Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2024

Ideeën gezocht voor gezonde buurt

LEIMUIDEN – Het was woensdag 31 januari een drukte van belang in en bij de kantine van S.V. Kickers ’69. Tientallen ouders met kinderen kwamen naar de ‘kick off bijeenkomst van de gezonde buurt Leimuiden’. De deelnemers konden meedenken over het gezonder inrichten van het dorp, informatie krijgen over weidevogels of gewoon lekker gaan stoeprandjegooien en luchtkussenspringen.

Door Joep Derksen

Een Gezonde Buurt is een buurt waar kinderen creatief kunnen spelen en waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Maar ook een plek waar groen te vinden is en waar iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen.  De gemeente Kaag en Braassem,  S.V. Kickers ’69, T.V. Leimuiden, Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG hebben de handen ineen geslagen om Leimuiden een stuk gezonder te maken.

Ruben Mulder, projectleider IVN Natuureducatie licht toe: “We willen zoveel mogelijk informatie ophalen van de inwoners. Zodat zij ons vertellen, wat er aangepast moet worden in de omgeving. Dat kan gaan over wegen, speeltoestellen of andere zaken. Alle input is welkom.” Goede ideeën, die veel steun krijgen, maken kans om daadwerkelijk uitgevoerd te worden. Dus als er een groep jongeren komt, die een skatebaan wil hebben, gaan jullie dat regelen? “We hanteren het principe, dat de meeste stemmen gelden voor de uitvoering van een plan en dan gaan we kijken of het past en mogelijk is. Een overzicht van de ideeën wordt op 20 maart gepresenteerd en daarna wordt samen met de inwoners besproken wat voor een ontwerp gemaakt moet worden om het beste idee te realiseren.” De bedoeling is, dat dit idee dan na de zomervakantie ook uitgevoerd wordt.

Intussen staan buiten de eerste kinderen al druk te springen op een springkussen. “Ja! Een foto voor de krant!” roepen ze om vervolgens hun beste springkunsten te tonen. Iets verderop wordt de jongste jeugd vertelt hoe het aloude spel stoeprandjegooien ook alweer gaat. De beste deelnemers kunnen uiteindelijk meedoen aan de Nationale Stoeprandcompetitie, die is opgezet om de kinderen weer te leren hoe fijn het is om je buiten te vermaken met alleen maar een bal en twee stoepranden.

In de kantine vertelt Milou Kuper namens de Stichting Gezond Natuurwandelen enthousiast over ‘haar’ gezonde passie. “We organiseren wandeltochten voor ouderen, waarna alle deelnemers een kopje thee met elkaar gaan drinken. Gezelligheid staat centraal. We willen dit opzetten in Leimuiden en zoeken hiervoor vrijwillige wandelbegeleiders, die worden opgeleid.”

In het kraampje naast haar staat Corrie Uljee van de Stichting Groen Licht. Zij zet zich al jaren in voor de zo mooie flora en fauna in en om Kaag en Braassem. Enthousiast laat Uljee weten: “Ik hoop dat deze omgeving wordt vergroend. Daarom vertel ik iets over de vogels, want vogels maken een belangrijk onderdeel uit van de natuur. Vogels zijn onwijs leuk! Ze hebben heel mooie kleuren en willen vaak in de buurt van mensen zijn.”

Vogels hebben het enorm moeilijk; met name weidevogels zijn een dankbare prooi voor ‘predatoren’, informeert Uljee. “De weidevogels zijn met 80% achteruit gegaan. Twintig jaar geleden waren er nog 90.000 gruttopaartjes; dat is nu gekelderd naar zo’n 20.000 paren. Ze hebben ontzettend veel belagers, zoals de buizerd, reiger, ooievaar, zilvermeeuw en zwarte kraai. En dan is er ook nog de veehouderij. Tegenwoordig maaien ze keurig om nesten van weidevogels heen, maar weet  je wat er dan gebeurt? Groepen kraaien vliegen rond. Als ze een stukje gras zien, waar omheen gemaaid is, dan gaan al die kraaien op dat stukje gras af, want ze weten dat daar een nest zit!”

Maar een van de grootste bedreigingen voor de weidevogels vormt wel de huiskat, waarvan er miljoenen exemplaren rondlopen in Nederland. Gezamenlijk zorgen ze voor ruim 20 miljoen dode vogels per jaar, zo blijkt regelmatig uit onderzoeken. Uljee beaamt: “Katten zijn onderdeel van de predatoren. Verwilderde katten lopen overal rond, maar ook huiskatten gaan de wei in. Mensen: houd de kat ’s nachts binnen! Vooral wanneer je in de buurt van weilanden woont!”

Eva Jinek komt naar De Spreng

OUDE WETERING – Niemand minder dan tv-persoonlijkheid, journalist en auteur Eva Jinek komt op vrijdag 8 maart naar De Spreng. Zij wordt naar aanleiding van het verschijnen van haar boek ‘Droom groot No. 2’ geïnterviewd door Manon Bakker. In dit gesprek legt Jinek haar ziel bloot over haar grote voorbeelden en haar persoonlijke dromen. En natuurlijk komt ook de actualiteit aan bod.

Eva Jinek heeft met Droom Groot No. 2 opnieuw een zeer persoonlijk boek geschreven vol openhartige levenslessen van bekende en onbekende voorbeelden. ‘Wees jezelf’, ‘spreek je uit’, ‘ga ervoor’: dit soort algemene en nietszeggende aanmoedigingen vliegen ons steeds vaker om de oren. Maar hóé doe je dat precies? In haar boek ‘Droom groot No. 2’ zoekt Eva Jinek het antwoord samen met meer dan twintig pioniers en rolmodellen. Dit zijn mensen die zij persoonlijk bewondert vanwege hun prestaties én omdat ze op cruciale momenten in hun leven dapper waren. Zij durfden zich allemaal uit te spreken toen het nodig was – en weten daarom als geen ander waarom het zo belangrijk is dat we als mensen onze stem laten gelden.

Eva Jinek (1978) is bij het grote publiek bekend geworden als gezicht van het NOS Journaal, had ze haar eigen talkshow ‘Jinek’ en presenteerde ze tot afgelopen zomer haar late-night talkshow bij RTL. Vanaf september gaat ze bij AVROTROS vier dagen per week in de vooravond een nieuw actueel praatprogramma presenteren 'dat draait om nieuws, cultuur en wat er leeft in het land'.Jinek ontving in haar carrière meerdere prijzen, waaronder tweemaal de Sonja Barend Award voor haar interviews met Farid Azarkan (2018) en Camille van Gestel (2023).

Het interview met Jinek vindt plaats op vrijdag 8 maart en begint om 20.00 uur. De Spreng (Kerkstraat 50 in Oude Wetering) is open vanaf 19.30 uur. Kaartjes zijn voor 12,50 euro verkrijgbaar bij Veenerick.nl en www.desprengoudewetering.nl.

01 februari 2024

Hoop voor behoud supermarkt in Hoogmade

De inwoners van Hoogmade kunnen binnenkort opgelucht ademhalen. Lange tijd leek het er op, dat dit dorp met 1750 inwoners haar enige supermarkt zou verliezen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad Hoogmade werd bekend gemaakt, dat er mogelijk een nieuwe supermarktuitbater aan de slag gaat.

Door Joep Derksen

Joanna Galling is samen met haar man Jan-Willem Haaksma eigenaresse van de COOP in Hoogmade. In 2022 kwam het nieuws naar buiten dat COOP en Plus gefuseerd zijn en dat de Hoogmadese COOP onder het merk Plus verder zouden gaan. Maar dat bleek niet door te gaan. “Er was nog geen concept voor ons soort buurtsupermarkten. Het is niet haalbaar om ons soort concept voort te zetten. In november dacht ik: ‘We trekken de stekker eruit’. Toen kwam Marco Elstgeest van de Dorpsraad Hoogmade naar me toe en nodigde ons uit voor een gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Dat heeft geleid tot een lichtpuntje; we kunnen nu kijken hoe de supermarkt behouden kan worden.”

Een zoektocht is gestart naar supermarktformules die wél financieel gezond kunnen blijven bestaan in een dorp als Hoogmade. Joanna: “ We hebben twee formules gevonden die heel graag met ons in zee willen gaan. Er zijn een paar hobbels, zoals onder andere de huur die heel hoog is. Mijn man en ik vroegen ons af of we na ruim dertien jaar als ondernemers een nieuwe financiering aan willen gaan, maar we hebben besloten om als ondernemers te stoppen. Maar we gaan dit stokje goed overdragen: er zal een leuke nieuwe ondernemer komen om de supermarkt in Hoogmade voort te zetten.”

Stichting Behoud Supermarkt

Een dorp zonder supermarkt is een dorp zonder toekomst. Voorzitter Hein de Groot van de Dorpsraad Hoogmade liet weten, wat er gaat gebeuren om ervoor te zorgen dat Hoogmade toch een supermarkt kan behouden. “We hebben de Stichting Behoud Supermarkt Hoogmade opgericht. We willen linksom of rechtsom beijveren dat de supermarkt blijft. Er moet iets gebeuren met betrekking tot de hoogte van de huur en we moeten nog heel veel overleggen met de nieuwe winkelketenfranchise die de supermarkt gaat overnemen. We hebben van Joanna en Jan-Willem de toezegging gekregen dat zij blijven tot de nieuwe huurder er is. Er komt dus geen supermarktloze periode.”

De voorzitter riep wel de inwoners op om hun dagelijkse boodschappen te blijven doen in hun eigen dorp. “Als mensen hier geen boodschappen doen kan de supermarkt niet bestaan. Daarnaast pleiten we richting de gemeente voor meer woningbouw ergens in de polder. Over vijftig jaar zal het aantal inwoners van Hoogmade verdubbeld zijn. De gemeente moet een studie laten maken naar de mogelijkheden. Dat kan leiden tot een plan waar iedereen achter staat en door de jaren heen kan worden ingevuld.”

Wethouder Gerben van Duin reageerde op de ontwikkelingen over een nieuwe supermarkt en hij had ook ideeën hoe dat zou kunnen worden ingevuld. “In Leimuiden wordt een zwembad door vrijwilligers gedragen. Er zijn concepten in Nederland, waar de mensen de handen ineen slaan en de bedrijfsvoering van een supermarkt met elkaar gaan opzetten. Dan gaan inwoners als vrijwilliger gaan werken in die supermarkt.” Gaat het college ook helpen als vrijwilliger? De wethouder lacht: “Bij wijze van spreken!” Op de vraag of Hoogmade als dorp wel bestaansrecht heeft zonder supermarkt, stelt Van Duin: “Een supermarkt hoort er thuis, maar ik snap de uitbater ook. We kunnen met z’n allen voor elkaar krijgen om een supermarkt te behouden, maar dan moeten de inwoners wel hun boodschappen doen op het plein.”

Hoogmade volop in vereniging

Glossy Verenigingenmagazine ziet levenslicht

Bijna honderd inwoners en vrijwilligers kwamen opdagen bij de presentatie van het Glossy Vrijwilligersmagazine. De lancering van het magazine werd gevierd met champagne voor alle aanwezigen.

Door Joep Derksen

De idee voor het magazine ontstond vorig jaar tijdens de nieuwjaarsborrel van de Dorpsraad Hoogmade, laat Dorpsraadbestuurslid Marco Elstgeest weten. “Alle veertig verenigingen in Hoogmade staan hier in! Ook in een klein dorp is het moeilijk om alle inwoners te bereiken. We hebben allemaal samengewerkt om dit glossy verenigingenmagazine te realiseren. Dit is de jaaruitgave voor 2024, gefinancierd met behulp van de Driemaster en de gemeente Kaag en Braassem. Elke vereniging presenteert zich kort en krachtig. Het zou zomaar een jaarlijkse uitgave kunnen worden.”

