Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 december 2007

Popcultuur ten grave gedragen

Muzikaal protest op laatste avond Poppodium in Join-gebouw

NOORDWIJK – Met een gestaag neervallende regen en een Amerikaanse Cadillac die voor de gelegenheid was omgebouwd tot een begrafeniswagen, kon het haast niet symbolischer. Meer dan zeventig muzikanten en sympathisanten van de Stichting Pop Podium Noordwijk (SPPN) protesteerden zaterdagavond 24 november op een muzikale wijze voor de deuren van het gemeentehuis tegen het sluiten van het Joingebouw.

Een van de mensen die al vroeg aanwezig is voor het protest is Rens Tienstra, die de klarinet bespeelt. ‘Deze actie is ons protest tegen het sluiten van Join, want de gemeente heeft nooit wat gedaan om Join te behouden. In de loop der jaren is nooit onderhoud gepleegd en is het gebouw door de gemeente afgetakeld. We houden een symbolische begrafenis, omdat met het sluiten van Join de muziekcultuur bedreigd wordt. Dit is een flinke doodsteek voor toekomstige culturele uitingen en de mogelijkheden voor jong talent. De Muze is namelijk geen alternatief, want het is veel te duur om daar een ruimte te huren. En als dat wel zou lukken, dan is het vaak nog volgeboekt.’

Martijn de Kremer, voorzitter van het SPPN-bestuur, beaamt het voorgaande hartgrondig en vult aan: ‘Ik betreur het dat de gemeente dit besluit heeft genomen. Het bestuur probeert ons dan wel monddood te maken, maar we gaan door met muziek maken!’ Achter hem laten vier muzikanten de eerste protestklanken horen met een accordeon, viool, klarinet en contrabas. De andere protestanten pakken hun meegenomen fluitjes en blazen zo hard als mogelijk is. Vervolgens vertrekt de stoet achter de begrafenisauto op weg naar het Joingebouw, waar afgelopen zaterdag voor de allerlaatste keer de culturele klanken de muren raakten.