Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 oktober 2008

Nederlands Estafettekampioenschap voor De Columbiaan

TEYLINGEN – Het voelt een beetje als het verhaal van Asterix en Obelix: hoe een kleine zwemclub de grote gevestigde zwemverenigingen te snel af is, maar dat is precies wat er in het weekend van 27 en 28 september gebeurde. De jongens en meisjes van De Columbiaan versloegen de negentien beste zwemteams van Nederland en zijn hiermee Nederlands Estafettekampioen geworden.

Het was een grote verrassing, niet in het minst voor de zwemmer (tussen 9 en 15 jaar) zelf, toen die zondagmiddag laat in Eindhoven bleek dat De Columbiaan de overall-titel had behaald. Na een achtste plek bij de Minioren, een vierde positie bij de Junioren en een vierde plaats bij de jeugd, leek ook een overall podiumpositie ver buiten bereik. Omdat het een heel eind rijden was terug naar Teylingen, zaten de 36 zwemmers al lang en breed in de auto’s terug naar huis op het moment van de prijsuitreiking.

Bregje van der Pluijm, verantwoordelijke voor de junioren, vertelt hier lachend over: “Zelf zat ik met iemand in een hotel vlakbij en we kregen telefonisch te horen dat we de eerste plaats behaald hadden. De andere ploegen die deelnamen waren of niet compleet of ze hadden overall geen sterke ploeg. Ook waren er enkele teams, zoals PSV, die valse starts maakten en dan ben je automatisch gediskwalificeerd.”

Ze vervolgt: “Het was een complete verrassing dat wij de Overall Nederlands Estafettekampioen waren, maar het zegt wel veel over het Teylingse zwemmen. Het is toch mooi dat een cluppie uit zo’n klein dorp de grote ploegen als PSV Eindhoven en De Dolfijn uit Amsterdam heeft verslagen. Volgend jaar gaan we de titel hopelijk verdedigen en met de sterke jeugd, van wie de tijden waarschijnlijk wel zullen verbeteren, moeten we ons dan ook weer kunnen plaatsen voor dit toernooi. Hopelijk leidt deze prestatie ook tot een groei in het aantal nieuwe leden.” Dat zou best kunnen, want het blijkt nu wel dat je voor het bereiken van een topprestatie helemaal geen lid hoeft te zijn van een “grote” zwemvereniging: de jeugd van De Columbiaan lukt het op eigen kracht!