In een bomvolle zaal kregen de bijna 100 aanwezigen een glas champagne in de hand gedrukt. Om te vieren dat dit unieke verenigingenmagazine het levenslicht ziet. Elstgeest: “In Hoogmade hoor je wel eens over het rijke verenigingsleven, waar menig Hoogmadenaar met recht trots op is. We hebben met elkaar dan ook een bijzondere geschiedenis opgebouwd. Het Cultureel Centrum Hoogmade (CCH), van waaruit we al vijftig jaar onze dorpsgebouwen zelf hebben opgericht en in stand gehouden. De bal rolt al 75 jaar bij voetbalvereniging MMO en vandaag staan we letterlijk onder de spits van de kerk, die we na de rampzalige brand in 2019 in ere herstellen.”

Exemplarisch

Gepassioneerd vervolgde hij: “Deze voorbeelden zijn exemplarisch voor de zelfredzaamheid van Hoogmade. We komen samen en zetten de schouders eronder. Alleen met voldoende vrijwilligers, (jeugd)leden en lokale sponsors houden we ons mooie en actieve verenigingsleven in stand!” Vertegenwoordigers van alle verenigingen kregen een ‘eerste exemplaar’ van het magazine overhandigt, nadat wethouder Gerben van Duin het ‘echte’ eerste exemplaar in ontvangst nam. De wethouder was opgetogen over het eindresultaat.

Van Duin neemt het eerste exemplaar van de glossy in ontvangst. “Ik ben heel verrast om zo’n hele zaal vol te zien met mensen die zo betrokken zijn bij dit prachtige dorp. Ik verbaas me nog steeds waartoe Hoogmade in staat is. Dat is fantastisch en echt niet gebruikelijk. Het is zo mooi dat mensen met elkaar de handen ineen slaan. Hoogmade is het dorp van het touwtje uit de brievenbus. Ik ben hier voor het eerst en soms schuurt het een beetje, maar dat geeft ook glans. We zorgen dat Hoogmade een pareltje wordt van Kaag en Braassem.”

Gevoelens

Hiermee refereerde de wethouder aan de gevoelens die bij inwoners in sommige dorpen in Kaag en Braassem leeft, dat de meeste aandacht en voorzieningen worden gebouwd en ondersteund in de dorpen als Roelofarendsveen en Oude Wetering. Van Duin bezwoer: “Niet alles gaat naar de Veen. Het gaat ook naar Hoogmade. Voor woningbouw moeten we misschien wat stout worden naar de Provincie. We moeten ook een straatje of een buurtje erbij krijgen. We moeten veel meer investeren in gezondheid en daar hoort bewegen bij en verenigingen bij die dat faciliteren. Daar hoort sport en cultuur bij. Maar ook zo’n glossy om verbinding te maken.

In het Verenigingenmagazine komen inderdaad alle verenigingen, stichtingen en gezelschappen langs die Hoogmade rijk is. Zoals de Heerlijkheid Hoogmade, maar ook de Vrouwenvereniging, het Cultureel Centrum Hoogmade, de IJsclub en de Hengelsportvereniging De Eindsprint. Van Duin bladerde er tevreden doorheen. “Dit is het tweede verenigingenmagazine dat in Kaag en Braassem gerealiseerd wordt. In Leimuiden is zo’n magazine al eens verschenen. Dit magazine is een cadeautje voor Hoogmade. De verbinding die ontstaan is door dit magazine op te zetten is geen bijvangst; dat is de hoofdvangst.”

Vrijwilligers helpen ruim 1.000 inwoners aan een nieuwe baan

Tienjarig bestaan WerkVinden wordt gevierd met mini-evenement

JOEP DERKSEN

ALPHEN AAN DEN RIJN – De afgelopen tien jaar hebben vrijwilligers van de stichting WerkVinden Alphen zich met hart en ziel ingezet om werkzoekenden te helpen aan een baan die bij hen past. En met succes; hierdoor hebben meer dan 1.000 inwoners een nieuwe baan gevonden. Het tienjarig jubileum van WerkVinden wordt daarom speciaal gevierd op donderdag 18 januari.

De stichting WerkVinden Alphen is een organisatie bestaande uit ongeveer 25 vrijwilligers. Zij helpen onafhankelijk, zonder eigenbelang en zonder hier een cent aan te verdienen mensen uit de regio Alphen en Nieuwkoop die moeite hebben om zelfstandig een nieuwe baan te vinden. Dan gaat het niet alleen om het vinden van de juiste werkgever, maar de vrijwilligers ondersteunen, inspireren en stimuleren de werkzoekende bij zijn of haar zoektocht.

Het werkloos worden en zijn kent vier fasen: het ontslag, het weer moeten organiseren van jouw toekomst, het verbeteren van jouw persoonlijke ontwikkeling en het weer solliciteren. De vrijwilligers van WerkVinden bieden hulp voor iedere fase, zodat de laatste fase – het solliciteren – succesvol kan worden afgesloten. Op de website van WerkVinden worden nuttige adviezen gegeven voor bijvoorbeeld de mensen, die net werkloos zijn geworden. Zorg voor een nieuwe structuur in jouw dagelijkse leven en probeer jezelf niet teveel zorgen te maken. Positief denken is de eerste stap op weg naar een nieuwe baan en een nieuwe toekomst! En met nuttige tips aangaande zaken als sociale vaardigheid, het goed kunnen luisteren én een verbetering van je curriculum vitae (cv) zijn al meer dan 1.000 inwoners aan een baan geholpen.

Buddy’s

Speciale ‘buddy’s’ helpen met een individuele begeleiding naar werk en zij slaan (soms letterlijk) een arm om de baanzoekende werkloze. Deze buddy’s zijn professionals met veel praktische ervaring en vaak afkomstig uit een relevante werkomgeving. Daarnaast zijn er voor de werkzoekenden wekelijks 'vrije inlopen' in de bibliotheek Rijn en Venen waar mensen terecht kunnen met hun vragen en problemen. Maar ook worden iedere maand netwerkbijeenkomsten gehouden. Via (online) workshops en ‘Open Koffie’s’ leer je steeds meer over wat je kunt en moet doen om meer kans op een baan te maken.

Het tienjarig bestaan van WerkVinden wordt gevierd samen met zo’n tachtig genodigden. Met de slogan ’10 jaar stichting WerkVinden en de toekomst van de arbeidsmarkt’ vindt er op 18 januari een mini-evenement plaats in het parkrestaurant van Van der Valk Avifauna. Twee voormalig werkzoekenden en twee buddy’s vertellen daar over hun ervaringen. Daarnaast zal Marjolein ter Hoonte, directeur marketing van uitzendbureau Randstad, een gepassioneerde presentatie geven over de nabije toekomst van de arbeidsmarkt. Want we lezen bijvoorbeeld steeds meer over kunstmatige intelligentie; dat AI; is dat nou een kans of een bedreiging?

Niemand minder dan wethouder Gertjan Schotanus opent dit evenement. Zijn aanwezigheid laat ook zien, dat de gemeente Alphen de inzet van de vrijwilligers van WerkVinden waardeert.

Meer informatie over WerkVinden: www.werkvindenalphen.nl.

Reclame door de jaren heen

Kent u dat gevoel? Een project, dat je ‘ooit nog wel een keer’ af gaat maken. In 2008 stuitte boekhistoricus Berry Dongelmans op een editie van de Leidsche Courant uit 1924, waarin vol lof geschreven werd over de Winkelweek in Alphen aan den Rijn. Vijftien jaar later heeft deze toevallige ontdekking geleid tot een boekentrilogie, geschreven door Dongelmans: ‘Koop lokaal! 1919 – 1982’.

Hij vertelt: “In die tijd was ik bezig met een onderzoek naar de Leidse boekgeschiedenis. Voor dat onderzoek moest je nog in de papieren kranten bladeren. Plots stuitte ik op een dikke reclamecourant: ‘Winkelweek Alphen aan den Rijn’. Daarin gaf een verslaggever een beschrijving van alle etalages in de feest- annex winkelweek rondom de verjaardag van toenmalig koningin Wilhelmina.” Alle etalages? Dongelmans lacht: “Nou, dat niet. Alleen de etalages van de winkeliers die ook in de Leidsche Courant adverteerden. Zo schreef de journalist indertijd: ‘Er waren twintig kippige en onwillige winkeliers die niet willen adverteren in onze krant, dus die slaan we tijdens ons bezoek maar over’.”

Als geboren Alphenaar (1952) was Dongelmans direct gefascineerd door dit winkelinkijkje in de geschiedenis. Toch duurde het nog twaalf jaar voor hij zich echt ging verdiepen in de winkelhistorie van Alphen. Zijn pensionering - die samenviel met de uitbraak van corona - bood hem daartoe de gelegenheid: “Je zit dan toch thuis en kunt online onderzoek doen. En wat er nog aan informatie ontbreekt, heb ik naderhand zelf opgezocht in het archief in Alphen.” Het eindresultaat was niet één, maar zelfs drie boeken over de geschiedenis van winkelweken, reclameacties en huishoudbeurzen van de middenstand in Alphen aan den Rijn.

De drie boeken beslaan de periode van 1919 tot en met 1982. Deel 1, dat vorige week uitgekomen is, geeft een volledige beschrijving van alle 11 winkelweken, die hebben plaatsgevonden tussen 1919 en 1939. Aan de hand van de beschrijvingen in de kranten krijgen we een beeld van de middenstand in Alphen aan den Rijn. Niet alleen van het aanbod in de winkels zelf, maar ook van de diverse winkeliersverenigingen. Ook zien we welke winkels er in de loop der jaren bijkomen en wat de invloed van planologische veranderingen op het winkelbestand is.

Miniatuurvijver

Dongelmans: “Op deze manier biedt het boek op diverse momenten in de tijd een overzicht van een groot aantal winkeliers die door de jaren heen beeldbepalend zijn geweest voor het gezicht van Alphen als ‘winkelcentrum’ van de regio. Een deel van de lokale geschiedenis en het reilen en zeilen van de Alphense samenleving in de beschreven periode komen hierdoor tot leven.”

In ‘Koop Lokaal!’ staan vele tientallen foto’s van winkels, die honderd jaar geleden de straten van Alphen sierden. Maar ook afbeeldingen van allerlei reclame-advertenties. Bijzonder aan deze uitgave is, dat veel van de originele teksten met de beschrijvingen van de winkels en de winkeleigenaren bewaard zijn gebleven. En nee, daar zit geen auteursrecht op, informeert Dongelmans met een glimlach: “Dat vervalt na 70 jaar.”

Tijdens de winkelweken waren de etalages op hun mooist versierd en de winkels met de mooiste etalages kregen een prijs. In die tijd kwamen mensen van heinde en verre naar Alphen om de bijzondere etalages te bekijken. Zo had zaadhandel De Vries een miniatuurvijver met goudvissen aangelegd met eromheen allerlei figuren van verschillende zaden; veel etalages waren met lampjes verlicht. Honderd jaar geleden was dat ongekend. In het boek is ook te lezen, dat de mensen honderd jaar geleden weinig verschilden van de huidige inwoners van Nederland. “Toen naast de winkeliers ook het winkelend publiek prijzen kon winnen, werd het een gekkenhuis. Je kon meedoen aan puzzelwedstrijden of bij de aankoop van producten loten krijgen waarmee je kans maakte op prijzen als een slaapkamerameublement, een fiets of horloge. Veel mensen wilden extra kans maken op een prijs en kochten daardoor meerdere producten. Hoewel ze vaak het geld niet hadden, maar daar hadden ze een oplossing voor: ze kochten de producten op de pof. Om het later af te kunnen betalen.”

