Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 maart 2007

Kiezers in Duin- en Bollenstreek blijken het meest plichtsgetrouw

Streek – Vreugde en verdriet lagen dicht bij elkaar op 7 maart, de dag van de verkiezingen. Nieuw Rechts, Lokaal Zuid Holland, Islam Democraten en de SLP vielen uit de boot en D66 viel terug naar 1 zetel. De Lijst Fortuyn is weggevaagd en keert niet meer terug in de Provincie. De PvdA moest een groot verlies incasseren. Vier jaar geleden was deze partij nog de grootste winnaar en konden de leden zich de nummer een van de provincie noemen. Nu zijn ze nog ‘maar’ de derde partij van Zuid Holland, achter het CDA en de VVD, die overigens ook lichte verliezen leden. De SGP en Groen Links zijn eveneens minder populair geworden. Grootste winnaars waren de SP, die al aardig in de buurt komt van de PvdA, ChristenUnie die haar regeringsdeelname beloond zag met een stijging van 3 naar vier zetels en de Partij voor de Dieren, de enige nieuwkomer in de lijst met 1 zetel.

Of Henk van der Nagel, nummer 30 van de CDA-lijst voldoende voorkeursstemmen heeft behaald, zal in de komende dagen duidelijk worden. De oproep van Geert Wilders om blanco te stemmen blijkt niet massaal te zijn opgevolgd. Zo werden in Teylingen 59 blancostemmen uitgebracht op een totaal van 12.632 en in Katwijk (??). Meest zuur was het verlies wellicht voor Theo Adamse, nummer 2 op de D66-lijst. Een bijna zekere plek ging aan zijn neus voorbij, mede vanwege de landelijk dalende populariteit van deze eens bloeiende partij.

Het opkomstpercentage in Zuid Holland was 44,0%: lager dan in 2003 en lag ook onder het landelijk gemiddelde van 46,3%. Uitschieter naar boven was Leiden (56,9%), wat ongetwijfeld te maken had met het referendum over de Rijn Gouwelijn. Een overgrote meerderheid van 68,9% van de stemmers zei “Neen!” tegen deze dure OV-voorziening. Verder was de opkomst ook hoog in Oegstgeest (60,4%), Voorschoten (58,2%) en Wassenaar (57,6%). In de Bollenstreek hadden Noordwijkerhout en Teylingen met respectievelijk 49,4% en 49,3% de hoogste opkomstpercentages. Uitschieter naar beneden waren Katwijk (46,0%) en Noordwijk (45,3%).