Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2006

Reacties op verkiezingsuitslagen

De kiezer heeft gesproken, de verliezers likken hun wonden en de winnaars kraaien euforie. Lokale afgevaardigden geven hun mening.

Daan Binnendijk, wethouder CDA-Katwijk, is niet ontevreden over het eindresultaat: “Voor het CDA was het een goede uitslag. In 2002 en 2003 hadden we de wind heel erg mee. Indertijd was er sprake van een nek-aan-nek race met de PvdA. Nu blijven we op 41 zetels en dat is een prima resultaat, zeker als je bedenkt dat de regering de afgelopen jaren heel impopulaire maatregelen heeft genomen. Wel ben ik bang dat het heel lastige coalitieonderhandelingen worden. Wat de uitslag voor het CDA in Katwijk betreft, hebben we gepresteerd conform de landelijke trend.”

René Kamphuis, nummer 56 van de VVD-kandidatenlijst, die een intensieve campagne voerde, maakt zoals van hem gebruikelijk is van zijn hart geen moordkuil. “De uitslag is heel vervelend voor de VVD en je ziet dat er enorm veel stemmen gaan naar nog rechtsere partijen zoals die van Wilders en Pastors. Daar moeten we ook over nadenken binnen de VVD en onszelf vragen over stellen. We zijn de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie en kiezen we ervoor om extreem denkenden links te laten liggen, of gaan we daar op een andere manier mee om. Als je pretendeert de tweede partij van Nederland te willen worden, moet je een nog breder publiek aanspreken met rechtsere uitspraken en stellingnames. Wil je dat niet doen als partij, dan moet je je tevreden stellen met wat je hebt.”

Kamphuis mijmert ook hoe de VVD zou hebben gescoord onder leiderschap van Rita Verdonk, die enkele maanden geleden nipt de lijsttrekkerverkiezing van Mark Rutte verloor. “Onder leiderschap van Verdonk was de campagne anders geweest. Ze zou zich explicieter geuit hebben, maar of dat ook hetgeen was wat we zouden hebben gewild, vraag ik me af. Bij de lijsttrekkerverkiezing heb ik op haar gestemd want ik vond wel dat er wat moest veranderen en Rita was daar de aangewezen persoon voor. Overigens vind ik het teleurstellende resultaat niet aan Rutte te wijten, want ik weet niet of we met Rita als lijsttrekker het beter zouden hebben gedaan. Overigens vind ik Wouter Bos de grote verliezer.”

Wat zijn eigen kansen op een Kamerlidmaatschap betreft, is Kamphuis realistisch: “Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik voldoende stemmen heb behaald, maar ik hoop wel dat ik een paar duizend stemmen heb gescoord. En dat dit aantal veel meer zal zijn dan andere laaggeplaatsten. Ik heb mijn stinkende best gedaan voor de VVD en voor mezelf om zo ook Noordwijk te profileren. Maandag komt de kiescommissie bij elkaar en dan zal duidelijk worden wie er in de Tweede Kamer plaats kunnen nemen.”