Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2007

Groene Week in Voorhout

“Van elk product bestaat een duurzame variant”

VOORHOUT – Zaterdag 13 oktober is de aftrap van de Groene Week; een initiatief van de Milieudienst West-Holland om de consumenten te wijzen op de grote variatie aan groene, milieuvriendelijke en duurzame producten. Voorhout wordt gebruikt als proeflocatie en “nu al is de test geslaagd, als je kijkt hoeveel winkeliers hier aan meedoen”, aldus Henriëtte Martens van de Milieudienst, afdeling communicatie. Wethouder Gerrit van der Meer opent de dag officieel door om 12:00 uur zijn eigen biologische ijsje te maken.

Door Joep Derksen

Op deze dag maken de consumenten kennis met een brede keur aan producten, of het nu gaat om boerenkaas, een duurzame brillenmontuur, milieuvriendelijke hervulbare inktcardridges of houten speelgoed dat tientallen jaren meegaat. Janet Neuteboom, meewerkend organisator samen met Ada van Dijk, legt uit waarom er maar liefst 28 winkeliers meedoen aan dit project: “We vonden het een goed idee, om Voorhout als pilot uit te testen, ook omdat het hier gaat om milieudoelstellingen. Iedere winkelier blijkt wel producten in huis te hebben die duurzaam zijn en we proberen dit te ondersteunen. We hopen dat aan het eind van de dag de mensen zeggen: ‘Die kaas is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens heel lekker!’, zo vertelt Neuteboom enthousiast.”

De consumenten worden ook verrast met een kookstudio waarop allerlei heerlijke biologische gerechten worden voorbereid, maar ook is er een ijslaboratorium van professor Grunschnabel, waar kinderen en volwassenen een ijsmengsel kunnen maken van vers fruit en dat vervolgens al fietsend bevriezen. Ook kunnen automobilisten hun bandenspanning laten meten, terwijl ze (tegelijkertijd) een handmassage ondergaan met natuurlijke olie. En voor de echte Nederlanders: er worden gratis tassen met biologische proefproducten uitgedeeld.

Martens: “Van elk gewoon product bestaat op dit moment ook een groene variant. Groene producten ontzien mens en natuur meer dan gewone producten en verdienen daarom extra aandacht. In de Groene Week kunnen mensen kennismaken met het brede assortiment aan groene producten en weten zij hun weg hopelijk blijvend naar deze producten te vinden. De Groene Week duurt tot en met 20 oktober. Het idee om dit te organiseren is er al heel lang. We hebben de interesse gepeild bij de winkeliers en we zijn verder gegaan met de TOV. Er doen ontzettend veel winkeliers mee, bijna 30 van hen doen producten in de aanbieding, bijvoorbeeld goede vis (dus niet overbevist), een makelaar die biologische snoepjes uitdeelt en een kapper die biologische thee schenkt. Ook zijn spaarlampen in de aanbieding en is er korting op milieuvriendelijke LCD-schermen, of koop een bosje milieuvriendelijk geteelde bloemen, biologische wijn of kip.”

Succes
Ze vervolgt: “Dit is een proef en wij werken voor zes gemeenten (Teylingen, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude en Rijnwoude, red.). We hebben juist de Herenstraat uitgekozen omdat je hier een grote diversiteit aan producten ziet. Je kunt dus tonen hoeveel verschillende groene productensoorten er zijn. De bedoeling is dat in elk van deze gemeenten een groene week komt. De proef is nu al geslaagd, want we hebben gezien hoeveel winkeliers de Groene Week wilden promoten. Het is nu al een succes en ik hoop dat er daadwerkelijk veel producten verkocht worden. Het gaat erom de biologische producten bekend maken bij de consument.”

Een duidelijk voorbeeld hoe de winkeliers op deze dag inspringen, wordt gegeven door Fred van den Haak, bedrijfsleider Plus van Dijk: “We hebben biologisch vlees, groente, fruit, pasta’s en broodbeleg. Ook hebben we een nieuw product in de aanbieding: Sojuicy. Dat is een gezond biologisch drankje op sojabasis a la Optimel en is heel goed voor de darmen. Op woensdag 17 oktober komt de huiskok van de Plusorganisatie in onze winkel om tussen 10:30 uur en 17:00 uur voor de consumenten recepten te maken van biologische producten.”