Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2008

Biertappen is kunst

NOORDWIJK – De 29ste editie van de Bierliefhebbers Biertapwedstrijd Bollenstreek bereikte haar natte hoogtepunt op woensdag 5 maart, waar de 24 finalisten hun tapkunsten tentoon spreidden.

Door Joep Derksen

De biertapcompetitie begon op een vroeg tijdstip: half negen ’s avonds en op dat moment was het al behoorlijk vol in The Champ. Niet verwonderlijk, want deze competitie staat in hoog aanzien in de hele Bollenstreek. In de afgelopen maanden hebben zeer veel bierliefhebbers gestreden in acht voorrondes om kans te maken op de hoofdprijs: een I-Pod. En natuurlijk de glorieuze titel: Beste Bierliefhebbende Biertapper van de Bollenstreek. De voorrondes zelf vonden plaats bij acht horeca-ondernemers, verspreid door de hele Bollenstreek: Enjoy (Noordwijkerhout), Puntje Puntje (Hillegom), The Champ (Noordwijk), De Toog (Voorhout), De Wels (Noordwijk), Lindeboom (Katwijk), Zomerzorg (Hillegom) en De Stip (Noordwijk).

Voordat de grote finaleronde begon, liet een van de juryleden, allen gelieerd aan Heineken, zien hoe je een biertje op de juiste manier moet tappen. Dat is nog geen sinecure, zo liet jurylid Lex Ritman weten: “Het gaat niet alleen om het tappen zelf, maar ook om de wijze waarop ze de drie getapte glazen uitserveren. We beoordelen mensen erop dat ze het bier met flair tappen en het bier op de goede manier afschuimen. We noemen dat: levendig afschuimen, dus in een keer. Het is overigens absoluut verboden om te tikken tegen het glas!”

Wat is een goede schuimkraag? Ritman: “Dat hangt altijd af van het bier en het type glas, dat bepaalt of de kraag twee vingers breed of meer of minder moet zijn. Van belang is dat het schuim nog een mooie bolling heeft. Het is best moeilijk om een goed biertje te tappen, ja.”

De deelnemers gaan een voor een achter de tap staan en proberen stuk voor stuk de drie biertjes van hun leven te tappen. De toppers houden overal rekening mee: voorafgaand aan het tappen dompelen ze de glazen diep onder in het daarvoor bestemde water, waarbij ze het glas zo laag mogelijk vastpakken. De glazen worden op het dienblad gezet, waar ook drie bierviltjes opliggen. De jury let er extra scherp op dat het bierlogo van zowel de glazen als de viltjes dezelfde kant op staat. En, zoals de traditie bij deze biertapcompetitie voorschrijft, ieder biertje kreeg na de jurering een goede eindbestemming.

De prijswinnaars, die dankzij hun prestatie de eeuwige roem met zich mogen meedragen, zijn:
Nr 1: Henk Brouwer namens De Stip in Noordwijk
Nr 2: Dick van Sprang namens De Toog in Voorhout
Nr 3: Dolf Koomen namens Enjoy in Noordwijkerhout

Na vele malen proberen en meedoen is Henk er eindelijk in geslaagd om nummer 1 te worden. Ook de vrouwen deden het goed: Bij de twaalf finalisten, zaten maar liefst vier vrouwen.