Voor wie schrijft Dongelmans dit boek? Voor alle Alphenaren die geïnteresseerd zijn in hun eigen geschiedenis. In dit boek staan flink wat firma’s die nog steeds bestaan. Zoals apotheek Allart, de firma Ponsioen, Tuijn en tot voor kort banketbakker Jacques van Vliet en Zn. Ook de delen 2 en 3, die in februari en in april verschijnen en de jaren 1940 – 1982 beschrijven, zullen voor een groot aantal Alphenaren een schok van herkenning zijn. Bij het doorlezen komen veel herinneringen weer bovendrijven.”

Het boek ‘Koop lokaal!’ is verkrijgbaar bij Uitgeverij Betelgeuze (www.uitgeverijbetelgeuze.nl), bij de Historische Vereniging Alphen en bij boekhandel Haasbeek in de Ridderhof en in de St. Jorisstraat.

21 december 2023

“Een portretfoto is meer dan een registratie”

ALPHEN – Alphoto bestaat sinds 1974 en is een vereniging van enthousiaste amateurfotografen in Alphen aan den Rijn. Wekelijks komen de leden samen in Parkvilla, waarin ze camera-ervaringen met elkaar delen. Af en toe is er een spreker en afgelopen week was dit de vermaarde fotograaf Govert de Roos.

Het leven van Govert leest als een jongensboek. Als jonge jongen stond hij al met zijn camera vooraan bij popconcerten foto’s te maken tussen alle professionele fotografen. Toen hij vijftien was, hadden John Lennon en Yoko Ono een ‘sleep in’ in het Hilton in Amsterdam. Govert zag zijn kans schoon. “Ik zat op de grafische school en had eerder al een perskaart voor mezelf gemaakt om in het concertgebouw te kunnen fotograferen. Van deze perskaart maakte ik gebruik om ook foto’s te maken van John Lennon en Yoko Ono. Op het moment zelf was ik bloednerveus. Ik had één filmpje van twaalf opnamen genomen. Ik was bang dat ze mij er uit zouden gooien. Ik ben snel weggegaan en was achteraf verbaasd dat de foto’s scherp waren.” Maar deze ontmoeting betekende voor Govert wel de start van een magisch fotografische carriere.

Hij werd een veel gevraagd fotograaf voor wereldberoemde artiesten, zoals Michael Jackson, Blondie, Arnold Schwarzenegger en Blondi. Maar ook veel Nederlandse artiesten zoals Rob de Nijs, Andre Hazes en Patricia Paay wilden jarenlang alleen door Govert gefotografeerd worden. De reden hiervoor kan Govert wel vertellen: “Je hebt twee typen fotografen: zij die voor zichzelf foto’s maken van de mensen en zij die het doen voor de mensen, die voor hen portretteren. Ik behoor tot de laatste categorie.”

Govert licht toe: “Als iemand bijvoorbeeld een doorgroefd gezicht heeft met diepe wallen, waar hij of zij zelf niet blij mee is, dan zorg ik voor zacht licht en werk dat weg met wat make-up. Ik stel me in dienst van de mensen voor wie ik portretteer.” Niet iedereen heeft gebruik kunnen maken van de fotosessies van Govert. Hij zei ook best wel nee. “Politici, advocaten, managers: ze zien er allemaal hetzelfde uit. Ik zie het verschil niet tussen een pak met drie of met vier knopen. Ik heb een ontzettend grote voorkeur gehad voor het fotograferen van zangers, acteurs, actrices en dansers. Dat zijn mensen, die met iets creatiefs bezig waren. Daar kan ik me gemakkelijk in plaatsen. Ik ben zelf ook creatief en heb dus een andere band met deze mensen; je spreekt elkaars taal. Bij een advocaat gaat het sneller om de buitenkant en bij een creatief persoon eerder om de binnenkant. Bij het maken van de foto wordt voor mij het doel om die binnenkant naar buiten te brengen. Dat geeft mij veel speelruimte in de manier waarop ik de foto kan maken.”

Afgelopen weekend gaf Govert een lezing voor de mensen, die dezelfde passie voor fotografie delen als hij. Dat werd geen bijeenkomst met allerlei technisch gepraat over sluitertijden en de type lenzen die gebruikt moesten worden. Govert lacht: “Voorafgaand aan het maken van de foto is het heel belangrijk om een goed gesprek met jouw ‘onderwerp’ te hebben. Je gaat een foto maken, maar je moet weten waarvoor en voor wie die foto gemaakt wordt. En vooral: wat moet het doel zijn van de foto? Is het voor een cover van een tijdschrift, van een platenhoes, een interviewfoto of een krantenfoto? Het gaat om bij het maken van een foto om jouw motivatie en dat je er van tevoren over nadenkt. Een portretfoto is meer dan een registratie. Het is iets dat ervoor moet zorgen, dat de omgeving of de mensen die de persoon kennen zeggen: ‘Ja, dit is typisch deze persoon’. Pas als dat gebeurt, heb je een goed portret gemaakt.”

De afgelopen tientallen jaren is de fotografiewereld enorm veranderd. Het zelf ontwikkelen van filmpjes is een zeldzaamheid geworden en bijna alles wordt digitaal gefotografeerd. Govert vindt dat niet erg. “Het is alleen maar leuk, dat steeds meer mensen het plezier van het fotograferen ontdekken.”

Het jaar 2024 wordt voor hem ook spannend, want hij is nu bezig met het samenstellen van een boek met de meest bijzondere foto’s uit zijn collectie. Dit boek verschijnt eind volgend jaar, tegelijk met de daarbij horende grote expositie. “Ik ben nu al heel druk bezig met het scannen en het herontdekken van de plaatjes, die ik vroeger opzij heb gelegd.”

Meer informatie: www.govertderoos.com.

Ontmoeten in één beeld gevangen

Op de 55 m2 grote muur van theater Castellum verschijnt de komende twee jaar een levensgrote foto van een zwemster. Deze foto is gemaakt door fotografe Carla Kogelman, die vorige week tot winnares is uitgeroepen van de Fafoto23 wedstrijd.

Fonds Alphen en omstreken schreef deze fotowedstrijd met het thema ‘Ont-moeten’ uit. Professionele fotografen, maar ook amateurfotografen konden hieraan meedoen. Marcel ’t Sas, directeur van theater Castellum is blij met het eindresultaat: “Met het thema ontmoeten zijn we dagdagelijks bezig. Het is mooi dat aan het gebouw, dat door velen wellicht als kil wordt ervaren, zo’n ontwapenend en hartverwarmend beeld wordt toegevoegd. Hier zal zeker weer veel over gesproken worden.”

De Amersfoortse winnares maakte als tiener haar eerste zwart-wit foto’s eind jaren ’70. Daar groeide haar liefde voor de fotografie. Werkend bij een reizend poppentheater hanteerde ze in de jaren ’80 niet alleen de pollepel, maar ook de camera. Twintig jaar lang runde Kogelman haar eigen theaterbureau, maar ze stopte hiermee omdat ze haar fotografie wilde professionaliseren. “Ik fotografeerde alles op de stand ‘automatisch’ en wist niet veel van sluitertijden en zo. Tussen 2008 en 2011 volgde ik de opleiding voor fotografie. Dan leer je niet alleen over het ontwikkelen van jouw techniek, maar vooral over de manier waarop je via jouw foto’s verhalen wilt vertellen. Iedereen kan fotograferen, maar je onderscheidt je met de thema’s die je aankaart en de verhalen die je vertelt.”

John Kroes, voorzitter Fonds Alphen en omstreken, de hoofdsponsor van het evenement, sprak bij de uitreiking de lovende woorden: “De foto combineert technische klasse met diepgang en emotie. Het wekt een gevoel van bevrijding op dat resoneert bij de kijker.” Het is niet de eerste prijs die Kogelman heeft gewonnen. Ze heeft al meerdere malen de Zilveren Camera en de World Press Photo gewonnen. In haar fotowerk legt ze het in heel eigen stijl het dagelijkse leven van mensen en vooral kinderen, vast. “Ik dacht dat het not done was om kinderen te fotograferen, maar binnen fotografie kan alles samen.” Haar andere fascinatie is het leven achter de schermen bij sport, theater en film.

Veel van haar foto’s zijn zwart-wit, maar deze foto is juist in kleur. “Ik maak alles in kleur en zet het dan om in zwart-wit. Het is juist de uitdaging om iets wat in kleur is te laten spreken in zwart wit.” Vind je het niet jammer dat een kleurenfoto gewonnen heeft? “Nee, want dan had ik ‘m niet moeten opsturen.” Iedereen mocht meedoen aan deze fotowedstrijd, maar de directeur van Castellum had Kogelman speciaal gewezen op deze wedstrijd. Ze besloot een foto in te sturen van een in 2019/2020 gemaakte expositie over speelplekken en speelterreinen in het Belgische Hasselt. Deze expositie werd indertijd door de uitbraak van corona na twee uur stilgelegd.

 

Nu kunnen dus alsnog veel passanten kijken naar de foto, die twee jaar op de buitenmuur komt te hangen. Het vervult haar met trots. “Ik was op zoek naar een beeld dat juist voor meerdere uitleg interpretabel is. Het is belangrijk dat kunst en cultuur getoond wordt; hoe meer je mensen in contact kan brengen met een kunst- of cultuuruiting, hoe meer waarde zo’n beeld krijgt.”

 

Ze legt het verhaal achter de foto uit. “Het thema was: ‘ont-moeten’. Vooral het streepje is in deze foto aanwezig. De foto geeft aan dat je veel meer vrijheid hebt in en onder water. Daar ben je ook leniger en gymnastischer dan buiten het water. Het geeft je een soort vrijheid, die je op het droge niet hebt. In het water kun je een superwatermens zijn.” Hoopvol besluit ze: “Misschien zullen mensen door deze foto ook gaan denken: ‘Wat gebeurt er in dit theater?’”

Patrick van Klink schittert als bocciakampioen

Kaag en Braassem is een nieuwe kampioen rijker. Vorige week won Patrick van Klink (37) de eerste prijs in de Open Klasse van het Boccia toernooi in Beneden-Leeuwen. Boccia (spreek uit: Botsja) is een bal- en werpsport, die vergelijkbaar is met petanque. Deze sport wordt met name beoefend door mensen met zware motorieke beperkingen of een hersenverlamming.

Toen zijn moeder zwanger was van Patrick ontdekten doktoren bij zijn oudere zus, dat ze de erfelijke ziekte van neurofibromatose had. En ook Patrick bleek deze ziekte te hebben. “Op mijn tweede jaar bleek ik een botafwijking te hebben in mijn linkeronderbeen. Hierdoor brak ik mijn been regelmatig. Ik leerde er mee leven en paste mijn leven er op aan. Maar ik besloot om mijn been in 2005 te laten verwijderen: op 19 april, mijn 19de verjaardag. Ik had dat been al zo vaak gebroken en hij ging steeds krommer groeien. Ik had er geen zin meer in om daar nog last van te hebben. Het was geen moeilijke beslissing voor mij; dat been was voor mij eigenlijk een last.” In het begin maakte Patrick nog gebruik van een prothese, maar daar is hij inmiddels volledig mee gestopt. “Door die prothese gingen fibroses groeien in mijn been. Er was teveel infectiegevaar.”

