Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2007

‘Ik wilde het Nederlandse paspoort weer hebben’

Naturalisatieceremonie in Teylingen

TEYLINGEN – De datum 24 augustus staat bekend als ‘naturalisatiedag’ en ook dit jaar werd de vlag uitgestoken voor 12 nieuwe Nederlanders. Loco-burgemeester Wim Hollart had voor ieder van hen een warm woord en na een boottocht kregen de mensen, van wie enkele al bijna een jaar het paspoort hadden, een Nederlandse vlag cadeau.

Hollart legde in zijn speech uit waarom naturalisatiedag juist op deze dag gehouden wordt: ‘Op 24 augustus 1815 kreeg Nederland zijn eerste grondwet: het was als het ware de geboorte van Nederland.’ De 12 kwamen uit alle hoeken van de wereld: India, Afghanistan, Irak, Canada en Duitsland. De een vluchtte vanwege de politieke omstandigheden, enkele anderen waren oud-Nederlanders die hun Nederlandse nationaliteit weer wilden aannemen.

Nirmal Babu Ramasamy leerde zijn huidige vrouw Natasja kennen op een kibboets in Israel. Ze hebben twee kinderen en wonen al zeven jaar in Nederland. Hij vertelt: ‘Het was voor mij niet moeilijk de taal te leren: het Hindi kent 236 letters en allerlei klanken, dus het Nederlands was voor mij een makkie.’ De familie Said beleefde de dag met gemengde gevoelens: vader, zoon en dochter hebben nu hun Nederlandse paspoort, maar de moeder zit nog ‘in de procedure’, zoals het heet. Hollart had een warm woord voor haar: ‘Wie weet zien we u volgend jaar terug, voor uw Nederlanderschap’.

Afsluiting

Mevrouw Beckmann-Sierink woonde jarenlang in Duitsland en de heer Van Nobelen heeft van 1951 tot 2003 in Canada gewoond, waar hij in 1958 tot Canadees genaturaliseerd werd: ‘Ik wilde het Nederlandse paspoort weer hebben’, verklaart hij zijn terugkeer. Ook zes mensen uit Afghanistan, waaronder een gezin van vijf, vierden het Nederlanderschap.
Enkele politici waren ook aanwezig: wethouder Henriette Wilbrink-Dreef sprak de wens uit dat de mensen elkaar beter leren kennen, zodat het wellicht ook tot vriendschappen kan leiden. Rose Marie Keijzer (D66) bekeek de wijze waarop de naturalisatieceremonie zich voltrok: ‘Het is prima dat er niet veel ceremonieel vertoon aan te pas komt. Vandaag is namelijk een feestelijke afsluiting van een proces. Overigens zou ik graag meer medepolitici willen zien bij deze gebeurtenis.’