Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 augustus 2007

“Nationale belang kustversterking gaat voor Noordwijkse belangen”

Ontstaan gevaarlijke stromingen niet uit te sluiten

NOORDWIJK – Bij Hoek van Holland geldt nog een zwemverbod in verband met een ongebruikelijk hoge golfhoogte en gevaarlijke stromingen vanwege de kunstmatige ophoging van het strand die daar heeft plaatsgevonden. Kan dit ook in Noordwijk gebeuren?

Wethouder Ton van Rijnberk kon niet garanderen dat deze situatie uitgesloten is voor Noordwijk. Hij antwoordt: “Het nationale belang in het kader van de kustversterking gaat hier voor het Noordwijkse belang. We hebben als gemeente niet de positie om te zeggen: ‘Laat die kustversterking maar zitten; daar moeten we niet aan meedoen’. We werken aan een hoger belang en we proberen de belangen van Noordwijk zo goed mogelijk te behartigen. De uitvoering van het project en de consequenties die daaruit voortvloeien zijn de verantwoordelijkheid van een andere overheid.”

Kustboog

Hoogheemraad Peter Groen vult aan: “Het project in Hoek van Holland is een heel ander project en er lag een compleet andere kustboog. Hier in Noordwijk hebben we een holle kustboog. Natuurlijk beinvloed je de stroming wanneer je uitstulpingen in de zee gaat aanleggen, zoals een strekdam of een pier, maar het kan nauwelijks gebeuren dat hier gevaarlijke stromingen komen. We gaan over een gebied van 950 meter de zwakke plekken repareren en het strand schuift hiervoor 50 meter in de zee. De suppletie (zandaanvulling) wordt in de vooroevers gedaan, om deze ondieper te maken: hoe vlakker de overgang is van kust naar zee, hoe minder invloed er is op de stroom van eb en vloed.”

Onderhoud

Groen vervolgt: “Ook in de toekomst blijven we werken aan deze extra kuststrook: je moet het blijven onderhouden, want anders is alles binnen tien jaar verdwenen door het natuurlijke proces van eb en vloed. Meestal gebeurt dat buiten het toeristenseizoen.”