Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 september 2007

Bartholomeuskerk rekent op Voorhoutse gemeenschap

Grootscheepse restauratie hard nodig

VOORHOUT – Zondag 16 september ging de grote financiele actie ‘Werk aan de kerk’ ten behoeve van de dringend noodzakelijke restauratie van de Bartholomeus-kerk van start. Op dit moment staat de Barthometer, een soort thermometer die aaangeeft hoeveel geld er is binnengekomen voor het restauratiefonds, op 83.000 euro, maar dat is nog lang niet voldoende om de kerk op 14 september 2008 (Bartholomeusdag) in haar volle glorie het 125-jarig bestaan te laten vieren.

door Joep Derksen

Kees van Velzen, voorzitter van de Commissie Beheer, legt uit: “De totale kosten voor de restauratie van de Bartholomeus-kerk bedragen 950.000 euro. We willen over een jaar in ieder geval de toren klaar hebben en dat kost zo’n 650.000 euro. Met de overige drie euroton willen we de komende een à twee jaar de binnenkant van de kerk aanpakken.” Het onderhoud aan de kerk is bijzonder hard nodig, zo legt Van Velzen uit: “De goten zijn rot en verkleurd, we moeten veel (glas-in-lood) ramen herstellen die kapot zijn en ook de dakkapelletjes komen weer terug op de toren. We benaderen fondsen om een financiele bijdrage te leveren, maar kunnen absoluut niet zonder de warme inzet van alle Voorhouters.”

Afgelopen zondag kregen alle kerkgangers een informatiefolder mee waarin de noodzaak van de opknapbeurt wordt aangegeven: “De kerk vertoont hier en daar letterlijk wat barstjes en is aan een grondige opknapbeurt toe. Uit een zorgvuldig onderzoek naar de staat van de kerk is gebleken dat niet alleen de toren moet worden aangepakt, maar ook het middenschip moet drastisch opgeknapt worden. De eerdere bestuursleden hebben in het verleden de kerk goed onderhouden, maar de leeftijd van de kerk gaat meespelen. In 2008 is het al weer 125 jaar geleden dat de kerk is gebouwd. De Bartholomeus is het kloppende hart van onze gemeenschap, kan en mag niet weg: nu niet en nooit niet!”

“Helemaal vanzelfsprekend is het voortbestaan van de kerk echter niet, want subsidie wordt niet ontvangen. De vaste bezoekers alleen kunnen met hun bijdragen deze kerk niet in stand houden. Zeker niet gedurende een periode dat de kerk toe is aan een groot onderhoudsbeurt.”

Al jaren staat Voorhout bekend om haar gemeenschapszin en het moment is gekomen waarin de inwoners kunnen laten zien wat dit woord inhoudt. Bijdragen, groot en klein, kunnen gestort worden op rekeningnummer 1129.04.742 ten name van Restauratiefonds St. Bartholomeus Voorhout.