Bekers

Toen hij zijn been liet verwijderen, speelde Patrick al vier jaar boccia, dat pas sinds 1989 actief in Nederland wordt beoefend. Hij vertelt over hoe dat zo gekomen is. “Eigenlijk wilde ik rolstoelhockey gaan doen, maar op 11 september 2001 brak ik mijn been weer tijdens gym en ik wist dat ik een jaar lang niet zou kunnen rolstoelhockeyen. Een leraar stelde toen voor, dat ik boccia zou gaan spelen. Ik ben dat uit gaan proberen, om dat maar een jaartje te doen, zodat ik zou blijven sporten. Anders zit je ook maar thuis. Als je sport, ben je onder de mensen.”

Patrick bleek enorm getalenteerd te zijn met boccia; hij werd direct clubkampioen van VSO Werkenrode. Ook landelijk behaalde hij het jaar erop de bronzen medaille op het NK. Inmiddels heeft hij de afgelopen 22 jaar meer dan tachtig bekers, 18 NK-medailles en enkele teammedailles gewonnen. De prijzenkast van de meervoudig Nederlands Kampioen boccia puilt uit met de meer dan honderd onderscheidingen. Zelf is hij er bescheiden over: “Ik heb wat meer inzicht dan anderen. Ik weet hoe ik de lederen ballen moet gooien en welke ballen ik weg kan tikken.”

Hij geeft toe, dat het succes van de sport hem ook gestimuleerd heeft om boccia te blijven beoefenen. “Wanneer je net twee jaar bezig bent in een sport en je wint jouw eerste toernooi, dan ga je toch verder spelen. Oorspronkelijk was het spelen van boccia mijn plan B, maar dat werd al heel snel een plan A.”

Oefenspelletje

Patrick nodigt de journalist uit om een spelletje boccia te spelen. Binnen de kortste keren is de journalist met 6 – 0 verslagen. Boccia bestaat al ruim 2.000 jaar, zo informeert Patrick. “Er zijn bocciaballen gevonden in de grond die dateren van twee eeuwen voor Christus. Boccia is dus ouder dan jeu de boules. Het is een sport voor mensen met lichamelijke en mentale beperkingen. Er zijn verschillende categorieën, afhankelijk van de ernst van jouw handicap. Zelf speel ik in de Open Klasse, dat is de lichtste categorie. In deze klasse kun je niet internationaal spelen, dus wereldkampioen kun je niet worden. Aan de ene kant is dat jammer, maar ik blijf liever zo lang mogelijk in mijn huidige klasse. Als ik namelijk naar een andere klasse ga, betekent het dat ik er op achteruit ga qua gezondheid. Bovendien moet je dan met een extra beperking het goed leren gooien van de bocciaballen opnieuw gaan leren.”

Hij vindt het jammer, dat er op televisie en in de media zo weinig aandacht is voor boccia. En niet alleen voor boccia. Patrick houdt een gepassioneerd pleidooi voor alle gehandicaptensporten. “Zend allerlei vormen van gehandicaptensporten veel vaker uit op televisie. Dat geldt ook voor de Paralympics. Het is goed, dat dit jaar voor het eerst ook de Gehandicaptensportman, -sportvrouw en -sportploeg wordt gekozen. Maar meer aandacht is absoluut noodzakelijk!”

Als een ware sportman wordt Patrick zelf gesponsord door Rob van der Geest. “Natuurlijk ben ik altijd op zoek naar andere sponsoren! Wie interesse heeft, kan mijn moeder bellen: 06 2005 8689.” Meer informatie over boccia is te vinden op: www.gsvdesleutels.nl. Wie boccia zelf eens een keer wil uitproberen, kan hiervoor bellen met Jim Pons (06 8268 1433).

Eendjeshengelen terug op Kerstmarkt

Het wordt één groot feest op de Kerstmarkt in Voorhout, aanstaande zondag 10 december tussen 11:00 uur en 16:30 uur!

De Rotary Club Voorhout is ook aanwezig op deze Kerstmarkt op het Kerkplein om aandacht te vragen voor de basisschool van Happy and Joy in Oeganda. Deze school heeft een nieuwe vloer nodig, zodat de kinderen kunnen leren vanaf een goede basis.

Om geld in te zamelen voor deze school voor kansarme kinderen, organiseert de Rotary Club Voorhout het oud-Hollandse ‘eendjes hengelen’. Voor een kleine bijdrage is het altijd prijs voor iedere deelnemer; groot of klein! En met iedere hengelpoging steunt u de leerlingen in Oeganda!

"Hackers moeten hard werken voor hun geld"

Endema Keijzers Verzekeringen organiseert congres over cybercrime

JOEP DERKSEN

Het is voor ondernemers tijd om met de harde realiteit geconfronteerd te worden. De échte bedreiging voor ieder bedrijf is niet brandgevaar of fysieke diefstal, maar digitale criminaliteit. Oftewel: cybercrime. Endema Keijzers Verzekeringen organiseert op donderdag 1 februari 2024 een Cyber Security Congres voor alle ondernemers die willen weten hoe ze hun bedrijf cybercrimeproof kunnen maken.

Het onderwerp ‘cybercrime’ ligt Ed Keijzers, eigenaar van Endema Keijzers, na aan het hart. “De kans, dat je als onderneming getroffen wordt door cybercrime is 8.000 keer groter dan dat er brand uitbreekt. Terwijl iedere onderneming een brandverzekering heeft. Een gemiddelde bedrijfshack levert een schadepost op van 250.000 euro. Dit kan een grote impact hebben op een bedrijf.”

Tegenwoordig is de kans groot, dat je als bedrijf door digitale criminelen aangevallen wordt. Eén op de vijf bedrijven heeft er al mee te maken gehad: van eenpitters tot MKB-ers en multinationals. Ed tipt: “Vaak worden nieuwe medewerkers als eerst benaderd. Dan krijgen ze bijvoorbeeld een email dat lijkt op de mail van hun baas, waarin ze gevraagd worden om een bedrag over te maken. Ook op allerlei andere manieren worden bedrijven slachtoffer van cybercrime. Met dit congres willen we ondernemers nog meer tips geven en uitleggen hoe je jezelf beter tegen deze vorm van criminaliteit kunt beschermen.”

Natuurlijk kun je jezelf verzekeren tegen cybercrime, zeker bij Endema Keijzers, het verzekeringsbedrijf dat al 77 jaar bestaat en drie kantoren heeft in Haarlem, Hillegom en Nieuw-Vennep. Tot hun clientèle behoren 2.000 bedrijven en 12.500 particulieren. Maar de beste verzekering tegen cybercrime is het voorkomen ervan, zo vindt ook Ed. “Voor de risico’s die overblijven, sluit je de cybercrime-verzekering af. Wij willen partner zijn voor onze klanten en met behulp van dit congres helpen we ondernemers om door preventie zoveel mogelijk cybercrimegevaren te voorkomen.”

Hij vervolgt: “De deelnemers aan dit congres kunnen we in contact brengen met cyber-specialisten die een persoonlijk bedrijfsprofiel van jouw onderneming maken, waar het gaat om het gevaar om slachtoffer te worden van cybercrime. Ook MKB-ondernemers kunnen zo zien hoe ze ervoor staan. Het is dus niet alleen betaalbaar voor grote ondernemingen, ook kleinere bedrijven of ZZP’ers hebben toegang tot deze diensten. Daarnaast brengen we ondernemers in contact met organisaties, die trainingen opzetten voor medewerkers, zodat zij ook bedrevener worden om cybercrimepogingen op te merken.”

Eerste stap om je te beschermen

Ed laat zijn telefoon zien: uiteraard maakt hij gebruik van een tweestapsverificatie. “Kun je het jezelf voorstellen, dat er nog steeds ondernemers en medewerkers zijn, die dit niet standaard hebben ingeschakeld?! Een tweestapsverificatie voor het inloggen op je mobiel is de eerste stap om je organisatie te beschermen tegen cybercrime!”

Wie getroffen wordt door een cybercrime aanval hoeft niet direct in paniek te raken, zo maakt Ed duidelijk. “Bijna altijd wordt vergeten, dat hackers echt hard moeten werken voor hun geld. Nadat ze bij een organisatie digitaal inbreken, hebben ze nog niet alle toegangsrechten om bij de waardevolle bestanden te komen. Gemiddeld is een hacker nog zo’n acht weken bezig om te achterhalen wat ze willen hebben. Dus als je gehackt bent, heb je nog een aantal weken de tijd om actie te ondernemen voordat de problemen écht ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld door het installeren van een softwaretool, die hackersactiviteiten detecteert. Zo’n tool signaleert afwijkende activiteiten, zoals het beschadigen of encrypten van back-up bestanden.”

Afwikkeling

Het Cybercrime Security Congres vindt plaats op donderdag 1 februari 2024 in Haarlem. Tijdens dit congres vertelt o.a. een gehackte ondernemer over zijn ervaringen. Deze ondernemer werd namelijk gehackt en vertelt collega-ondernemers wat voor een enorme impact dit op zijn bedrijf heeft gehad. De hack gebeurde anderhalf jaar geleden, waarbij de ondernemer gechanteerd werd om bitcoins te betalen. Nog altijd is dit bedrijf bezig met de afwikkeling van die hack.

Gratis aanmelden?

Via www.endemakeijzers.nl kunnen ondernemers zich hiervoor alvast gratis inschrijven. Jezelf aanmelden per email (info@endemakeijzers.nl) kan natuurlijk ook. Het congres is voor iedereen vrij toegankelijk. Na inschrijving ontvangen de deelnemers verdere informatie.

Ed tipt iedere ondernemer om hier naar toe te gaan. Iedere ondernemer moet namelijk goed voorbereid zijn op haar/zijn digitale toekomst. “Momenteel heeft nog geen 10% van onze klanten een cybercrimeverzekering. Daar maak ik me wel zorgen over. Een cybercrime-verzekering is goed betaalbaar en biedt naast dekking van financiële schade ook hulp en begeleiding na een hack. Iedereen weet wie je belt bij brand maar wie bel je na een hack? Ook daar biedt deze verzekering een oplossing voor! Ik ben er niet om de wereld te verbeteren, maar we organiseren dit congres wel om ondernemers te informeren hoe je cybercrime kunt voorkomen. En we weten allemaal: voorkomen is zoveel beter dan genezen!”

Het Cyber Security Congres is een ‘must-visit’ voor iedere ondernemer: of je nu ZZP-er, MKB-er of multinationale ondernemer bent. Ed sluit af met nog een tip: “Zet niet zomaar bedrijfsvideo’s van jezelf op YouTube. Tegenwoordig is er software die in 2 uur tijd jouw stem en mimiek zó kan kopiëren, dat het lijkt of jij in een persoonlijk bericht opdracht geeft om bijvoorbeeld een betaling uit te voeren.”

Endema Keijzers Verzekeringen
Leidsevaart 16
2013 HA Haarlem
E: info@endemakeijzers.nl
W: www.endemakeijzers.nl

Vijfsterren woonlocaties voor internationale medewerkers

Er is een woonrevolutie gaande. Voorbij zijn de dagen, dat internationale medewerkers weggestopt worden in oude, tochtige pandjes. Ruigrok Groep B.V. realiseert fonkelnieuwe woonlocaties, die deze regio zo broodnodig heeft om onderdak te geven aan de vele duizenden arbeidsmigranten, die onze economie draaiende houden.

