Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2008

“Verschillende waterpeilen voor verschillende functies”

STREEK – “Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.” Met deze woorden geeft Nia Wagemakers-Van Oursouw uit Sassenheim aan waarom zij VVD-kandidate is voor de Waterschapsverkiezingen. Ze is de nummer twee op de lijst: “Het is uiterst belangrijk dat we de bollenteelt behouden.”

Door Joep Derksen

Het belang van de Waterschappen is dat ze zorgen voor droge voeten en schoon water. Dat klinkt heel simpel, maar is het niet. We hebben te maken met bollenteelt; daar wordt gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen, maar het is aanzienlijk minder dan het was; de sloten zijn relatief schoon. Het is uiterst belangrijk dat we de bollenteelt behouden en daarom is het ook belangrijk dat het waterpeil erg goed is. Voor de duinen heb je hoog water nodig, maar voor de bollen moet het water minder hoog zijn. De VVD is voorstander van het credo: waterpeil volgt functie, niet omgekeerd. Dat is een nieuwe stelling: we moeten kijken wat de aard van het gebied is en hoe we daar dan mee omgaan en welk peil erbij hoort. Dat is voor het stedelijk gebied anders dan agrarisch gebied.”

Wagemakers is in het verleden 12 jaar wethouder geweest in de gemeente Sassenheim, onder meer voor milieu en openbare werken. Na een politiekloos leven staat ze nu toch weer op een kandidatenlijst. Ze zegt hierover: “Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Natuurlijk moet ik dit doen. Het is jammer dat niemand in de gaten heeft wat voor werk de Waterschappen doen, afgezien van de rekening die de inwoners thuis krijgen. De Waterschappen moeten we niet op laten gaan in andere overheidsinstellingen, maar het is wel goed dat de politieke partijen nu bij de verkiezingen betrokken zijn. Hierdoor kunnen de contacten met de burgers veel directer zijn dan nu al gebeurd. In het bestuur van de waterschappen zullen we straks erg letten op de betaalbaarheid. Alle projecten moeten haalbaar en betaalbaar zijn. We moeten ervan uitgaan dat de lasten niet omhoog gaan. Bij grote projecten moet je eerst kijken naar de reserves, voordat je naar de burgers gaat.”
Wat denkt u dat het opkomstpercentage zal zijn voor de verkiezingen (bij de vorige verkiezingen was dit 17%)? “Veel mensen weten eigenlijk absoluut niet dat er waterschappen zijn: hopelijk is het 25% en 30% zou heel mooi zijn.”