Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2007

Amnesty voert actie in centrum

NOORDWIJK – Het winkelend publiek werd zaterdag 8 december gevraagd om een briefkaart te ondertekenen om de vrijlating te bespoedigen van Sakit Zahidov, vader van vijf kinderen en journalist in Azerbeidzjan. Tien leden van Amnesty vroegen honderden voorbijgangers om hun steun en velen stopten om hun handtekening op een van de briefkaarten te zetten.

Actievoerster Corline de Groot vertelt: ‘Sakit is iemand die een oneerlijk proces heeft gehad en hij is in feite het gezicht voor duizenden mensen in landen als Columbia en Azerbeidzjan die dit lot zijn ondergaan. Amnesty voert actie om de landen erop te wijzen zich te houden aan de Universele verklaring van de rechten van de mens, dat in 1948 door de Verenigde Naties is aangenomen. Het schrijven van een brief die pleit voor de vrijlating van een gevangene, is de machtigste wijze van actievoeren. We pakken dit internationaal op en lokaal zorgen de niet-gouvernementele organisaties ervoor dat de lokale media op de hoogte zijn van deze acties. De brieven en kaarten worden vaak aangeboden aan ambassades. Hier in Noordwijk hopen we 500 handtekeningen in te zamelen.’

Handtekening

De 21-jarige Katharina Stavrinidis is alweer vier jaar lid van Amnesty en ook zij trotseert de snijdende kou om handtekeningen in te zamelen. Over wat haar drijft, vertelt ze: ‘Amnesty is een goede organisatie die opkomt voor mensen die hun mening niet kunnen uiten. De afgelopen jaren heb ik aan verschillende activiteiten meegedaan, zoals collecteren en het bij stands staan.’

De eerste handtekening werd gezet door Christa Hauer. Ze vertelt over de reden waarom ze deze actie ondersteunt: ‘Je moet iets over hebben voor mensenrechten, want als je zelf in de shit zit, wil je ook dat iemand jou helpt.’ Patrick van der Aart ondersteunt de actie ook: ‘Het is belangrijk wat Amnesty doet voor de wereld en ik teken graag.’ Hoe vindt hij het dat er mensen zijn die niet willen tekenen? ‘Dat is geen probleem en moet iedereen voor zichzelf weten. Veel mensen komen hier om te winkelen en zitten er niet op te wachten om benaderd te worden voor een handtekening.’ Ook digitale handtekeningen worden opgestuurd naar de Azerbeidzjaanse autoriteiten. Voor meer informatie:
www.amnesty.nl.