Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 augustus 2007

‘Gebruik het fractiebudget waarvoor het bestemd is’

NOORDWIJKERHOUT - De rekenkamercommissie heeft deze maand een rapport uitgebracht waarin de uitkomsten staan van een onderzoek naar het gebruik van financiële middelen voor fractieondersteuning. Uit het onderzoek blijkt dat nauwelijks gebruik wordt gemaakt van het budget voor fractieondersteuning.

Het rapport stelt: ‘Bij de invoering van fractieondersteuning was er sprake van weinig enthousiasme bij de raad voor dit instrument. De verordening is er gekomen omdat dit verplicht voortvloeide uit het dualiseringsproces. Opvallend is dat de raad desondanks besloot een budget in de begroting op te nemen. Dit is immers geen wettelijke verplichting. Het budget, dat praktisch niet gebruikt wordt voor fractieondersteuning, wordt door de raad beschouwd als een potje waaruit in voorkomende gevallen geput kan worden. In 2006 werd de secretaris van de rekenkamercommissie uit het fractiebudget bekostigd.’

De rekenkamercommissie adviseert de politici om de regeling te evalueren: ‘In 2004 heeft de raad besloten de regeling een jaar na de inwerkingtreding te evalueren. Deze evaluatie heeft niet plaatsgevonden. Naast het feit dat het budget voor fractieondersteuning gebruikt kan worden ter versterking van de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende raad vindt de rekenkamercommissie ook in de aangegeven informatiebehoefte bij een aantal fracties een aanleiding om de raad aan te bevelen de regeling met gebruikmaking van de ervaringen van andere gemeenten alsnog te evalueren.’

Ook wordt een verholen waarschuwing geuit in het rapport: ‘Gebruik het fractiebudget waarvoor het bedoeld is. Uit het recente onderzoek “De staat van de gemeente” is gebleken dat de relatie tussen burger en politiek in Noordwijkerhout onvoldoende scoort. Het fractiebudget is juist in het leven geroepen om de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol van de raad te versterken. De rekenkamercommissie beveelt de fracties in dit licht dan ook aan om bewuster met het fractiebudget om te gaan en het te gebruiken waarvoor het bedoeld is.