Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 november 2007

“Met freeriderstax winkelgebieden er charmanter laten uitzien”

Discussieavond over overheid als incasseur

TEYLINGEN – Op dinsdag 20 november vindt er een ondernemersavond plaats in Panorama Tulipland, waarbij een discussie opgestart wordt over de invoering van een gemeentelijke heffing voor ondernemers. Wanneer minimaal de helft van bedrijven in een bepaald gebied voorstander zijn van deze extra heffing, wordt al het geld dat zij bijdragen gestoken in de verbetering van het betreffende winkelgebied of bedrijventerrein. Deze vorm van heffing wordt ook wel ‘Freeriderstax’ genoemd, om de bedrijven die geen lid zijn van een ondernemersvereniging ook mee te laten delen in de uitgaven die nodig zijn om een gebied aantrekkelijk te houden.

Door Joep Derksen

De discussieavond over het Business Improvement District (BID) is opgezet door de Teylingen Ondernemers Vereniging, Rabobank, VVD en Kamer van Koophandel. De kern is dat ondernemers gezamenlijk bepalen welke maatregelen moeten worden uitgevoerd bovenop de diensten die de gemeente levert om hun winkelgebied of bedrijventerrein nog aantrekkelijker te maken voor klanten en zo de winstgevendheid te vergroten. Als de meerderheid van de ondernemers achter de maatregelen staat, wordt een verplichte heffing opgelegd aan alle ondernemers in het gebied voor de financiering van de maatregelen. De opbrengst van de heffing komt volledig ter beschikking van de ondernemers.

Ook VVD-er Bert Homan, tevens wethouder, is aanwezig en hij ziet de freeriderstax helemaal zitten. Hij legt uit: “Ik spreek voor deze avond als VVD-er, maar als wethouder ben ik dezelfde mening toegedaan. Niet iedere ondernemer wil lid worden van een ondernemersvereniging, om wat voor reden dan ook. Dat zijn freeriders. Wanneer niet iedereen meebetaalt, gaat het op de lange duur niet goed om geld in te zamelen. Daarom is het idee opgevat om de overheid als incasseur van de belasting te laten optreden en de belasting volledig ten goede van het betreffende gebied te laten komen. Daarnaast legt de overheid zelf ook wat geld bij.”

Bankjes

De discussie om een proef voor de freeriderstax in te voeren is mede gekomen doordat de regering deze zomer een proefwet heeft aangenomen om volgend jaar 36 gebieden toe te staan om vijf jaar lang een lokale of zelfs wijkgerichte belasting te heffen, mits deze belasting ten goede komt aan diegenen die betalen. Homan: “Het doel van de avond is om als eerste te praten over het idee. Invoering van deze freeriderstax heeft ten doel om bepaalde gebieden er charmanter uit te laten zien. Het gaat hier met name niet om dat de gemeente de kosten voor het reguliere straatonderhoud verschuift naar het bedrijfsleven. Zeker niet, want dat blijven gewoon de taken van de gemeente. Maar als het bedrijfsleven wat extra wil, zoals mooiere tegels, extra bankjes of wat bomen, dan kan dit geregeld worden uit de recettes van de freeriderstax.” Hij vervolgt: “Wanneer ondernemers zeggen dat ze de omgevingskwaliteit prima vinden, dan moeten ze niet meedoen. Dat is dan ook prima.”

Potje

Zo’n nieuwe belasting, die door de gemeentelijke overheid geïnd wordt, kan later ook ‘misbruikt’ worden door toekomstige bestuurders. Als bijvoorbeeld de gemeentelijke financiën wat minder rooskleurig zijn, kijken politici al snel naar herverdeling van bepaalde potjes. Hoe kan Homan garanderen dat dit niet gebeurd bij dit bedrijvenfonds? “Het bedrijfsleven en de overheid kunnen een civielrechtelijk contract sluiten, waarbij bepaald wordt aan welke dingen het geld besteedt moet worden. Je kunt dan later niet zeggen: ‘In plaats van dat we het zwembad sluiten, gaan we dit potje leeg halen.’ Daarnaast zit er ook een ontsnappingsclausule in zo’n overeenkomst: als de meerderheid van de bedrijven de freeriderstax niets vindt, stop je er gewoon mee. Mocht blijken dat in een bepaalde periode teveel geld is opgehaald bij de ondernemers, dat niet gebruikt is voor investeringen, dan vloeit dit geld weer terug naar die bedrijven.”

Overigens hoeven, wanneer de freeriderstax wordt ingevoerd, niet alle bij de Kamer van Koophandel ingeschreven bedrijven mee te betalen, zo laat de wethouder weten. “Mensen die een bedrijf aan huis hebben of zogeheten zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) worden gevrijwaard.”

Welke gebieden heeft Homan op het oog? “De wat grotere winkelgebieden in Sassenheim en Voorhout, want daar zitten ook aardig wat bedrijven. Maar ook denken we aan een paar bedrijventerreinen, zoals het bedrijventerrein bij de Watertoren. Je kunt in dat geval ook denken aan het opzetten van een gezamenlijke bewaking.”