Gemeenteraadsleden stellen 16 jaar als minimumleeftijd burgerinitiatief
Lisse – Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 23 november steggelden de politici over het burgerinitiatief. Alle partijen vonden dit een goed voorstel, maar er was onenigheid over wat de minimumleeftijd zal zijn om een burgerinitiatief geldig te maken.
Wat niet zo vaak voorkomt in het politieke landschap is dat de leden van de verschillende politieke partijen geen eensluidende mening hadden. De fractieleden van dezelfde partijen hadden gevarieerde meningen over het punt van de minimumleeftijd. In dit geval dus over hoe oud iemand moet zijn om een burgerinitiatief te mogen indienen. Circa de helft van de raadsleden vond 16 jaar jong genoeg en veel anderen waren van mening ‘dat de jeugd niet vroeg genoeg bij de politiek betrokken kan worden’, zoals Marianne Entrop van de VVD het verwoordde. Zij waren voorstander van een minimumleeftijd van 14 jaar. PvdA-er Van der Vlugt vond jonge tieners ‘sterk beïnvloedbaar. Dat is een erg lage leeftijd: ze zitten in de pubertijd en zijn nog bezig met een mening te vormen. Ik zou zeggen, 16 jaar is jong genoeg.’
Er werd voorgesteld om maar hoofdelijk te stemmen. Dat dit al een tijd niet meer gebeurd was, werd direct duidelijk. Er ontstond een lange discussie over hoe zo’n hoofdelijke stemming nou in zijn werk moest gaan. De juiste vorm en wijze werd uiteindelijk overeengekomen en het resultaat was dat tien raadsleden wilden dat een burgerinitiatief door mensen van 16 jaar en ouder kon worden ingediend. Negen raadsleden, en dus de minderheid, wilden 14-jarigen al de mogelijkheid geven politieke activiteiten te ontwikkelen. Hun voorstel haalde het dus niet.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home