Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 december 2006

'Gemeente moet zich als producent opstellen in plaats van als regisseur'


Conceptcultuurnota goed ontvangen tijdens presentatie

Lisse – Tijdens de discussieavond over de conceptnota kunst en cultuur gaven de ontwerpers van de nota, D66-wethouder Adri de Roon en gemeentelijk ambtenaar Rita de Bresser een presentatie over hun plannen, die vorige week in het Witte Weekblad te lezen waren. De meer dan dertig aanwezigen hoorden het aan en hadden niet veel kritische punten.

Joep Derksen

De avond begon met klassieke Boliviaanse muziek en voor de gelegenheid was de raadszaal opgefleurd met allerlei kleurrijke schilderijen. De plannen van de wethouder om te komen tot een beter gemeentelijk cultuur- en kunstbeleid werden uit de doeken gedaan in een volgens eigen zeggen ‘wervelende presentatie’. Meerdere keren betoogde De Roon dat de gemeente een regisserende rol wil voeren en niet de inhoud van de kunst wil bepalen.

Schreeuwen en tieren

De wethouder had zoveel vertrouwen in de nota ‘Zicht op cultuur’ dat hij, zonder te weten wat de man zou zeggen, het woord gaf aan de directeur van Kunstgebouw, Marco Bentz van den Berg. Kunstgebouw is een provinciale instelling die zich richt op de kunst en cultuur van Zuid-Holland en Van de Berg leidde in januari van dit jaar de workshop Cultuur, die aan de basis van de bovengenoemde conceptnota lag. Hij was vol lof over de nota en had slechts een kritische kanttekening: ‘Wethouder De Roon zegt dat de gemeente enkel stimulerend en faciliterend is, maar eigenlijk is de nota ook heel conceptueel en regisserend. De vraag is waar je als gemeente de grens moet zien van je rol als het gaat om het realiseren van je ideeën. Een regisseur van een film bijvoorbeeld stuurt niet een beetje. Nee, die rent rond en schreeuwt en tiert en zegt: zo moet je het doen. Daarom moet de gemeente zich eerder als producent opstellen en niet als regisseur.’ In een reactie verklaarde De Roon dat hij het hier helemaal mee eens was.

In een eerste reactie had raadslid Ad van Zelst, Nieuw Lisse, met name vragen over het ‘kunstwerk met internationale allure’ dat de Lisse minimaal 50.000 euro zal kosten: ‘Dat is wel heel erg duur zonder dat er zicht op is hoe zo’n beeld eruit ziet. Hoe wordt bepaald wat een geschikt kunstwerk is?’ De Roon legde uit dat, wanneer een provinciale commissie geld bijdraagt, zij ook de regie gaan overnemen. ‘Wellicht worden dan ook kunstenaars buiten Nederland ingeschakeld.’

Enthousiast

Rick Severijns van Steunpunt Vrijwilligers Lisse was bijzonder enthousiast: ‘We hebben wel eens gemopperd over gemeente, maar over de budgetten zijn we zeer tevreden. De gemeente heeft goed geluisterd naar de cultuursector en het was wel eens tijd voor een positief geluid.’

Met deze lof sloot de wethouder de presentatie af en konden de toehoorders genieten van een voorstelling van de regionale vrouwencabaretgroep Knoopsgatjes. In zijn introductie kondigde De Roon aan dat de dames bij hun presentatie de Lissese cultuur zouden betrekken. De aanwezigen, waaronder politici van de VVD, PvdA, Nieuw Lisse en SGP-ChristenUnie, kregen echter een breed scala aan optredens, waaronder een ode aan de danspaal, voorgelegd.