is en ze heeft met het Albert Vink contact opgenomen. Ze eist dat eerst de doodsoorzaak van de boom onderzocht wordt, voordat deze weggehaald wordt. Mevrouw Hak: “Zo’n grote boom gaat toch niet vanzelf dood? Voor hetzelfde geld is er wat met die Iep uitgehaald, omdat mensen er last van hebben. Als je dat nu niet onderzoekt, kan in de toekomst iedereen een boom ziek maken, zodat die later verwijderd moet worden.”

Vink heeft de situatie ter plekke beoordeeld en aan mevrouw Hak toegezegd dat hij na zal gaan of er een onderzoek heeft plaatsgevonden naar de gezondheid van de boom en waarom deze is doodgegaan. Vink: “Daarnaast wil ik weten of de boom nog eigendom is van de gemeente, want hij staat in een tuin waarbij mij niet duidelijk is of deze tuin door de bewoners is gekocht of wordt gehuurd en wat dan de voorwaarden zijn.” Hij vervolgt: “Ik wil weten of de afgegeven kapvergunning nog in werking is (deze is al geruime tijd geleden afgegeven) en waarom de boom nog niet is gekapt. Tot slot wil ik weten wie verantwoordelijk is als de boom uiteindelijk omvalt. Er zijn erg veel spelende kinderen in de buurt (speeltuin Bijdorp) en ik moet er niet aan denken dat deze boom op wat mensen valt.”

Mevrouw Hak heeft meerdere malen geprobeerd met de burgemeester te spreken over dit onderwerp, maar dat is haar niet gelukt. Vink: “Ik wil van burgemeester Staatsen weten waarom hij geen afspraak met mevrouw Hak wil maken. Dit heeft ze tot twee keer toe geprobeerd maar de boot wordt afgehouden. Dat is niet de bestuursstijl die wij hebben afgesproken.”

Navraag bij de gemeente heeft geleerd dat er al een globaal onderzoek is uitgevoerd naar de bodemgesteldheid bij de boom. Op basis van zogeheten oog- en geuronderzoek heeft de gemeente geconstateerd dat er geen milieudelicten zijn gepleegd.

De heer Hugo Geerlings, Medewerker Beheer Leefomgeving, Infrastructuur en Openbare Werken: “De bewoner heeft al enige tijd een kapvergunning, dus hij kan op ieder moment de boom weghalen. Er zijn meer Iepen ziek in Teylingen, dus dit is geen extreem geval.”

Is er dan sprake van de Iepenziekte? “Oh nee, in geen geval”, verzekerde Geerlings. Hoe komt het dan dat de boom helemaal kaal is: er zit geen blad meer aan de boom? “Oh, wellicht moeten we binnenkort dan weer eens gaan kijken”.