Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 november 2006

Toeristische trekpleisters worden ontdekt door ondernemers en politici

Teylingen – Wim Blom, schrijver van het fiets- en wandelrouteboek ‘Ontdek Teylingen…’ had het idee opgevat om de Teylinger ondernemersvereniging TOV en de lokale politici mee te nemen op een fietstocht. Zijn bedoeling was om deze mensen (beter) kennis te laten maken met een aantal plekken binnen de gemeente die als toeristische trekpleister nog beter kunnen worden ontwikkeld.

Er was veel belangstelling voor zijn idee, want niet minder dan 25 mensen, waaronder burgemeester Sander Schelberg, pakten hun tweewieler en gingen de boer op. Letterlijk, want de eerste stop was de boerderij van de familie Damen, die in de jaren negentig van de vorige eeuw een bollenbroeierij waren begonnen. Hun zoon Christiaan (24) heeft een paar jaar geleden de zaak overgenomen en nu is het aantal bollen dat het bedrijf verwerkt gegroeid naar drie miljoen.

Volgende halte van de fietstocht was de ruïne van Teylingen. Plannen om dit honderden jaren oude gebouw in ere te herstellen en wellicht zelfs weer een dak te geven, werden druk besproken. In alle enthousiasme werd ook lachend gesproken over een drive-in en discoverlichting, maar dat zal zeker geen raadsmeerderheid halen. De ideeën om Panorama Tulipland bij de ruïne te betrekken, vonden echter een veel betere voedingsbodem.

De TOV is ontstaan uit een fusie van de vorige vier ondernemersverenigingen uit de dorpen Voorhout, Sassenheim en Warmond. Deze club vertegenwoordigt zowel winkeliers als ondernemingen en maakt zich onder meer sterk voor bedrijventerreinen en infrastructuur, zo vertelde de vice-voorzitter. Deze fietstocht was voor de TOV een goed initiatief om gezamenlijk met de politici zowel de gemeente als elkaar beter te leren kennen. De TOV zal op 21 november ook een dergelijk initiatief ondernemen en nodigde de gemeenteraad en het college uit voor een bezoek aan Akzo.

Na een bezoek aan de Eendenkooi, een weidevogelbestemming waar niet zoveel kieviten en grutto’s maar wel duizenden ganzen zich bevinden, gingen de fietsers naar de watertoren van Sassenheim. Het door de laaghangende bewolking wat grauwige uitzicht gaf toch een goede blik op het volgepakte bedrijfsterrein en deed de discussie onder de politici losbarsten of en hoe verdere uitbreiding voor bedrijven kon plaatsvinden. Dankzij de vier UMTS-masten bleek de verbinding voor mobiele telefoons echter uitstekend, daar bovenop de 33 meter hoge toren.

De fietsdag eindigde met een lunch bij park Leerust en een rondrit door Warmond. Het biertje en de wijn achteraf smaakte de deelnemers uitstekend.