Voor het bouwen van een onderkomen voor zo’n honderd tot 250 arbeidsmigranten moet je als onderneming enorm veel hobbels overwinnen. De belangrijkste uitdaging is, hoe je gemeentelijke bestuurders ervan kunt overtuigen van de noodzaak voor het realiseren van een woonlocatie voor internationale medewerkers. Ontelbare mooie initiatieven zijn hierdoor al vroegtijdig gestrand, laten Ton Slobbe, beheerder van onroerend goed, en Nick Tol, managing director van Ruigrok Groep B.V. weten.

Maar Nick heeft de afgelopen jaren een plan van aanpak uitgewerkt en opgezet, dat zorgt voor een win-win situatie voor de gemeenten, de internationale medewerkers, productiewerkgevers én omwonenden. Hij licht het toe: “Het duurde heel lang voordat je een locatie voor arbeidsmigrantenhuisvesting vergunningtechnisch voor elkaar hebt. De noodzaak voor goede huisvesting is echter hoog. Dat kwartje valt nu ook bij gemeenten, met wie we samenwerken om nieuwe huisvesting te realiseren.”

Convenant

Ruigrok en gemeentebesturen werken samen door het gebruik van ‘convenanten’. Een mooi voorbeeld van zo’n convenant is opgezet met de gemeente Aalsmeer. Nick: “We hebben afspraken gemaakt over de huisvesting, het beheer ervan, maar ook de manier waarop de bewoners worden ingeschreven en uitgeschreven in de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie, red.). Op die manier worden de internationale medewerkers inwoners van de gemeente, zolang ze in onze huisvesting verblijven. Het voordeel voor de gemeenten is, dat ze hierdoor zicht houden op de de mensen in hun gemeente en de mensen hebben ook toegang tot alle informatie die beschikbaar is. Daarbij is het ook voordelig voor de inkomstenstromen van de gemeente .” Dit komt doordat er afspraken zijn tussen de rijksoverheid en de Nederlandse gemeenten over het zogeheten ‘gemeentefonds’: hoe meer inwoners er in een gemeente verblijven, hoe hoger de subsidiegelden van de overheid zijn. Dit biedt overigens ook perspectieven voor de realisatie van andere woonvormen, zoals woningen voor spoedzoekers, vluchtelingen en mensen die in acute noodopvang terecht moeten, licht Nick toe.

Inmiddels heeft deze convenantsvorm nationale en internationale erkenning gekregen. Onlangs sprak Karien van Gennip, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vol lof over deze manier van samenwerking tussen Ruigrok en Aalsmeer . En ook was er in Polen een verkiezing van de beste Nederlandse uitzendbureaus, waarbij honderden organisaties met elkaar vergeleken werden. Ruigrok behaalde hier de derde plaats! Ton: “Daar zijn we trots op. Het laat zien dat je transparant bezig bent en het goed doet voor de werknemers.”

Gebruiksoppervlak

Huisvesting zal de komende jaren nog steeds een uitdaging blijven. De vraag naar werk is groot. Niet alleen in de Haarlemmermeer, maar ook in de Bollenstreek en de Rijn- en Veenstreek. De mannen informeren over de huisvestingsplannen die Ruigrok heeft. “We werken samen met het gemeentebestuur van Kaag en Braassem voor een nieuwe woonlocatie aan de Conservenweg 191 -197. Hier komen 250 arbeidsmigranten te wonen, die ieder minimaal 15 m2 gebruiksoppervlak hebben. Het zijn eigenlijk luxe appartementen met een eigen badkamer, toilet en leefruimte. De internationale medewerkers hebben daar hun eigen privacy, zodat ze zich prettig kunnen terugtrekken. Met goede en fijne woonruimtes zorg je voor tevreden medewerkers: dat is goed voor zowel de werknemer als de werkgever.”

Daarnaast is duidelijk dat het aantal arbeidsmigranten voor Aalsmeer de komende tien jaar met 16.000 internationale medewerkers zal groeien. “Nu werken alleen al rond de bloemenveiling Aalsmeer 24.000 arbeidsmigranten en dat worden er naar verwachting 41.000 mensen in 2030.. Niet alleen in Aalsmeer timmert Ruigrok aan de weg, maar ook op andere locaties zoals Zoetermeer en Teylingen liggen plannen voor vergelijkbare huisvesting “Ook in die regio’s zijn veel internationale arbeidsmigranten werkzaam. Zij verdienen het om prettig en veilig te wonen”, aldus Nick.

Gepassioneerd vervolgt hij: “De zorg voor de mensen gaat ons aan het hart. Waar het gaat om huisvestingskwaliteit lopen we nu in de top en dat willen we blijven doen. Dit is ook belangrijk, want het verzorgen van goede huisvesting voor onze internationale medewerkers is de enige juiste manier om te kunnen samenwerken met de bestuurders in de regio.”

Nick en Ton tonen de foto’s van de prachtige onderkomens en besluiten: “We laten graag zien waar we mee bezig zijn. Bij ons draait het om kwaliteit en transparantie; ook naar de omgeving toe. Bovendien doen we iets, waar we heel erg trots op zijn en daar vertellen we graag over.”

Voor de beste bescherming

Van Limpt Beveiliging & Telecommunicatie B.V.

JOEP DERKSEN

HOOFDDORP – Voorkomen is beter dan genezen: als dit spreekwoord ergens van toepassing is, dan geldt het wel voor de gebouwen en goederen van hardwerkende ondernemers. Van Limpt Beveiliging & Telecommunicatie B.V. is in twee decennia uitgegroeid tot een landelijk opererende onderneming. Eigenaar en oprichter Hans van Limpt: “De wettelijke en verzekeringseisen worden steeds strenger.”

De gedachten gaan terug naar het begin van deze eeuw. “Alle bedrijven waar ik toen voor werkte, werden overgenomen. Ik nam ontslag bij een werkgever en begon voor mezelf. Zonder enig bedrijfsplan en ik heb er nooit spijt van gehad”, aldus Hans. Hij lacht: “Ik wilde altijd klein blijven, maar dat is niet gelukt.”

Van Limpt Beveiliging & Telecommunicatie B.V. verzorgt alarminstallaties, brandmeldinstallaties, camerabewaking en toegangscontrolesystemen: alles op het gebied van beveiliging van ondernemingen en ondernemers. Hans: “Beveiliging is veel meer dan alleen inbraakprotectie. Brandmeldinstallaties zijn nóg belangrijker, omdat de impact veel groter is.” Nog afgezien van de blijvende impact, die een inbraak of brand heeft op een ondernemer; het goed beschermen tegen brand en inbraak is ook noodzakelijk om te voorkomen dat je problemen krijgt met de verzekering of met de overheidsregulaties.

Hans licht toe: “In het bouwbesluit staat bijvoorbeeld, dat een pand met een bepaalde grootte een ontruimingssysteem moet hebben. Als je hier niet aan voldoet, ben je in overtreding en een directeur is hoofdelijk aansprakelijk!” Over de noodzaak van inbraakinstallaties: “De eisen hiervoor worden almaar strenger. Hoe duurder jouw opgeslagen producten zijn, hoe beter de beveiliging moet zijn. Van Limpt scant bedrijven en op basis van de benodigde beveiligingsgraad kunnen we aangeven aan welke eisen ieder pand moet voldoen en wat er geïnstalleerd moet worden.” Op die manier voorkom je als ondernemer, dat wanneer je slachtoffer wordt van inbraak of brand, je achteraf ook nog te maken krijgt met een onwillige verzekeringsmaatschappij die niet wil uitbetalen.

Van Limpt heeft een enorm goede naam, waar het gaat om haar servicediensten en het nakomen van afspraken. Kwaliteit staat uiteraard voorop. Hans besluit: “Van Limpt werkt met alle merken en we zijn daarom niet een merkenpusher van één specifieke aanbieder. We kijken altijd welk merk en welk product het beste past bij de beveiliging van uw onderneming!”

 

 

Voor meer informatie:

Van Limpt Beveiliging & Telecommunicatie B.V.
Noordmeerstraat 15
2131 AD Hoofddorp
T: 023 554 1400
W: www.van-limpt.nl

Safety-safe verovert straten

Wie betrapt wordt op te hard rijden, krijgt een bekeuring. Maar het kan ook anders: deze weken kunnen automobilisten, scooterrijders en vrachtwagenchauffeurs geld verdienen voor het goede doel door zich aan de snelheid te houden.

Op verschillende plekken in de gemeente Alphen wordt de Safete-safe geplaatst; een snelheidsmeter, die aangeeft hoeveel geld de keurig passerende chauffeurs al bij elkaar gespaard hebben. Vorige maand stond deze Safety-safe in Zwammerdam en de heren en dames op de weg zorgden voor een totaalopbrengst van maar liefst 1.110,40 euro.

Kinderburgemeester Yfke Stolker stelde donderdag 19 oktober de Safety-safe langs de Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn in werking. Zij is heel positief over dit initiatief. “Hierdoor zullen de bewoners en de mensen die door deze straat gaan, slomer gaan rijden en beter op de weg letten. Kinderen: zeg gerust tegen je vader of moeder: ‘Let op je snelheid’, als je langs deze paal rijdt. We moeten goed ons best doen, want de opbrengsten van deze Safety-safe gaan naar een heel mooi doel voor Koudekerk; een nieuw speeltoestel voor basisschool De Meerwaarde.”

Woordvoerder Eline Vis laat namens de Safety-safe organisatie weten: “Dit is ooit ontwikkeld voor een campagne in Brabant en het werkte heel goed. Over het algemeen zien we een afname van 25% van te hard rijders. We willen de Safety-safe in heel Nederland inzetten, want belonen werkt beter dan straffen.” Maar werkt de safety-safe niet averechts? Zolang de actie loopt en er een geldelijke beloning is voor het goede doel, zal men zich wel aan de snelheid houden. Maar wanneer de safety-safe actie is afgelopen, zal men toch weer in oude gewoontes vervallen? Vis: “Als je deze actie slechts één week zou doen, wel. Maar dit bord staat er vier weken en dan komt het langzamer rijden in het patroon van de mensen. Ook een maand na afloop van de actie is het aantal hardrijders met 5% verminderd.”

Tijdens de ingebruikname van de Safety-safe neemt slechts één buurtbewoner de moeite om naar buiten te komen. De reacties over het apparaat zijn verschillend. Shirley van Vliet is kritisch: “Ik vraag me af of dit wat gaat opleveren. Dat mensen echt langzaam gaan rijden, omdat zo’n bord er hangt. Ik geloof er niet in. Dit levert op de lange termijn ook niets op. En omdat het nu een soort spelletje is met geld, denk ik dat mensen er juist harder voorbij gaan rijden. Dit is een nutteloos initiatief, maar ik hoop dat ik fout zit.”

De aanwonenden bleken ook verrast te zijn doordat het Safety-safe bord op het laatste moment verplaatst werd. Buurvrouw Sandra Kleiwegt: “We werden hierdoor overvallen. Dat vond ik niet grappig. Vervolgens wilden ze ook bij mijn huis stroom gaan tappen, maar daar werk ik niet aan mee met de huidige hoge prijzen.”

Over het initiatief zelf is Kleiwegt een stuk positiever: “Toen ze deze Safetysafe van de week zonder stroom alvast hadden opgehangen, was de snelheid van het verkeer er al uit. Het werkt wel! Ik hoop dat de snelheid er ook over vier weken uit blijft zijn, want er wordt hier veel te hard gereden. Je houdt je hart soms vast met kinderen op de fiets. Het aanpakken van de weg zelf werkt toch niet; het zijn vooral die jonge gassies; het zijn niet mensen van onze leeftijd.” De kinderburgemeester voltooit haar handeling: "De Safety safe is officieel geopend!" En binnen enkele seconden verdienden de eerste keurig rijdende automobilisten al de eerste paar centen.

