Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2006

Benoeming nieuwe leden ongedaan gemaakt

College komt terug op besluit Monumentencommissie

Lisse – Het college heeft tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën op 23 augustus aangekondigd de benoeming van de nieuwe Monumentencommissie ongedaan te maken. Na controle van de ambtelijke stukken van september 2005 waarin duidelijk staat dat er altijd twee leden van lokale verenigingen lid moeten zijn van de monumentencommissie kan het college maar tot een conclusie komen. De samenstelling van de commissie die 1 september van start zou moeten gaan, voldoet niet aan deze voorwaarde.

Joep Derksen

Verantwoordelijk PvdA-wethouder Guus Mesman kwam afgelopen week terug van vakantie en moest ‘even slikken toen ik de kranten las’. Hij heeft de onderste steen boven gehaald en informeerde de raad over de hoe deze hele zaak nu zo heeft kunnen lopen. ‘Het college heeft een selectiecommissie gevraagd een zo goed mogelijk team aan te wijzen voor de nieuwe monumentencommissie. Deze mensen hebben een zorgvuldige procedure gevolgd en zijn uitgegaan van kwaliteit en cohesie.’ Wethouder Mesman verklaart wat hij hiermee bedoelt: ‘De leden van de monumentencommissie moeten niet alleen verstand van zaken hebben, maar ook als één geheel functioneren. Ze moeten dus niet rollebollend over straat gaan, maar elkaar kunnen aanvullen en goed met elkaar kunnen samenwerken.’ De selectiecommissie heeft het college vervolgens haar voorkeur verteld over het team van personen en de burgemeester en wethouders hebben dit voorstel overgenomen.
Bezwaar

Het college hield echter geen rekening met de randvoorwaarden die de gemeenteraad vorig jaar gesteld had, namelijk dat in ieder geval twee leden van de monumentencommissie vertegenwoordigers moesten zijn van lokale cultuurhistorische verenigingen. Verenigingen zoals de Zwarte Tulp, Stichting Diever of Vereniging Oud Lisse (VOL). Wim Bosch, al vier jaar lid van de huidige monumentencommissie en tevens voorzitter van VOL maakte direct nadat hij vernam dat hij niet in de nieuwe commissie zat, bezwaar tegen deze gang van zaken. Extra pijnlijk was nog dat hij het nieuws via de pers moest vernemen, omdat de officiële afwijzingsbrief op het gemeentehuis was blijven liggen.

Boezem

Het college stak de hand in eigen boezem en wethouder Mesman kondigde een noodzakelijk, maar voor de betrokkenen pijnlijk besluit aan. De beslissing van het college over de nieuwe monumentencommissie wordt ingetrokken. Dat betekent dat de mensen die in eerste instantie geïnformeerd waren dat zij deel zouden uitmaken van deze commissie, opnieuw een brief van de gemeente krijgen. Nu zal de inhoud zijn dat de selectieprocedure op onterechte gronden is gebeurd en van voren af aan zal beginnen. ‘Overigens betekent dit niet dat deze mensen opnieuw moeten solliciteren’, legde de wethouder uit. ‘Alle sollicitaties worden gehandhaafd, maar daarnaast zal de gemeente een nieuwe oproep doen aan de lokale organisaties om met eigen kandidaten voor de monumentencommissie te komen. Want zonder geschikte lokale kandidaten kan het college niet voldoen aan de eisen van de raad.’
Sudderen
De wethouder besloot zijn monoloog met een hartenkreet: ‘Het is beter om gemaakte fouten nu te repareren, dan de nieuwe monumentencommissie erdoor te drukken. Fouten herstellen op korte termijn is gewoon beter dan het te laten sudderen.’

Alle politieke partijen reageerden zeer positief over de mededeling van de wethouder. Joke Vermeulen was kort maar krachtig: ‘Guus, mijn complimenten’, Marianne Entrop-Rosier vond het ‘positief dat deze situatie zo hersteld wordt’ en Hans Bet was blij dat de wethouder deze situatie zo aangepakt had. Bart van Santen van SGP/ChristenUnie sprak waardering uit voor de handeling van Mesman, maar vond net als Levien de Braal van D66 het jammer dat deze hele affaire ‘überhaupt gebeurd is’. Daphne van der Zwet: ‘Dit is helder communiceren en nu moeten we weer aan de slag’.

Wim Bosch, huidig lid van de monumentencommissie en kandidaat voor de nieuwe commissie gaf onmiddellijk na het debat zijn mening over het besluit van wethouder Mesman: ‘Het is de enige juiste beslissing en het is goed dat het zo gebeurt. Maar ik vind het wel jammer voor de mensen die erbij betrokken zijn. En dan bedoel ik ook de mensen die al een brief ontvangen hebben dat ze benoemd zijn. Nu wordt dat teruggedraaid en dat is voor hen bijzonder pijnlijk. Het is echter uitstekend dat het college gehoor geeft aan de wens van de raad en twee vertegenwoordigers van lokale organisaties van Lisse zitting laat nemen in de monumentencommissie.’