Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 januari 2009

Winnaar van vorig jaar behaalt nu 31ste positie met een 7 als beoordelingscijfer

Oliebollen Van Maanen krijgen “Ruim voldoende” in AD-test

KATWIJK – Waar Meesterbakker Van Maanen vorig jaar de glorieuze 1ste plaats binnenhaalde van de AD-oliebollentest, wordt dit jaar slechts de 31ste positie bereikt. Mede-eigenaar Henk-Jan van Maanen is verrast door de uitslag: “We hebben niets aan de receptuur van onze oliebollen gewijzigd.”

Door Joep Derksen

Van Maanen vertelt in zijn reactie op de uitslag: “Het is verrassend, want we hadden zelf gedacht dat we iets hoger zouden uitkomen. Toch zijn we niet ontevreden, want onze oliebol wordt wel beschouwd als de mooiste oliebol van de test. Het is echter niet gelukt om hoger te komen in de uitslag, maar de oorzaak hiervan weet ik niet. Een momentopname is altijd selectief, maar we hebben precies dezelfde receptsamenstelling als vorig jaar: daarin is niets veranderd. We maken gewoon een heerlijke oliebol, daar heb ik geen twijfel over; laat de consumenten het zelf komen keuren.”

In het AD-rapport wordt wel gesproken dat Van Maanen verschillende smaken gebruikt. Van Maanen zelf vindt dat “opmerkelijk”. We houden het zo puur en authentiek mogelijk. Ik twijfel niet aan de keuringsmethodiek van het AD, maar het blijft een natuurproduct. Dit jaar hebben we wel iets andere rozijnen, de bloem is iets anders en er zitten stukjes appel in. Het kan zijn dat daardoor een iets andere smaak aan de oliebollen zit. Maar ik kan het heel moeilijk begrijpen. In ieder geval gaan we er volgend jaar vol tegenaan om weer in de top 10 te komen. Dat is ieder jaar onze uitdaging. In ieder geval hebben we het afgelopen jaar geen wanklank gehoord over onze oliebollen. Het AD heeft gekeurd en geoordeeld en daar moeten we het mee doen. We hebben met een 7 (tegenover een 10 in 2007 – JD) een prima cijfer en waardering. Dat we nu iets lager in de ranking staan heeft te maken met de concurrentie die het over de hele linie ook beter doet. De manier waarop we oliebollen maken doen we al acht jaar.”
De meesterbakker besluit: “Ik vind deze uitslag jammer voor onze mensen die heel hard hun best hebben gedaan om mee te doen aan de test. Dat is een heel team van bakkers die zorgt dat alles optimaal is. Je kunt absoluut niet zeggen dat we het bakproces gemakkelijker zouden hebben gedaan dan het jaar ervoor. In de AD-keuring gaat het om heel kleine details. Wij gaan er komend jaar nog harder tegenaan.”