Volgende maand komt de Safety-safe ook nog te staan aan de Zuidkade in Boskoop.

Gouverneur Rotary bezoekt Voorhout

VOORHOUT – Hoog bezoek in Voorhout: niemand minder dan Rotary-Gouverneur Wendy Boog bracht een bezoek aan de Rotary Club Voorhout. Dit deed Boog vanwege de viering van het honderdjarig bestaan van de Rotary in Nederland.

De Gouverneur werd verwelkomd door Diana Jirka - van Staden, voorzitter van de Rotary Club Voorhout. Van Staden benadrukte het belang van de Rotary in de samenleving. Afgelopen week organiseerde de Rotary het benefietdiner ‘Diner of Hope’, waarbij prachtige stukken en kunstwerken geveild werden ten bate van het goede doel. Deze veilingstukken waren gemaakt door cliënten van verschillende dagbestedingen.

Daarna maakte Jirka - van Staden de opbrengst bekend van dit Dinner of Hope en andere acties die de Rotary Club Voorhout heeft opgezet ter ere van het honderdjarig bestaan. Maar liefst 1.737,50 euro wordt overgemaakt naar War Child. Speciaal voor de gelegenheid was Voorhouts dorpsdichter Joep Derksen overgekomen uit het jaar 1600 (niet toevallig ook het getal van het Rotarydistrictsnummer, waar Voorhout onder valt) om het gedicht “Honderd jaar van uitmuntendheid” voor te dragen.

Hierna fietste Gouverneur Boog door Voorhout, waarbij ze verrast werd door allerlei mooie bezienswaardigheden. Zoals het door de Rotary gerealiseerde kunstwerk ‘De Kus’ en de wandtekeningen en gedichten in de fietstunnel bij de KTS.

Dit is mijn Alphen!

In deze serie interviewen we inwoners hoe het is om in Alphen, Boskoop of een van de omliggende plaatsen te wonen. Dit kan iemand zijn, die hier geboren en getogen is, een vluchteling of iemand die er ooit bewust voor gekozen heeft om naar deze streek te verhuizen. Wil je ook geïnterviewd worden voor deze serie? Email de redactie: redactie.alphen@rodi.nl. Deze week ‘Genieten van bacterieën’.

Steven de Rijk (26) woont en werkt zo ongeveer op het uiterste randje van de gemeente Alphen; tegen Woubrugge aan. Met een prachtig uitzicht op de 500 hectare grote Vrouwengeestpolder. Nadat hij de flessen verse melk (“’s Ochtends in de koe en ’s middags in de fles”) in zijn winkel op hun plek zet, loopt Steven naar buiten. Hij wijst: “Wat een prachtige polder is het, he?! Het is een uitgeveende polder en ligt dus 4,5 meter onder zeeniveau. De andere polders in de buitengebieden rondom Alphen zijn allemaal niet uitgeveend; dus minder diep.” Iets verderop staat het huis waar zijn wieg stond: “Net als andere boerderijen stonden deze op verhogingen. Als kind kon ik me hier prima vermaken; met slootje springen, rondstruinen en in de natuur spelen. Veel inwoners van Alphen kennen deze kant van onze gemeente niet. Het zou mooi zijn als veel mensen hier eens komen kijken hoe mooie het is. Ik kom zelf wel eens in het dorp Alphen, maar daar zou ik niet willen wonen. Na een middag ga ik gauw weer terug naar mijn eigen huis.”

Hij is een man met veel kwaliteiten en activiteiten. Zo heeft Steven een trekkerrijbewijs, maar is hij ook gecertificeerd in motorkettingzagen en rundvee inseminatie. Begonnen met een vmbo-opleiding is hij tegenwoordig docent Melkveehouderij op een middelbare school in Houten, maar ook eigenaar van De Rijk Zuivel. Wanneer Steven praat over rundvee lichten zijn ogen op. Hoe was het om voor de eerste keer zijn arm in het achterwerk van een koe te steken? “Een koe opvoelen gaat rectaal. Je hebt altijd een handschoen aan, want iedere koe krijgt het gevoel dat zij moet poepen en gaat persen, zodra je naar binnen gaat. Je leert te voelen hoe je via de endeldarm de baarmoedermond kunt voelen.” En zijn de ingewanden van alle koeien gelijk? Dat blijkt niet zo te zijn: “Elke koe is anders gebouwd. Bij de ene koe liggen de ingewanden meer naar de achterkant en bij de andere koe liggen de ingewanden juist heel erg diep.”

Steven geniet van het docentschap: “Het vak Melkwinning gaat erom, hoe melk gemaakt wordt, hoe het eruit komt, wat de samenstelling van melk is en de informatie over de te gebruiken melkinstallaties. Melk komt overal in terug op de boerderij; het is het eindproduct. Als de melk niet goed is, betekent dit, dat er iets in het proces naar de totstandkoming van de melk niet goed is.”

In zijn jongere jaren maakte Steven voor vrienden en familie iedere week 13 liter karnemelk en 15 liter yoghurst. Drie jaar geleden besloot hij hier zijn bedrijf van te maken. “Voor het maken van yoghurt en karnemelk heb ik nooit een opleiding gehad, maar het mezelf aangeleerd. De ene keer is de yoghurt te dun en dan weet je wat je moet doen om volle, dikke yoghurt te krijgen. Tegenwoordig maak ik ook andere producten van de 35 koeien op het melkveebedrijf van mijn vader: kwark, vla en chocolademelk.”

Hij vervolgt: “Yoghurt en karnemelk zijn heel interessante producten, omdat je werkt met melkzuurbacterieën. Om de beste yoghurt en karnemelk te maken, moet je ervoor zorgen, dat de omstandigheden voor die bacterieën zo goed mogelijk zijn. Dit is in feite hetzelfde als het houden van vee; je zorgt dat de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn voor de beste opbrengst. Ik geniet van het houden van bacterieën, net zoals dat ik geniet van het houden van vee!”

Lintje voor Gijs van Ooi

De oprichter van Café 1640, Gijs van Ooi, kondigde vorig jaar aan dat hij met pensioen zou gaan. Maar de vele mensen om hem heen wilden zijn vertrek niet ongemerkt voorbij laten gaan. Woensdag 11 oktober werd hij compleet verrast, toen burgemeester Liesbeth Spies hem een Koninklijke Onderscheiding opspeldde. Voortaan gaat Van Ooi door het leven als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van Ooi was aanwezig tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met alle vrijwilligers en vrienden van de Stichting Vrienden van het Schoutenhuis. Plotseling zag hij tot zijn grote verrassing al zijn familieleden en goede vrienden binnenkomen. “Dat was het mooiste moment van de dag”, zo geeft hij aan. “Op dat moment begint er iets te dagen!”

Gijs van Ooi is sinds 2007 voorzitter van de Stichting Vrienden van het Schoutenhuis. Deze stichting is in 2007 opgericht door Stichting Woonforte en Stichting Ipse de Bruggen om het Schoutenhuis, een historisch pand uit 1640, als cultureel erfgoed te behouden door het een maatschappelijke gebruiksfunctie te geven. Van Ooi nam het initiatief om dit pand te gebruiken als café, waar mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ kunnen werken. Von Ooi benaderde fondsen voor het geld, hij regelde de huur van het pand, zocht en vond vrijwilligers en verzorgde alle PR. De burgemeester zei vol bewondering: “Je bent als gemotiveerde en hardwerkende voorzitter een trekker van dit initiatief geweest.”

Niet alles verliep natuurlijk even soepel. Zo gaf in 2021 de toenmalige cateraar er opeens de brui aan. Waar bij anderen de paniek toesloeg, zorgde Van Ooi voor een nieuwe cateraar, zodat het café niet gesloten hoefde te worden. Nog altijd zijn vele tientallen mensen met en zonder beperking hem hier uitermate dankbaar voor. Spies: “Opgeven komt in jouw woordenboek niet voor!”

Naast zijn activiteiten voor het Schoutenhuis is Van Ooi ook actief geweest voor Studio Alphen. Hij adviseerde hierbij over de programmering van de radio- en tv-uitzendingen, waarbij hij erop lette dat de programmering voldeed aan de normen waaraan een publieke omroep moet voldoen. Spies grapte: “Wanneer je weer een activiteit hebt opgepakt, zal jouw familie zich vast hebben afgevraagd: ‘Moet dat nou weer?’ Maar het is mooi, dat ze jou in staat hebben gesteld om al die activiteiten te ontplooien. Je bent echt met pensioen en gaat van andere dingen genieten.”

Een rustige oude dag zit er echter niet in, zo lacht Sheila van Ooi desgevraagd. “De komende week staat zijn agenda vol met afspraken!” Wie een lintje krijgt, wordt daar nooit van tevoren over geïnformeerd. Sheila zat dus ook in het complot: “Hij was compleet verrast en waardeert het zeker!” Met de ontvangst van het lintje zet Van Ooi een familietraditie voort; ook zijn beide ouders ontvingen deze eer ooit.

Dat de burgemeester nog zijn ouders benoemde, werd enorm door Van Ooi gewaardeerd. Hij laat weten: “Dit is top. Ik vond het fijn te horen, dat ik in de voetsporen van mijn ouders ben gestapt. Iedereen zet zich in op zijn eigen manier en dit geeft wel een heel goed gevoel. Ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor de jongere generatie. Het is belangrijk dat mensen zich maatschappelijk blijven inspannen.”

Alle aanwezigen waren ontroerd, toen Van Ooi een enorme gouden chocolademedaille ontving van zijn kleinzoon. Menig traantje werd weggepinkt, toen enkele van de medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt Van Ooi een knuffel gaven: “Dank van ons allemaal!”

Mooiste en natste Oranjefeesten ooit

Roelofarendsveen - Heel Kaag en Braassem komt nog bij van alle festiviteiten tijdens de Oranjefeesten, waar we tussen 15 en 24 september van hebben kunnen genieten.

De feesttiendaagse werd afgetrapt met een nieuwe kerstmiseditie van Eten met Veenders en diezelfde avond gingen leerlingen uit de groepen 6 tot en met 8 uit hun dak tijdens de schuimparty Frisdance SplotsZ. Ondanks de vele zegeningen van de God Pluvius (de uitbundige regen, die vrijwel iedere dag viel) gingen vrijwel alle activiteiten door. Alleen het luchtkussenfestival in Oude Wetering werd woensdag afgelast vanwege de te harde wind. En dat was maar goed ook, want als proef werd één luchtkussen neergezet, die binnen een kwartier al wegwaaide, zo informeert mede-organisator van de Oranjefeesten Joris Koek.

Het mocht de pret niet drukken. Kinderen en volwassenen gingen dagen achter elkaar uit hun bol op de kermis. Swingen, zwieren, schieten en gooien; menig gezin gaf weer tientallen euro’s uit om kermisprijsjes van 75 cent te winnen. De lach van je eigen kind bij het winnen van zo’n prijs is echter natuurlijk onbetaalbaar!

De Oranjeloop op het Noordeinde trok enorm veel kinderen. Vanwege de grote drukte moest de jeugd nog een paar minuten extra wachten, voordat het startsignaal klonk. Direct daarna renden alle kinderen weg, om zo de eeuwige Veense roem te kunnen bemachtigen? Alle kinderen? Nee, voor klein Noud was het toch een beetje te spannend. Maar gelukkig vond hij al gauw de troostende armen van zijn moeder. Tranen vielen er niet bij de finale van het Oranjebiljart Eetcafé Punt, waar het onder meer het team van De Vier Jees mooie caramboles scoorde.

