Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juli 2007

Drugsinformatieavond drukt jeugd met neus op de feiten

‘Eén jointje betekent, dat je tien sigaretten rookt’

Door Joep Derksen

LISSERBROEK – Zo’n vijftien jongeren en een handvol ouders en leerkrachten kwamen naar de informatieavond over drugs die door Sjors van der Vlugt, jongerenwerker Meerwaarde, was opgezet. Onder het motto ‘Geen gezeik maar informatie over drugs enzo’ werd de jeugd bijgespijkerd over de achterliggende risico’s van drugsgebruik. Daarnaast konden ze ook hun vragen stellen aan experts van het DrugsInfoTeam.

Sjors vertelt over de opzet van de avond: ‘We heffen hier niet het belerende vingertje, maar geven informatie over drugs. We hebben de volwassenen gescheiden van de jongeren, zodat de kids vrijuit kunnen praten en vragen stellen.’ De avond gaat van start in de Meerkoet en Simon Stroo, preventiemedewerker van de Brijder Verslavingszorg (onderdeel Parnassiagroep), begint met het op een relaxte manier vragen stellen aan de aanwezige jongeren, die tussen de 11 en 19 jaar zijn. Op de vraag of er in Lisserbroek sprake is van een drugsprobleem, antwoordt Marco (16): ‘Ik zie wel eens blowende en drinkende jongeren, maar het loopt hier niet uit de hand. In Lisse wordt veel meer troep gebruikt.’ Mitchel (13) vult aan: ‘Ik vind wel eens lege bierflessen, maar voor de rest niets bijzonders.

Schadelijker
De preventiemedewerker legt uit: ‘Blowen is tien keer schadelijker voor je longen dan een sigaret: één jointje betekend eigenlijk dat je 10 sigaretten rookt. Wiet zet je longblaasjes open, waardoor de nicotine tien keer zo hard aankomt.’ Een zaal verderop delen de volwassenen hun ervaringen uit. Een lerares vertelt: ‘Bij mij in de klas op de lagere school heb ik de kinderen gevraagd of ze wel eens alcohol hadden gebruikt. Iedereen stak de vinger op!’

Na een uur praten over drugs gaat een deel naar de jongeren naar buiten om een sigaretje op te steken. Ze zijn over het algemeen positief over de informatieavond. Mariska (17): ‘Het is goed dat jongeren meer kennis over drugs krijgen’. Brian beaamt dat: ‘Ik ben blij dat je hier niet van die foto’s met lijken krijgt te zien’.