Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 mei 2008

Eerste Nationale Kastelendag trekt veel bezoekers naar ruïne

“Het is hier veel leuker dan gedacht”

TEIJLINGEN – Maar liefst 700 bezoekers bezochten maandag 12 mei in het kader van de allereerste Nationale Kastelendag de Ruïne van Teylingen. Dit aantal lag, gezien het schitterende strandweer en alle geopende woonboulevards ver boven de verwachting van beheerder Gerard Rutgrink. Maar de bezoekers hadden gelijk, want er was van alles te beleven rond het oude slot: handboogschieten, een middeleeuws kamp waar de bezoekers konden zien hoe onze verre voorouderen leefden en op de ruïne zelf kon kilometers ver gekeken worden naar Lisse, Noordwijkerhout en, voor wie hele scherpe ogen had, Noordwijk.

Door Joep Derksen

De levende geschiedenisgroep van ’t Huys Baersebrouc speelden het leven na van een gegoede familie in het jaar 1413. Zij toonden hoe er in de middeleeuwen gekookt werd, de was werd gedaan en voor de kinderen werd gezorgd. Mariska Zweistra was vandaag Ysabella, de min, de voedster die de baby van de dame des huizes met haar eigen moedermelk voedde. “Vandaag kunnen de bezoekers, veel beter dan in een museum, echt ervaren hoe het leven in de middeleeuwen was. Deze periode spreekt veel meer tot de verbeelding dan bijvoorbeeld de renaissance, want er is weinig bekend over die duistere periode. Velen denken dat het er alleen maar vies en smerig was waarbij het eten met de handen werd verorberd. Die vooroordelen willen we ontkrachten en we laten zien hoe een handenwasceremonie in die dagen verliep en we dragen de kleren in de originele kleuren van die tijd.” Is alles wat ze daar hebben precies zoals ze in de middeleeuwen hadden? Ysabella kijkt naar haar baby die genietend naast haar ligt: “Ehm, ik heb wel gebruik gemaakt van een Pampersluier.”

Meer activiteiten

Rutgrink kijkt tevreden en met recht trots om zich heen: “We willen veel meer activiteiten rondom de ruïne ontplooien om het cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen. We hebben iedere maand een activiteit; op 13 en 14 juni is het een beestenboel in de ruïne, waarbij allerlei dieren die men in de middeleeuwen rondom het kasteel had lopen, zoals ganzen, kippen, varkens en koeien, weer te zien zijn. Ook gooien we in augustus de hele parkeerplaats vol met zand, zodat de jeugd er een reuzengroot zandkasteel kan bouwen en in oktober organiseren we de week van de geschiedenis.”

Theodorus van den Berg genoot ook: “Ik fiets hier al jaren rond, maar had nog nooit de binnenkant gezien. Het is hier in de ruïne veel leuker dan gedacht. Ik wist bijvoorbeeld niet dat ze hierin een grote tuin hadden. Ook het tentenkamp was goed om te zien.” Saskia van Hensbergen beviel het ook goed: “De ruïne is heel bijzonder hier in de omgeving. We zijn langs het tentenkamp gelopen; daar gaan we straks naar toe, want de kinderen wilden gelijk naar het kasteel zelf. Wel valt het me op dat je vroeger op de hele muur mocht lopen, maar dat kan helaas niet meer.”

Bij het boogschieten was de hele dag een rij mensen aanwezig die deze sportvorm wel eens uit wilde proberen. Een van de jongste deelnemers was Abel (6). Het lukte hem niet om een pijl in het 20 meter verderop staande blazoen te schieten, maar daar was een logische verklaring voor, zo legde hij uit: “Ik mikte op de gele cirkel, maar die meneer die mij hielp trok steeds de boog naar links.”