Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juli 2008

Minicontainers zijn de toekomst voor Noordwijks afval

NOORDWIJK – Door het gebruik van minicontainers bij laagbouw en ondergrondse inzameling bij hoogbouw wordt het huishoudelijk afval in de toekomst op een nieuwe manier ingezameld. Met deze maatregel stemde de commissie Bestuur, Middelen & Beheer dinsdag 1 juli in.

Wel waren er opmerkingen over de verhoogde kosten van het nieuwe afvalinzamelingsysteem. Mevrouw Vliet Vlieland – de Wit: ’19 euro extra per huishouden om te zorgen dat het afval wordt opgehaald, vinden wij best veel geld. Zij werd gesteund door haar collega’s van Verenigd Noordwijk, JES, WenS en Noordwijk Totaal. Alleen de VVD had geen bezwaren tegen de 19 euro verhoging, zo liet J. van der Hulst jr. weten: ‘We kiezen voor de goedkoopste variant, waarbij het restafval dan maar 1 keer per twee weken wordt opgehaald. Ons lijkt die 19 euro de beste oplossing en ik neem aan dat dit bedrag al zo laag mogelijk is gehouden. Is er verschil tussen enkelvoudige of meervoudige huishoudens?

Wethouder de Vroom antwoordde: ‘U hebt bij meerderheid bepaald dat de vervuiler moet betalen. Als u wilt dat het grof vuil gratis moet blijven, dan kost dat 70.000 euro. Maar het kan niet zijn: veel goedkoper, veel beter, geen kosten voor de burger en aanbesteden op een manier dat we er winst op maken. Als de vervuiler moet betalen, dan leggen wij als gemeente de kosten daar ook neer. In Noordwijk zijn 10.500 huishoudens; er wordt geen onderscheid naar samenstelling gemaakt.’
De commissie kon in grote lijnen instemmen met het voorstel en de aanschaf van vuilophaalwagens kan doorgang vinden. De wethouder moet echter nog wel terugkomen op een aantal opmerkingen.