Ook de seniore inwoners in Jacobus Wijdezorg werden in het feestelijke zonnetje gezet. Onder het genot van muzikale optredens en heerlijke koffie werd nog net niet de rolstoelpolonaise ingezet. Die polonaise kwam er overigens wel later in de week. Tijdens het Senioren Schuurfeest in een gebouw van Wesselman Flowers zat het afgeladen vol, waar de grijsheid-wijsheid overheerste. Het publiek werd eerst opgewarmd met de evergreen ‘Het is weer voorbij die mooie zomer’ van Gerard Cox, maar al bij het liedje ‘Boom boom bailando’ van Jan Smit gingen de voetjes van de vloer en werd de polonaise enthousiast ingezet. Bij de opkomst van Saskia en Serge ging het feest helemaal los.

Een paar honderd meter verderop ging het er een stuk bedachtzamer aan toe. Ruim vijftig kinderen probeerden (soms met hulp van hun (groot)ouders) de grootste vis te vangen in de visvijver aan de Gerberastraat. Zoals oma Riet van Klink, die haar kleinzoon helpt met het vasthouden van de hengel. Een paar meter verderop is Bram de koning te rijk; hij ving de allereerste vis, die 11 centimeter lang was. En daarmee was Bram in ieder geval even de nummer één van de EFM Viswedstrijd.

Uiteraard was een van de hoogtepunten van de Veense Feestweek weer het jeugdbloemencorso en de eennalaatste dag werd bij Voetbalvereniging E.M.M. ‘21 afgesloten met tonknuppelen, tobbetje steken en een vuurwerkspektakel. De organisatie had ook dit jaar weer gedacht aan alle feestvierders, die teveel aan Bacchus geofferd hadden: speciaal voor de mensen die van hun kater af wilden, vond zondag 24 september de Ontnuchteringswandeltocht plaats.

Koek en alle andere vrijwilligers kijken terug op een geweldige week. “Ondanks het wat mindere weer heeft behalve het luchtkussenfestival alles door kunnen gaan. We fietsten aardig door het weer heen. De meeste regen waaide over en de zon scheen zelf, want God is een Veender. Maar natuurlijk moet je als organisatie ook het goede weer afdwingen.”

Vrijwilligers Harold Straathof en Marco Hogenboom werden door de organisatie hartelijk bedankt voor al hun inzet door de jaren heen.

Resultaten brand industrieterrein bekend

Het is bijna een wonder, dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd bij de brand op het industrieterrein in Ter Aar. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek over de brand aan de Hertog van Beijerenstraat, die afgelopen week bekend werden gemaakt.

De voorlopige conclusies van de Veiligheidsregio Hollands Midden lezen als een spannend boek. “In de avond van 9 juni 2023 ontstaat er een brand bij plasticproducent TN Plastics. Deze brand is al snel van grote omvang en grijpt snel om zich heen. Binnen enkele minuten is de brand al uitgeslagen naar het dak, waarop 5.500 zonnepanelen liggen. De brand breidt zich snel uit bovendaks onder de zonnepanelen en dakbedekking, maar ook in productiehal 3. Dit gaat gepaard met een enorme zwarte rookkolom en ook vinden er meerdere explosies plaats. Bovendien is er sprake van door- en overslag naar het naastgelegen compartiment van Van Hameren Houthandel en naar objecten in de omgeving, zoals de opslagloods van woonwinkel Zitmaxx en Voortman Autoschade.”

Hoe de brand precies kon ontstaan, wordt ook nu nog niet duidelijk. In het verslag wordt niet vermeld of dit komt door broei (materiaal dat almaar warmer wordt, waarna het zorgt voor zelfontbranding) of dat het komt door een vlammetje van een externe bron. Hoe dan ook, de brand bij TN Plastics kon snel om zich heen grijpen, omdat er veel brandbaar materiaal in de hal aanwezig was, zoals plastic bloemenemmers, pallets en verpakkingsmaterialen. Ook lag in de hal basismateriaal (granulaat) opgeslagen. Doordat binnenin het pand ook heel veel granulaatkorrels stonden opgeslagen, werd de brand feller. In combinatie met de grote hoeveelheden hydrauliekolie bij de spuitgietmachines heeft dit ervoor gezorgd dat de brand zich snel heeft kunnen uitbreiden in hal 3.

Tijdens het blussen kwam de brandweer erachter, dat er meerdere vuurhaarden tegelijkertijd waren. Hierdoor werd door inwoners van Ter Aar gedacht aan brandstichting. Maar hier blijkt geen sprake van te zijn. Een onderzoek op de dag na de brand, wees dat uit. Een afgescheurd deel van een drukhouder van TN Plastics is teruggevonden in het pand van Zitmaxx. Dit fragment lag tussen de stalen meubelveren en meubelpoten van afgebrande bankstellen. Dit onderdeel van een geëxplodeerde drukhouder heeft vanaf TN Plastics een afstand van bijna 190 meter overbrugd. Door dat stuk van de drukhouder is een tweede brand ontstaan bij Zitmaxx die ook razendsnel snel om zich heen greep. Het magazijn van Zitmaxx was op de dag van de brand net bevoorraad met fonkelnieuwe bankstellen, inclusief alle transportverpakkingen (plastics en karton). De brand heeft daardoor snel om zich heen kunnen grijpen en het werd ook een uitslaande brand. De opslag van veel brandbare goederen op beide locaties heeft bijgedragen aan de zeer snelle ontwikkeling van de brandhaarden.

Vanaf 21:43 uur op die vrijdagavond gaat het snel. In productiehal 3 vindt een rookgasexplosie plaats. De buitengevel bezwijkt en de brand breidt zich uit naar de hallen 1, 2, B, C en D. De harde wind stimuleert de vlammen nog verder. Meerdere explosies volgen elkaar binnen korte tijd op en al snel begeeft een deel van de buitengevel van hal 1 het. Hierna komen er nog drie rookgasexplosies in de kantoordelen van hal A. De brand is uiteindelijk gestopt tussen Houtweg 27 en de Hertog van Beijerenstraat 2B. Het kantoor- en houtbewerkingspand van Van Hameren is gespaard gebleven.

Later dit jaar volgt nog een eindrapport. Hierin zal TBO Hollands Midden dieper ingaan op allerlei speciale kenmerken van de brand en de omgeving en ook de verschillende fasen van het brandverloop.

Rondje gezond, maar niet voor iedereen

Afgelopen zondag vond het ‘Rondje Gezond’ plaats, wat in het teken stond van het bevorderen van het mentale welzijn. In verschillende dorpen konden inwoners seances, slaaptherapieën en spelletjes spelen.

Maar niet iedereen kon overal aan meedoen. “Ik gooi je eruit”, liet Floor van den Berg weten richting de journalist, toen hij een ervaringsverslag wilde doen van de Vrouwencirkel in het Ouder-kindcentrum. “We doen ontspanningsoefeningen om te verbinden, te ontmoeten en te delen. We kijken hoe het met je gaat en hebben daar een gesprek over. Je hebt een momentje voor jezelf, even los van je gezin. Je kunt dit delen met andere gelijkgestemden, zonder dat je thuis zit waar ook nog kinderen rondrennen. Achteraf ga je ontspannen weg en met een fijn gevoel.” En dan kom je weer thuis bij die gestresste kinderen? “En die man!”, riep een van de deelneemsters uit.

Even later leidde het Rondje Gezond naar het balspel ‘Picklebal’; een combinatie van tennis, badminton, padel en tafeltennis. Iedereen met een beetje balgevoel kan meedoen aan deze sport, die pas sinds enkele maande in Kaag en Braassem wordt beoefend. Paul Akerboom is een van de mede-oprichters van deze sport, die in de Tweesprong wordt beoefend. “Op de woensdagavond spelen we; wie interesse heeft kan gewoon binnenlopen. Als je balgevoel hebt, kun je dit heel leuk spelen.” En dat iedereen dit spel kan, bleek wel. De journalist versloeg zijn tegenstander met 11-1. Paul grapt: “Als je een keer mis slaat, ligt het aan de bal!”

Inmiddels hebben een aantal oudere dames een kopje koffie gedronken en staan ze op het punt van vertrekken voor een Seniorenwandeling. Ook wethouder Gerben van Duijn meldt zich voor deze activiteit. “Het is goed om mensen in Kaag en Braassem in beweging te krijgen; vooral de jeugd. Het is goed dat jeugd beweegt, maar daar hoort ook rust in jouw hoofd bij. Veel jeugd heeft mentale klachten. We willen kinderen zo snel mogelijk leren hoe hun lichaam opereert: daar hoort ook goed eten, voldoende slaap en rust in je hoofd bij. Ze zitten achter hun computer, volgen de sociale media de hele dag. Ik vind dat op school de mobieltjes niet in de klas mogen zijn. Het is niet goed; die kinderen staan 24 uur per dag aan; onze lichamen zijn daar niet op gemaakt. Deze dag staat in het teken van het mentaal ontgiften. Naast inspanning hoort een stuk ontspanning. Stress moet geneutraliseerd worden, voor meer balans. Een constante hoge stress zorg je dat je in een neergaande spiraal komt en leidt ertoe dat veel mensen uitvallen.”

In het Schoolhuis in Rijnsaterwoude werd een presentatie gehouden met de titel ‘Iedereen doet mee’. Er kwam hier echter niemand voor opdagen; aan deze presentatie deed dus niemand mee. Later konden inwoners wel meedoen aan een informatief bordspelletje over dementie. En ook kregen belangstellenden informatie over hoe ze hun eigen positieve gezondheid kunnen stimuleren. Jouw gezondheid gaat over je lichaam, gevoelens, kwaliteit van leven, zingeving en het kunnen meedoen. Wanneer je weet, op welke vlakken het niet zo goed met je gaat, kun je deze zaken oppakken om op een positieve manier jouw eigen leven te verbeteren.

Deze filosofie past ook in de gedachtegang van homeopaat Petra Kos, die ook holistisch opereert. Zij werkt aan balans in privé en gezondheid en laat mensen in een spiegel kijken van de eigen situatie. Je nodigt mensen uit om te vertellen, wat ze van zichzelf zien. Ik kom het meeste mensen tegen, die uit balans zijn door hun werk, of dat hun leven er ineens anders uitziet als ze kanker krijgen. Holistisch genezen doen we complementair aan de reguliere behandeling van specialisten. We ondersteunen, maar doen het nooit in plaats van de specialistische zorg. Ik ben geen Klazien uut Zalk.”

Na een lange dag vol activiteiten is het tijd voor het laatste onderdeel, georganiseerd door Michelle Tans; de workshop slaap. Hier zijn geen actieve herinneringen meer van. Volgend jaar wordt Rondje Gezond zeker weer georganiseerd. Van Duijn: “We moeten aan de slag tegen alles wat ongezond is. Het liefst zie ik dat Rondje Gezond iedere week wordt gehouden.”

Meet en greet met Maarten van Rossem en Eddy van der Ley

ROELOFARENDSVEEN – Deze maand komen maar liefst twee bekende persoonlijkheden naar de Veen. Schrijvers Eddy van der Ley en historicus Maarten van Rossem.

