D66-fractievoorzitter Verburg blij met toezegging
Monumentencommissie buigt zich over Achterweg-Zuid 56
LISSE – De monumentencommissie gaat beoordelen of het herbouwen van een woning met schuren aan de Achterweg Zuid 56 strijdig is met de archeologische en cultuurhistorische waarde. Deze toezegging deed wethouder Guus Mesman (PvdA) naar aanleiding van vragen van fractievoorzitter Cees Verburg.
De pers ging er even goed voor zitten op het moment dat dit onderwerp aan bod kwam, want de messen leken scherp geslepen over deze discussie, mede naar aanleiding van een persbericht van D66. Hierin stond onder meer: ‘Onze fractie is van mening dat de voorzitter van de commissie Ruimte & Infrastructuur (Frans Vroomans (CDA), red.) onjuist heeft gehandeld door de fractie niet de gelegenheid te geven voor het stellen van inhoudelijke vragen. De fractie vindt dat met deze handelwijze een belangrijk democratisch grondrecht van de raad is geschonden. Voor ons geldt te allen tijde het adagium: openbaar, tenzij! Tenzij op grond van betreffende bepalingen in de gemeentewet en de Wet Openbaarheid van Bestuur de economische belangen van de gemeente of de belangen van personen in het geding zijn. Dat was hier geenszins aan de orde. Fractievoorzitter Verburg zal daarom tijdens de raadsvergadering op donderdag 21 juni bij de behandeling van betreffend raadsvoorstel terugkomen op deze voor zijn fractie heikele (democratische) kwestie.’
Akkoord
Bij zijn vragen richtte Verburg zich echter op de archeologische en cultuurhistorische waarde van het pand en hij vroeg zich af waarom het college hieraan voorbijgegaan was, op het moment dat toestemming gegeven werd voor sloop en herbouw van deze gebouwen. De scherpe toon was geenszins aanwezig, maar de volleerde politicus bereikte zijn doel wel: aanhouding van het collegevoorstel, zodat de monumentencommissie er haar oordeel over kon geven.
Wethouder Mesman antwoordde: ‘Ik betwist deze waarde niet, maar er komt iets terug wat exact hetzelfde formule en uitstraling heeft. Tijdens een rondvraag in de monumentencommissie heb ik dit onderwerp aangekaart en bleek dat men met dit voorstel akkoord kon gaan. Verburg sprong hier op in: ‘Dat is nieuwe informatie, want uit de monumentencommissie hoor ik andere geluiden. Laten we het formeel aan de monumentencommissie voorleggen en het besluit van die commissie afwachten.’ Deze toezegging kreeg Verburg van de wethouder, zodat het besluit over de vrijstellingsprocedure werd aangehouden.
Na afloop van de raadsvergadering verklaarde Verburg: ‘Tijdens de raadsvergadering heb ik gemeend eerst de vragen die we niet mochten stellen alsnog aan de orde te stellen. Tot mijn verrassing betoogde Mesman toen dat er wel degelijk sprake is geweest van instemming van de Monumentencommissie. Op dat moment deed ik een oproep om het voorstel aan te houden om deze commissie om haar advies te vragen. Hiermee werd ingestemd en de mission was succesfully completed!’
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home