Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2008

‘Hoe witter, hoe beter’

Geen warme sfeerverlichting in straten Lisse

LISSE – Een amendement van gemeenteraadslid Jos Assendelft (Nieuw Lisse) over het aanbrengen van warmere sfeerverlichting kon enkel rekenen op kritische opmerkingen van zijn politieke collega’s. Dit bleek tijdens de vaststelling van het beleidsplan Openbare Verlichting 2009 – 2038 in de gemeenteraadsvergadering van woensdag 17 september.

Assendelft stelde: ‘De openbare verlichting is een belangrijke sfeerbepaler en daarom zou het beter zijn om lampen met een warmere verlichting te hebben. Er wordt bij het bepalen van straatverlichting alleen gekeken naar vermeende veiligheid en onvoldoende naar de warmte van de lichten. Je kunt bijvoorbeeld LED-verlichting in een bepaalde kleur licht gebruiken, net zoals dat in Eindhoven gebeurd.’

Wethouder Jan Kippers (CDA) stelde: ‘Op doorgaande wegen maken we gebruik van gele kleuren, want de mate van licht is daar van belang. In verblijfsgebieden voldoet het witte licht van fluorescentielampen het beste in verband met de sociale veiligheid: hoe witter, hoe beter. In plaatsen als Leiden en Amsterdam is geëxperimenteerd met warmere, sfeervollere lichten. Het resultaat was dat de mensen zich warmer en sfeervoller voelden, maar ook onveiliger, omdat je niet kunt zien hoe iemand eruit ziet. In die steden is men ook weer overgegaan naar d witte en koelere armaturen.’
De collega-raadsleden van de andere partijen reageerden kritisch. Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie): ‘Veiligheid is belangrijker dan sfeer. We steunen dit amendement niet.’ Gemeenteraadslid Marianne Bergman (CDA): ‘Het Politiekeurmerk Veilig Wonen stelt regels aan de soort verlichting. Het amendement krijgt geen steun.’ Gemeenteraadslid Ed Takken (D66) was sceptisch: ‘Houd een enquête over deze zaak met de inwoners van Lisse. Wij steunen het amendement niet.’ Ook de PvdA en VVD verwierpen het amendement.