Van Rossem is onder meer bekend van zijn optredens als eenmansjurylid in de TV-quiz ‘De slimste mens’. Ter ere van zijn 80ste verjaardag verschijnen er maar liefst vier verschillende boeken. Op uitnodiging van de Culturele Werkgroep van De Spreng en Boekhandel Veenerick komt Van Rossem hierover op 31 oktober praten in de Sprengkerk in Oude Wetering. Maar uiteraard geeft hij ook zijn ongezouten mening over zijn jeugd, het leven in de media en de naderende Tweede Kamerverkiezingen.

Eddy van der Ley is geen onbekende in Roelofarendsveen. Hij interviewde op sponsor- of thema-avonden bij DOSR voetbalpersonality’s als Co Adriaanse, Wim Kieft en Bas Nijhuis. Daarnaast is Eddy auteur van het indrukwekkende boek Heldendaad in de Sahara. Boekhandel Veenerick ontvangt Eddy op 24 oktober vanaf 20.00 uur.

Het boek, een ode aan zijn in de Sahara omgekomen boezemvriend Peter Teggelaar en diens vriend/reisgezel Marc Gilsing, kwam vorige week vanuit het niets binnen op nummer 4 in de Bestseller 60, en was na een paar dagen al toe aan de vierde herdruk. Van der Ley is vanuit binnen- en buitenland zelfs al benaderd voor vertalingen en verfilmingen. “Maar eerst moet het boek in Nederland zijn weg vinden”, zegt de schrijver. “Daarna kijken we verder.”

Als fundering voor Heldendaad in de Sahara publiceerde hij het complete dagboek van de fatale woestijnreis. Ook verhaalt hij over de impact die de dood van de jonge levenskunstenaars op zijn leven en op dat van vele anderen heeft gehad, juist door die laatste woorden vanaf hun plotselinge sterfbed. Van der Ley, die voor een reconstructie van het drama zelf afreisde naar de Sahara, schrijft vanuit het oogpunt van zijn verpletterende vriendschap met sportfreak en collega-journalist Peter Teggelaar (Twentsche Courant, Arnhemse Courant). Het maakt Heldendaad in de Sahara ook tot een persoonlijke ode aan vrijheid, liefde, avontuur en broederschap.

Maarten van Rossem schrijft voor het eerst over zijn jeugdjaren en daar zal hij op 31 oktober in de Sprengkerk vanaf 19.30 uur over vertellen. Hij biedt een bijzondere en ontroerende inkijk in zijn jonge leven, met zijn zus Sis en broer Vincent. Bepalende gebeurtenissen in zijn vormende jaren zijn de oorlog in Wageningen, het logeren bij de grootouders, de niet zo prettige lagereschooltijd, de scheiding van zijn ouders, de eerste liefde, de ontgroening en de keuze voor de studie geschiedenis.

Het kunnen lezen op zevenjarige leeftijd was voor hem een beslissende en magische gebeurtenis, die de wereld voor hem opende. De boeken die hij sindsdien las, betekenden het begin van de interesses in zijn latere leven. Wat opvalt is dat Maarten van Rossem in zijn jonge jaren al verbazingwekkend nieuwsgierig was. En dat is hij altijd gebleven: grenzeloos nieuwsgierig.

Wie durft, kan Maarten gerust vragen stellen. Want hij vindt overal wel wat van. Wil je bijvoorbeeld weten, wie volgens Maarten zijn beste opvolger voor de quiz ‘De slimste mens’ zal zijn? Hoe verliep zijn transitie van Amerikadeskundige naar alwetend commentator? Hoe deskundig vindt hij zichzelf eigenlijk? Is hij bang voor de dood, nu hij ‘hoogbejaard’ is? Dit soort vragen kun je hem gerust stellen. Kaarten á € 12,50 voor het optreden van Maarten van Rossem zijn verkrijgbaar via www.desprengoudewetering.nl.

RIF Europe en Meerlanden bundelen krachten

Voor efficiënte afvalverwerking en recycling

Joep Derksen

Bij het opslaan en transporteren van goederen komt heel wat verpakking en afval kijken. Pallets, pakketjes, los karton en plastic: tot enkele jaren geleden belandde dat allemaal op één grote vuilnisbelthoop. Maar RIF Europe pakt het heel anders aan: dit van oorsprong Brits bedrijf is een intensieve samenwerking aangegaan met afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden, waardoor vrijwel al het afval gescheiden en gerecycled wordt.

Al twintig jaar is RIF actief in Engeland. De Nederlandse vestiging van RIF Europe is in 2019 opgezet, vooruitlopend op de Brexit. Deze Brexit zorgde voor allerlei problemen voor Engelse bedrijven, waar het ging om de import en export van hun producten en alle nieuwe douaneafhandelingen. RIF Europe houdt zich bezig met vrachtvervoer, e-commerce, distributie en lichte assemblage van temperatuurgecontroleerde verpakkingen.

“Bewust zijn van eigen verantwoordelijkheid”

Duurzaam ondernemen ligt commercieel directeur Nick John heel na aan het hart. Daarom nam hij ook het initiatief om een samenwerkingsverband met Meerlanden op te starten. “Thuis ben ik ook zeer actief met het recyclen en het op een zo duurzaam mogelijke manier leven. Hoe meer bedrijven zich bewust zijn van hun eigen impact op het milieu, hoe eerder we de wereld kunnen verbeteren. We moeten ons bewust zijn van onze eigen verantwoordelijkheid. Niet alleen als individuen, maar ook als ondernemers.”

In enkele jaren tijd is RIF Europe gegroeid van een opslagruimte van 500 m2 tot een onderneming met drie vestigingen en een totaal oppervlakte van 20.000 m2. Op een goede, duurzame, dag wandelde Michel Ligtenberg van Meerlanden binnen. Nick: “We zijn buren en tijdens ons eerste gesprek was er direct een klik. We waren nieuw in Nederland en zochten mensen, die ons konden helpen. Het verwerken van ons afval was hier een belangrijk onderdeel van. Meerlanden zat letterlijk om de hoek.”

Subsidies van de overheid

Meerlanden zorgde niet alleen voor de verwerking van het afval, maar samen zetten de bedrijven een compleet nieuw systeem op om al het afval te scheiden en zo veel duurzamer te maken. Dat biedt ook onverwachte financiële voordelen, zo tipt Nick: “Met het scheiden van ons plastic komen we ook in aanmerking voor subsidies van de overheid. Wij kunnen ons richten op het opslaan en vervoeren van producten. Terwijl we door de expertise van Meerlanden geen zorgen meer hebben over het verminderen van ons afval.”

www.meerlanden.nl

www.rifeurope.eu

Een leven redden uit eigenbelang

Joep Derksen

Wanneer je als ondernemer 37 jaar bent, is je leven nog maar net begonnen. In één seconde kan het voorbij zijn. Eline van Leeuwen van Van Leeuwen Kozijnen had haar hartaanval niet kunnen navertellen, als haar broer Thomas en haar vader Thom niet zo snel hadden gehandeld. Twee jaar later zetten broer en zus een enorme duurzame stap vooruit in de ontwikkeling van Van Leeuwen Kozijnen.

Vrijdag 22 oktober 2021 is de dag, waarop Eline in haar kantoorstoel zit en haar hart stop met kloppen.  Stomtoevallig loopt een halve minuut later haar broer het kantoor binnen. Hij ziet Eline en binnen enkele seconden drong de waarheid binnen en ondernam hij actie. “Ik sloeg haar in haar gezicht, maar daar reageerde ze niet op. Ik schreeuwde om hulp en gaf haar mond-op-mond beademing. De 112-dame aan de telefoon vroeg me, of we er een AED in de buurt was.”

Dat bleek zo te zijn. Amper een jaar eerder had Eline namelijk besloten om zo’n AED in het bedrijf op te hangen, voor het geval dat er iets met een voorbijganger zou gebeuren. Ze besefte niet, dat zij degene was, die haar leven aan dit hartmassageapparaat zou danken. Thomas koppelde de AED aan Elines lichaam om een elektrische schok te geven. Hierna gaf hij Eline zes minuten reanimatie, terwijl vader Thom zijn dochter beademde, tot de politie en ambulance arriveerden.

Enkele dagen later werd Eline wakker in het ziekenhuis, waarna ze binnen twee weken weer op de zaak was. Nog regelmatig denkt Eline terug aan deze levenservaring. “Iedere dag ben ik blij, dat ik weer wakker ben geworden. Doordat ik amper een halve minuut heb gelegen, was de hulp redelijk op tijd. Ik ben erg gelovig en ben ervan overtuigd dat Thomas door mijn oma van boven gestuurd is. Ze zal de opdracht hebben gegeven: “Eline komt te vroeg; we schoppen haar terug!”

Nieuwe machine

Inmiddels is Eline vrijwel geheel hersteld en hebben zij en Thomas het bedrijf Van Leeuwen Kozijnen een nieuwe fase in laten gaan. Met de aanschaf van een volledig elektrisch opererende bewerkingsmachine kan Van Leeuwen bouwwonderen verrichten. Of het nu houten ramen, deuren of kozijnen zijn. Thomas: “Deze machine maakt van een vierkant stuk hout een Ikea bouwpakket. Alle handelingen worden verricht: afkorten, schaven, het plaatsen van scharnieren, sloten, verbindingen en spanningen. Het eindproduct kunnen we direct daarna spuiten, afwerken en leveren.”

Van Leeuwen Kozijnen is in de 63 jaar van haar bestaan groot geworden in het leveren van ramen, deuren en kozijnen aan de kleine ZZP-ers in de wijde regio. Het bedrijfsproces was zó ingericht, dat ook orders van één of enkele kozijnen gemakkelijk opgepakt konden worden. Dat blijft natuurlijk zo, maar de nieuwe duurzaam opererende bewerkingsmachine zorgt er ook voor, dat Van Leeuwen Kozijnen nieuwe markten kan betreden.

Thomas: “We kunnen nu meer opdrachten aan en zijn begonnen met een duurzame groei. We verwelkomen nieuwe klanten, die grotere projecten onder zich hebben.” Eline vult aan: “Maar we zullen ons niet richten op de heel grote partijen; dan word je tot de laatste cent uitgewrongen. Dat past ook niet in onze visie, hoe je zaken doet. Je gaat met elkaar om op een menselijke manier en je bouwt een relatie op met je klant en je leverancier.” Thomas beaamt: “Wanneer je elkaar wat gunt, houd je het het langste vol.”

Terwijl Thomas en Eline door de fabriek lopen genieten ze zichtbaar. Op de vraag, wat er zo mooi is aan het product hout, stelt Eline enthousiast: “In advertenties wordt nooit gesproken over ‘echt kunststof’, maar wel ‘echt hout’. Je maakt iets van een natuurlijk product. Wij gebruiken alleen FSC-hout, van bomen die geoogst moesten worden om plaats te maken voor nieuwe bomen. Dit hout krijgt bij ons een tweede leven in de vorm van deuren, ramen en kozijnen. Dat is de meest duurzame manier van het hergebruik van bomen.”

Dankbaar

Tijdens de rondleiding gaan de gedachten toch nog even terug naar die 22ste oktober van 2021. Wanneer jouw broer jouw leven redt; kijk je dan anders naar hem? Eline beaamt: “Het is heel bijzonder dat je jouw leven aan iemand te danken hebt. In het begin heb je heel erg de gedachte: ‘Hoe kan ik dit terugbetalen?’” Thomas lacht: “Eline, je hoeft me nooit te bedanken. Wat ik toen deed, was puur uit eigenbelang. Ik kan niet meer zonder je.”

Van Leeuwen Kozijnen
Walserij 23
2211 SJ Noordwijkerhout
T: 0252 372 570
E: info@vanleeuwenkozijnen.nl
W: www.vanleeuwenkozijnen.nl