Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juli 2008

Marokkaanse jongeren verbroederen door voetbal

Opbrengsten ten goede aan Noorwijkse moskee

NOORDWIJK – Zondag 29 juni organiseerde de Islamitische Vereniging Noordwijk de tweede editie van het zaalvoetbaltoernooi. Twaalf teams afkomstig uit heel Nederland en volledig bestaande uit moslimjongeren, streden om de eer. Maar vriendschap en fair play stonden voorop. “Volgend jaar hopen we ook dat een meisjesteam zal deelnemen.”

Door Joep Derksen

Onder het goedkeurende oog van de Marokkaanse Ambassadeur Jebari en Consul Ifrani speelden circa 90 jongens tussen 16 en 20 jaar allerlei voetbalwedstrijdjes in sporthal De Overkant en op het naastgelegen voetbalterreintje. Organisator Abdel Azzaoui, bestuurslid van de Islamitische Vereniging Noordwijk is zeer tevreden over het verloop van de dag: “De teams komen uit Noordwijk, Katwijk, Leiden, Amsterdam, Veenendaal en Aalsmeer. Het doel van deze dag is om de jongeren bij elkaar te brengen, want in Noordwijk gebeurt er niets voor hen. Drie weken geleden is de moskee geopend en we vinden het belangrijk dat de jongeren nauwer bij deze moskee betrokken worden. Dit willen we bereiken door het voetbaltoernooi en middels het organiseren van andere activiteiten. De opbrengst van deze dag komt ten goede aan projecten die de Marokkaanse jongeren in Noordwijk in hun ontwikkeling ondersteunt.”

Verbeterpunten

Het toernooi zelf is een groot succes, maar Azzaoui ziet zeker nog verbeterpunten: “Ik vind het jammer dat er geen meisjeselftal is. Volgend jaar is dat hopelijk anders. Ook zie ik dan graag teams uit andere culturen die aan dit toernooi meedoen. Daarnaast had ik ook gehoopt dat er meer toeschouwers en omwonenden zouden zijn om de teams toe te juichen. Ook dat valt tegen, maar we hadden geen geld om een grote reclamecampagne op te zetten.”

Tijdens het gesprek spelen twee teams in de sporthal tegen elkaar en er valt geen onvertogen woord. Slidingen worden niet genomen en geen elleboogstoot is te bespeuren. Elke deelnemer lijkt voor de fair playprijs te willen gaan. Iedereen is even enthousiast, zo blijkt ook uit de woorden van de Noordwijker Aschraf: “Ons IVN-team heeft de eerste en derde wedstrijd gewonnen in de voorrondes en de tweede met pech verloren. In de kwartfinale spelen we tegen Katwijk en dat is dus een echte derby. Het is hier gezellig en het toernooi is uitstekend georganiseerd. Ik ben ook naar andere toernooien geweest in bijvoorbeeld Amsterdam, maar daar was de organisatie een stuk minder. Je hoeft hier met twee velden niet lang te wachten en je kunt genieten van de Marokkaanse muziek die door de luidsprekers klinkt.”

Sportief

Ook Abdal, lid van het Vriendenteam uit Voorschoten is zeer tevreden: “Tot nu toe is het leuk geregeld, met die muziek erbij en alle wedstrijden die worden omgeroepen. De mensen zijn gastvrij en het spel is sportief. Bovendien gaan alle recettes naar het goede doel. De minpuntjes die ik vorig jaar ervaren heb, zie je langzaam verdwijnen: toen kon je hier alleen maar wat eten en was er niets te drinken. Nu kunnen we frisdrank en thee krijgen. Bovendien is er een DJ die zorgt voor de muziek.”

Halal

In niets is dit voetbaltoernooi anders dan andere voetbalwedstrijden, zo lijkt het. Ja, toch: terwijl op de barbecue halal kalfsvlees en gehakt ligt te sudderen, komt er een mededeling door de luidsprekers: “Voor de broeders die toch het gebed willen vieren, zij kunnen dit in de zaal doen.” Enige minuten later wordt een helft van de zaal door de ballende jongens ontruimd, zodat enkele gelovigen zich in hun gebed tot Mekka kunnen richten.

Azzaoui zit vol plannen, zo laat hij nog weten: “Ter viering van de Ramadan in de maand september willen we samen met andere organisaties en de gemeente Noordwijk een activiteit opzetten, getiteld: Iftar. Dit woord staat voor de maaltijd die je tijdens de Ramadan nuttigt na de zonsondergang. We willen jongeren aansturen dat zij dit evenement opzetten, zodat Marokkanen en mensen met de Nederlandse achtergrond bij elkaar gebracht worden. Door het eten komen de mensen bij elkaar en kunnen informatie uitwisselen om zo de kloof kleiner te maken. We rekenen op de deelname van tweehonderd mensen: 100 Marokkanen en 100 Nederlanders.”

1 Comments:

At 10:11 a.m., Anonymous Anoniem said...

Leuk artikel. Complimenten. Groetjes, Mohamed

 

Een reactie posten

<< Home