Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juni 2006

Gauke Andriesse brengt nieuwe roman uit

‘Het is een voorrecht een schrijver te zijn’

Voorhout – Gauke Andriesse, schrijver van de detective: “De dode opdrachtgever”, heeft een tweede boek gepubliceerd, dat verschenen is in Nederland en België. Op vrijdag 9 juni, tussen 19:00 en 21:00 uur zal hij in Hoek Boek aan de Herenstraat een signeersessie houden voor de mensen die zijn nieuwste literaire thriller “De verdwenen schilderijen” gekocht hebben. Gauke vertelt over hoe het is een schrijver te zijn en waar zijn boeken over gaan.

door Joep Derksen

In Gauke’s eerste boek staat de regel: “Let justice be done, though the heavens fall”, wat zoveel betekent als: “Laat er gerechtigheid zijn, koste wat het kost”. Gauke, 47 jaar en sinds 2000 woonachtig in Voorhout, is zijn hele leven al maatschappelijk bevlogen geweest. De laatste paar jaren helpt hij mensen in Afrika die een eigen bedrijfje willen opzetten.

Zijn boeken over de detective Jager Havix zijn dus niet in de stijl van James Bond: veel snelle boten en mooie vrouwen. De verhalen gaan over een Amsterdamse privé-detective met een tragisch verleden, in een verhaal vol actie. Tegelijk beschrijft Gauke veel zaken gedetailleerd en met gevoel. Gauke zegt hierover: “Mijn boeken zijn op de eerste plaats een detective, maar hopelijk krijgen de lezers ook meer begrip en kennis over het onderwerp. Het eerste boek ging over de misdaden van het westen tegenover Kongo en haar bevolking en ‘De verdwenen schilderijen’ beschrijft de kunstroof van de Joden tijdens en na de tweede wereldoorlog.”

“Schrijven is een ambacht en een kwestie van heel hard werken, maar het is een voorrecht een schrijver te zijn”, vervolgt Gauke. “Uur na uur zit je op de zolderkamer, schavend aan een zinsopbouw, een plot of een mooie dialoog. De beste ideeën ontstaan vaak tijdens het schrijven. Dat is ook het creatieve van mij: het komt vaak zomaar in me op. En als je die goede dialoog op papier hebt gezet, dan is dat een ontzettend fijn gevoel.”

“Aspirant-schrijvers zou ik dan ook willen adviseren om niet te schrijven om mogelijk veel geld te gaan verdienen. Het gaat om de weg en niet om het doel. Schrijf omdat je het leuk vindt en wanneer je er de tijd voor hebt. Als je een baan hebt waarin je zestien uur per dag moet werken, of je hebt zware relatieproblemen, dan kun je niet rustig gaan zitten en creatief schrijven. Je moet je helemaal kunnen afsluiten van de buitenwereld en als je dat kan, dan schrijft het boek zichzelf.”

Gauke heeft al een onderwerp voor zijn derde boek: de vrouwenhandel in Nederland. “Deze is niet direct zichtbaar, maar wel degelijk aanwezig. Veel vrouwen die in de roze buurt werken in Amsterdam, staan wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en moeten belasting betalen, maar ze worden vaak ook onderdrukt door hun pooiers, dan wel gechanteerd.”

Net als voor zijn andere twee boeken heeft de schrijver zich goed ingelezen in dit onderwerp. Hij is zo’n anderhalf jaar bezig met het schrijven van elke publicatie; deel drie kunnen we dus eind 2007 verwachten.
Het boek “De verdwenen schilderijen” is onder meer verkrijgbaar bij Hoek Boek aan de Herenstraat 63 in Voorhout.