Je hoeft niet morgen dood te gaan om vandaag over je afscheid na te denken
SASSENHEIM – De vaste columnist van de Weekendkrant Geeri Bakker brengt vrijdag 31 oktober, op de Dag van de Dierbaren, haar zesde boek uit met de titel: “Je hoeft niet morgen dood te gaan om vandaag over je afscheid na te denken”. Dit handige boek van 90 pagina’s neemt de lezer mee door een overzicht van allerlei zaken waaraan gedacht moet worden bij het eigen overlijden of het overlijden van een dierbare.
Het is echter zeker geen zwaarmoedig boek, maar juist een handige en praktische checklist van allerlei onderdelen die het beste van tevoren geregeld kunnen worden. Bakker: “Dit boek maakt het mogelijk om sterven en doodgaan uit de taboesfeer te halen. De verschillende hoofdstukken zijn bedoeld om suggesties aan te dragen, inspiratie op te doen of een gesprek te beginnen. Door de eenvoud en emotie zullen de verhalen de lezer diep in het hart raken en hopelijk geven veel meer mensen hiermee het afscheid een plaats in het leven van alledag.”
Met name de checklist is een handig middel om afgerond te hebben, zo kan Bakker uit ervaring vertellen: “Het is heerlijk om te weten dat alles geregeld is en je naasten niet naarstig moeten zoeken naar bijvoorbeeld de adressenlijst. Zo’n checklist kun je jarenlang laten liggen en na zo’n tien jaar kun je nog eens kijken of je nog steeds hetzelfde wilt, wat je in 2008 hebt opgeschreven. Het is namelijk verschrikkelijk voor de nabestaanden om allerlei zaken voor het laatste afscheid te moeten regelen en voor ieder detail een oplossing moeten bedenken.”
Bakker is onder meer stressconsultant, maar ook assistent purser. Daarnaast heeft ze samen met haar man een maatschap in natuurlijke gezondheidszorg en ze heeft dus veel ervaring op een breed terrein. Voor haar nieuwste boek, de opvolger van het populaire “Stewardess@work”, werd ze gecoached door de bij een uitvaartonderneming werkzame Marianne Bruning. Ook de vaak emotionele gesprekken met haar favoriete tante Mine hebben tot het huidige prachtige resultaat geleid. “Met dit boek en de checklist kun je zelf vormgeven aan wat je echt wilt en aangeven wat precies bij je past. Daarnaast zijn er ontroerend mooie verhalen te lezen uit mijn eigen leven, waarbij ik betrokken was bij de dood of het overlijden. Doodgaan is namelijk iets magisch; op het moment dat je er getuige van bent, wordt je er stil van: er gebeurt iets, wat je niet kunt bevatten, maar je voelt en hoort het gebeuren dat iemand overgaat van het leven naar de dood.”
Het boek zelf heeft geen religieuze inslag, zo informeert Bakker: “Men kan wel uit de persoonlijke verhalen lezen dat ik religieus ben, maar het zou storend zijn om religie op te dringen bij dit boek. Dat is dus niet het geval.” Op 31 oktober, de Dag van de Dierbaren, wordt het boek gepresenteerd. Bakker: “Mijn eerste exemplaar geef ik aan tante Mine, een vrouw die een grote invloed in mijn leven heeft.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home