Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 juni 2008

Golfsurfevenement alleen voor chille dudes

NOORDWIJK – De gratis lessen in golfsurfen, windsurfen en kitesurfen die zaterdag 14 juni op het strand van Noordwijk werden gegeven, waren zo populair dat enkele tientallen mensen die zich hadden ingeschreven, uitgeloot werden. De 72 deelnemers maalden hier echter niet om en genoten met volle teugen van de lessen in de Noordzee. “Hey dude, dit is chill en ik ben helemaal stoked.”

Door Joep Derksen

Dit allereerste golfsurfevenement is opgezet door Hank Snel, Wouter Klap en Niels Labruyère, als aftrap voor de nieuw opgezette surfschool en ze zijn overdonderd door de populariteit: “We hadden oorspronkelijk plaats voor 48 mensen en zouden om 11:00 uur beginnen, maar we hebben het aantal deelnemers gerekt tot 72 en de lessen vervroegd naar half 10”, informeert Labruyère. “Daarom ben ik vanochtend om kwart voor zes opgestaan, want ik wilde zelf ook nog even surfen.”

Met deze uitspraak bevestigt hij het vooroordeel dat veel mensen van surfers hebben, maar dat is ook niet erg, zo laat Labruyère weten, “want alle vooroordelen zijn gewoon waar en we houden ze graag in stand. Het is een wereld van wetsuits, te grote truien en vettig haar. Alles draait om het surfen heen en het surfen draait om alles heen. Die hele scene is helemaal chill, want iedereen is relaxed. We zijn allemaal gelijk, of je nu goed of slecht bent in het surfen.”

Meest pure

Over de surfschool: Mensen kunnen zich per les opgeven voor kite-, wind- of golfsurfen. Zie hiervoor ook
www.beachbreak.nl. Windsurfen, met een bord en een zeil, is de laatste jaren relatief minder populair geworden, terwijl het kitesurfen de afgelopen tien jaar een grote sprong heeft gemaakt. Het golfsurfen is het meest pure dat er is, waarbij je zonder zeil en staande op de plank de golven afgaat. Wanneer je dat doet, wordt je helemaal stoked: je zit dan in een soort trance en wordt niet moe of koud. Het stoked zijn is echt verslavend en werkt beter dan welke drugs dan ook. Maar wanneer je stoked bent, gaat het autorijden daarna niet zo goed, omdat je nog in een zone bent. Je zit dan op de snelweg en iedereen raast links en rechts langs je heen.”

Wetsuits

De eerste deelnemer meldt zich; het is de 16-jarige Anne Kippers uit Lisse. “Ik had me samen met een vriendin opgegeven, maar zij kwam niet door de selectie. Ze kijkt naar de vele wetsuits die klaar hangen voor de deelnemers en zegt tegen haar vader: “Die pakjes zijn veel te klein voor mij, pap.” Iets verderop staat de 18-jarige Thomas Djuly al te oefenen op de balance trainer: een plank op een ovalen rol waarop je het evenwicht moet proberen te bewaren. Het gaat hem goed af, maar dat is niet onlogisch: “Ik heb skate-ervaring en doe vandaag mee om te leren golfsurfen, want in 2009 ga ik op vakantie naar Indonesië.” De 51-jarige Ed Wubbe uit Rotterdam heeft het evenwicht houden ook al snel onder de knie. Hij is hier met zijn vrouw en dochter omdat ze samen willen gaan kitesurfen: “Dat is iets wat mensen op middelbare leeftijd ook kunnen leren.”

Board

Na een opwarmronde van minstens tien seconden kreeg de eerste groep deelnemers een vijf minuten durende theorieles: “Als je het water inloopt, moet je je board naast je houden en niet voor je gezicht. Als er namelijk een golf tegenaan klapt, heb je zo een bloedneus. Als het water wat dieper is, moet je op je board gaan liggen en met beide handen peddelen. Daarna moet je op de board gaan staan, waarbij je gebruik maakt van je heupen, enkels, bovenbenen, buikspieren en rug. Benut de golf zo optimaal mogelijk om dan een cutback (halve draai op de bovenkant van de golf, red.) of een roundhouse (van de golf afsurfen, een draai maken en weer terug op de golf komen, red.) te maken. Uiteindelijk moet je jezelf één voelen met de golf. De deelnemers gaan het water in en al spoedig veranderen de kreten “Oh, wat is het koud!” in “Yo, dude, wat cool!” en andere vreugdekreetjes.

1 Comments:

At 12:32 p.m., Anonymous Anoniem said...

hallo,

Leuk artikel, jammer dat er een andere dude als 'mij' op de foto staat, bedankt voor het artikel!

Met vriendelijke groet,

Niels Labruyère

 

Een reactie posten

<< Home