Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2006

Vijftig Warmondse EHBO-ers in dienst van hun medemens


Teylingen – De gemeente Teylingen heeft drie lokale afdelingen van de EHBO. De afdeling Warmond heeft circa 50 leden en Ingrid Christen, voorzitter van de afdeling Warmond, Ruud en Adrie van den Eshof zijn al 25 jaar betrokken bij de veiligheid van hun medemensen. Ze hebben reanimatiecursussen gevolgd, weten hoe een verband moet worden aangelegd en zijn regelmatig aanwezig bij feestelijke activiteiten in het dorp. Wat bezielt hen om dit alles al een kwart eeuw vrijwillig te doen voor de Warmondse Vereniging voor Eerste Hulp bij Ongelukken en Rampen, kortweg: EHBO Warmond?

door Joep Derksen

Waarom zijn Ingrid, Ruud en Adrie indertijd betrokken geraakt bij de EHBO? Ingrid’s moeder zat ook al bij deze organisatie en ze wilde vooral “niet in paniek raken als er bijvoorbeeld iets met mijn kinderen gebeurd. Bovendien heb ik van huis uit meegekregen om de medemens te helpen.” Ruud is jarenlang werkzaam geweest in de horeca: “Dan kom je regelmatig in aanraking met brandwonden en snijwonden. Het is handig om enige kennis te hebben hoe je deze verwondingen moet behandelen.” Adrie ging gelijk met haar man op cursus: “Ik kon geen bloed zien en wilde over deze angst heenkomen. Nu, na 25 jaar, kan ik met een gerust hart zeggen, dat ik nog steeds geen bloed kan zien!”

Elke lokale EHBO-afdeling werkt zelfstandig en richt zich vooral op de activiteiten in de eigen woonplaats. Ieder jaar zijn de vrijwilligers aanwezig bij de Kaagweek, Poldercross en de harddraverij. Wanneer een vergunning wordt aangevraagd om een evenement te organiseren, moet er altijd EHBO aanwezig zijn. Daarnaast heeft Ingrid plannen om lessen in eerste hulp te geven aan alle scholen in Warmond. De basisschool Oostergeest krijgt dit soort lessen al, maar er bestaan plannen om ook de kinderen van de Alleman en de Waaier handige tips te geven over de eigen en andermans veiligheid.

Ruud vertelt: “Wanneer er een onveilige situatie is, moet je niet meteen te hulp schieten. Bekijk eerst de situatie en zorg altijd voor je eigen veiligheid. Vervolgens moet er geen gevaar dreigen voor de omstanders en dan richt je je op het slachtoffer. Als je het niet zo aanpakt, loop je het risico dat door je eigen handelen veel meer mensen gewond kunnen raken.”

Defibrillator

Landelijk wordt gesproken over het installeren van defibrillators in politiewagens. Dat zijn apparaten die ervoor kunnen zorgen dat iemand’s hart weer op gang komt. De EHBO-ers zijn er groot voorstander van dat deze zogeheten AED’s op grote schaal worden gebruikt. Ingrid: “De kans dat een reanimatie handmatig lukt, is maar 10%. Met een AED stijgt dit percentage naar 70! In al die jaren heb ik twee mensen niet kunnen redden na reanimatie: een kind en een volwassene. Dat is natuurlijk verschrikkelijk, maar we doen alles wat we kunnen en juist daardoor heb je er toch vrede mee, als mensen dan toch overlijden.” Wat de vrijwilligers betreft, zou er een wet moeten komen dat bedrijven van een bepaalde grootte standaard beschikken over een AED op de werkvloer.

“Iedereen zou wat basiskennis moeten hebben van wat je moet doen bij een ongeval. Dat hoeft niet een auto-ongeluk te zijn, maar kan ook in de huiselijke omgeving gebeuren. Sterker nog: de kans dat er in tientallen jaren iemand in je omgeving een verwonding oploopt, is heel groot. Kinderen kunnen uit bomen vallen, van de fiets klappen, ergens in trappen, dingen inde mond stoppen. Mensen kunnen met hun ring ergens achterhaken, in glas vallen, noem maar op. Als je dan een basiscursus hebt gevolgd hoe je verband kunt omleggen en wat te doen bij kleine ongevallen, dan ben je in ieder geval zeker van jezelf dat je weet hoe je kunt helpen. En dat is een ontzettend fijn gevoel!”

De drie sluiten het interview af met een tip voor de lezers: “Maak voor jezelf eens een beveiligingsplan in je huis. Is je woonomgeving veilig voor kinderen? Hoe snel kan er brand optreden? Oefen ook eens een zogeheten brandvluchtweg: probeer in het donker met een blinddoek om, vanuit je slaapkamer naar buiten te lopen. Doe dit overigens wel met iemand bij je in de buurt, zodat je niet van de trap valt!” De EHBO Warmond start binnenkort weer met cursussen, waaronder: ‘EHBO aan ouders voor kinderen’ en ‘Basiscursus EHBO’.
Om zich op te geven, of om nadere informatie te krijgen, kunnen mensen een email sturen: ru.eshof@planet.nl. Ook kunnen mensen mailen naar dit adres die donateur willen worden voor een bedrag vanaf € 10,- per jaar. Ingrid: “We krijgen geen subsidie van de gemeente, wat eigenlijk belachelijk is. Warmond is een recreatiegemeente en wij zorgen voor de veiligheid van de mensen. We moeten veel nieuwe materialen kopen, zoals oefenpoppen, lesmateriaal, kunstharten, kunstknieën, brancards en dekens: dat kost veel geld. Jarenlang hebben we wel subsidie gekregen en in de omliggende gemeentes ontvangen de EHBO-afdelingen ook financiële steun van de gemeenteraad. Waarom wij dan niet?! Het is echt niet zo gek om subsidie te verbinden aan het helpen van de medemens.”