Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2009

Enquête naar alcoholgebruik grote flop

LISSE – De 20.000 euro kostende enquête naar het alcoholgebruik onder jongeren is een grote flop geworden. Een andere conclusie kan niet getrokken worden naar aanleiding van de elkaar tegensprekende resultaten, die door loco-burgemeester Adri de Roon (D66) dinsdag 26 januari bekend werden gemaakt.

De gemeenteraad had in het kader van de proef met vrije sluitingstijden aan het college opgedragen om te controleren of de jeugd meer zou gaan drinken als ze langer in het café zaten. In september 2007 werd het college gezegd dat de beste manier hiertoe was om het aantal verkochte liters alcoholhoudende dranken bij de uitgaansgelegenheden te checken. Het college koos echter voor een enquête onder het uitgaanspubliek. Driehonderd mensen werd gevraagd of ze verwachtten meer te gaan drinken en een jaar later werden dezelfde aantallen mensen gevraagd of ze nou meer dronken. De verwachting die wethouder Jan Kippers (CDA) in 2007 uitsprak dat na het proefjaar uit de tweede enquête blijkt of er van meer of minder alcoholgebruik sprake is, blijkt niet uit te zijn gekomen.

Nou is het enquêteren van mensen niet zo moeilijk en het hoeft zeker geen 20.000 euro te kosten. Neem een paar studenten en zij klaren de klus binnen twee uitgaansnachten. Toch noemt De Roon de enquête geen flop: ‘We hebben er niet voor gekozen om objectieve meetresultaten te onderzoeken, omdat je waar krijgt naar je geld. Dit onderzoek heeft 20.000 euro gekost. Hiervoor zijn 300 mensen geënquêteerd, maar door het beperkte bedrag is de opzet van het onderzoek noodgedwongen beperkt. Hadden we het slimmer kunnen onderzoeken? Ja, als geld geen bezwaar is.’
Het college noemt de resultaten van de enquête ‘niet eenduidig’: bij de 0-meting werd gevraagd of de respondenten dachten meer te gaan drinken. 40% antwoordde dat dit inderdaad het geval zou zijn en 40% dacht evenveel te blijven drinken. Bij de 1-meting (een jaar later) antwoordde ruim 60% echter dat ze evenveel dronken als een jaar geleden en 28% zei dat ze meer zijn gaan drinken. De Roon: ‘Dit onderzoek geeft hierover dus geen eenduidig antwoord, zo concluderen wij als college.’